FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-26

Az EU erdősültsége 38%

Az Erdők Világnapján tette közzé az EU erdősültségére vonatkozó infografikáját az Eurostat. 2020-ban az EU becslések szerint 159 millió hektár erdővel rendelkezett. Ez a terület 1990 óta (az akkori 145 millió hektárról) csaknem 10%-kal nőtt.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


Öt EU-tagállamban a földterület több mint felét erdők borítják: Finnország (66%), Svédország (63%), Szlovénia (61%), Észtország (54%) és Lettország (53%).

A skála másik végén Málta áll, ahol a földterületeknek csak körülbelül 1%-át borítja erdő, a földterületek kevesebb mint ötödét borítja faállomány Hollandiában (10%), Írországban (11%), Dániában (15%) és Cipruson (19%).

 

Az erdők számos ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak a társadalom számára. A faanyag építésre vagy tüzelőanyagként történő felhasználása mellett egyre inkább felismerik a rekreáció szempontjából kulcsfontosságú szerepüket, a szennyező anyagok levegőből és vízből való szűrését, tisztítását, az áradások megelőzését és a szén tárolását.

Az erdők potenciálja ezen ökoszisztéma-szolgáltatások nyújtására az erdő területétől és az erdő állapotától függ. A nagyobb erdők és jó állapotúak nagyobb potenciállal rendelkeznek arra, hogy több ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtsanak számunkra.

szerk: TJ, Forrás: EUROSTAT

Kiegészítés:

 

Erdők Világnapja, visszatekintő (2021-03-24)

2021-ben az Erdők Világnapja arra hívja fel a figyelmet, hogy az erdők megőrzése az egész világon az egészségünk és társadalmi jólétünk alapját jelenti. Az erdőkkel egy egészségesebb és jobb világot teremtünk saját magunk és az utánunk következő generációk számára. Amíg a világban a legtöbb helyen az erdők fogyása ellen kell küzdeni, addig Magyarországon egy évszázada folyamatosan nő az erdőterület, ami az utóbbi két évben az Országfásítási Programmal új lendületet kapott.

A magyar erdőgazdálkodók munkájának eredménye több mint 2 millió hektár élő erdő, az ország területének több mint egyötöde.

Ezek az erdők az embereket szolgálják:

- biztosítják az ország faellátását

- tulajdonosaiknak megélhetést jelentenek

- közben megőrzik a természetes és egészséges környezetet

- védenek a klímaváltozás hatásai ellen

- és egészséges kikapcsolódásra adnak lehetőséget.

**************************************************************

Európa erdeinek állapota 2020. évi jelentés (2020-12-19)

2020. december 17-én a FOREST EUROPE közzétette az Európai Erdők állapota 2020 jelentését (SoEF 2020), amely a legfrissebb hivatalos adatokat és információt mutatja be az európai erdőkről, azok kezeléséről, politikáiról, intézményi és jogi kereteiről a FOREST EUROPE aláíró országaiban.

A jelentés azt mutatja, hogy számos területen pozitív fejlemények vannak, és többek között a következő számokat mutatja be:

- Az európai erdőterület az elmúlt 30 évben 9%-kal nőtt. A 227 millió ha erdővel Európa területének több mint 1/3-a erdővel borított.

- Az európai erdők fatömege és a benne tárolt szén az elmúlt 30 évben 50%-kal nőtt, mivel az erdőterület bővült, és a növedéknek csak egy részét termelték ki. Az évi nettó fanövedéknek mintegy 3/4-ét termelik ki.

- A kitermelt faanyag mennyisége [nettó fakitermelés] nőtt, elérve az 550 millió m3-t, ami 40%-kal több, mint 1990-ben.

- A biológiai sokféleség megőrzésére kijelölt erdők területe 20 év alatt 65%-kal, a tájvédelemre kijelölt terület 8%-kal nőtt.

- A genetikai megőrzési egységek száma 1990. óta körülbelül tízszeresére nőtt.

**************************************************************

Európa erdeje egyre több (2021-02-01)

Amit lehet hogy nem tud Európa erdeiről: az erdőterület, az éves növekmény és a fakitermelés, de a védett területek is folyamatosan növekednek. (Kiváló áttekintés, ismertetés Európa erdeiről, erdőiparáról, erdőgazdálkodásáról.)

 

Az erdők olyan süteményhez hasonlítanak, amely attól nő, ha eszünk belőle. Az európai erdőkben a fa mennyisége 50%-kal nőtt 1990. óta (lábon álló fatömeg), ugyanakkor a fakitermelés (bruttó) és az erdőterület is nőtt. A megújuló fa alapanyagra épülő iparágak folyamatosan új innovációkat generálnak.

Az Európai Erdők állapota 2020 jelentés szerint Európában, Oroszország nélkül, a fatömeg a felével nőtt 1990 óta, annak ellenére, hogy az erdőterület ugyanebben az időszakban csak kilenc százalékkal nőtt. Az teljes erdőterület 227 millió hektár, ami Európa területének 35 százaléka.

Több fa van, mert az erdők sűrűbbek. Az átlagos hektáronkénti fatömeg 169 köbméter, ami 40-nel több, mint 1990-ben - és összesen 31 ezer millió köbméter. A megnövekedett sűrűség egyik fontos oka az erdőgazdálkodás. Ennek köszönhetően az erdők korösszetétele megváltozott, és például az idősebb erdők aránya többet nőtt, mint más típusú erdőké bárhol Európában.

A fa mennyisége mindenhol folyamatosan nőtt, kivéve Közép-Európa nyugati részeit, ahol a növekedés különösen az elmúlt évtizedben lelassult. Az ok nem ismert.

Az Európai Unió az erdőterületek bővítésére törekszik, bár ennek két fontos akadálya van: a finanszírozás hiánya és a földért folytatott verseny.

 

A védett erdők területe (is) növekszik Európában

Az elmúlt 20 év során a védett erdők területe Európában mintegy 65 százalékkal nőtt, és mára az erdőterület csaknem egynegyedét, azaz 49,3 millió hektárt fednek le. Európa erdőterületének mintegy 15 százaléka védett a biológiai sokféleség megőrzése érdekében, és mintegy 9 százaléka egyéb okokból, például a táj védelme érdekében.

A biológiai sokféleség védelme érdekében védett európai erdőket három kategóriába sorolják aszerint, hogy mennyi emberi tevékenység megengedett bennük. A szigorúan védett európai erdők területe, ahol emberi tevékenység egyáltalán nem megengedett, 3,7 millió hektár, amelynek több mint a fele Finnországban található.

A védett erdők területe, ahol az emberi tevékenység megengedett, 6,4 millió hektár. Közülük a legnagyobb részesedés Svédországban, Olaszországban, Finnországban, Norvégiában és Spanyolországban található. Az aktív gazdálkodást mint védelmi eszközt 21 millió hektár erdőn használják. Az ilyen erdők többsége Franciaországban, Németországban és Lengyelországban található.

**************************************************************

Konzultáció az EU 2021. utáni Erdészeti Stratégiájáról (2021-01-26)

2021. január 25-én megnyílt a nyilvános konzultációs lehetőség az Európai Bizottságnál az EU leendő, 2021. utáni Erdészeti Stratégiájáról.

 

"Az európai zöld megállapodás keretében a Bizottság új uniós erdőgazdálkodási stratégiát jelentett be, amely a biológiai sokféleséggel kapcsolatos uniós stratégiára épül, a teljes erdőciklusra kiterjed, és hangsúlyt fektet az erdei területek társadalmi és gazdasági előnyeire. A stratégia célja az erdők megfelelő állapotának biztosítása. Gondoskodni hivatott arról, hogy Európa erdői egészségesek és megújulásra képesek legyenek, és hozzájáruljanak a biológiai sokféleséghez, az EU éghajlati céljainak megvalósításához, az érintett ágazatokban dolgozók megélhetésének biztosításához és a körforgásos biogazdasághoz. A stratégia az EU-beli erdők védelmére, helyreállítására és a fenntartható erdőgazdálkodásra összpontosít, és ki fog terjedni a világ erdeire is."

A nyilvános konzultáció 2021. április 19-ig tart.

**************************************************************

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.