FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-03-29

640 milliárd fával a klímaváltozás ellen

Az ország keleti része annyira elhagyatott és elérhetetlen, hogy nagyrészt csak medvék, farkasok és egzotikus tigrisek élnek ott. A Kreml ezt a térséget használná fel arra, hogy bebizonyítsa, képes kivenni részét a klímaváltozás elleni küzdelemből.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on


A világ legnagyobb energiaexportőre és az egyik legnagyobb szennyezője jelenleg azon dolgozik, hogy létrehozzon egy átfogó digitális platformot. Ez a régió erdőinek széndioxid-elnyelési kapacitását mutató műhold- és drónadatokat gyűjtené egy helyre - írja a Bloomberg. A cél az, hogy a területet - ami majdnem kétszer akkora, mint India - egy globálisan elérhető piactérré alakítsák, ahol a cégek széndioxid-ellensúlyok vásárlásával kompenzálhatnák saját kibocsátásukat.

 

Moszkva azt is reméli, hogy ezzel még az ENSZ idei ülésszakasza előtt elháríthatja a kritikákat az ország szegényes klímaügyi teljesítményéről. Oroszország hosszú ideje hangoztatja, hogy nagyobb engedékenységet érdemel a klímaügyi követelések terén, hiszen az ország 640 milliárd fát számláló erdői óriási lehetőségeket nyújtanak. A tajga erdőinek fenntartásába viszont egészen eddig nem fektettek túl sok energiát: az elmúlt két évben a globális felmelegedés miatt például rekordot döntött az erdőtüzek pusztítása.

"A világ erdőinek ötöde Oroszországban található, ezt pedig a nemzetközi közösségnek figyelembe kellene vennie" - mondta Alekszej Csekunkov, a Kelet-Oroszország és sarkvidéki térségek fejlesztéséért felelős miniszter. "Lehetőségünk van arra, hogy ezeket az erdőket masszív szénmegkötő csomóponttá alakítsuk."

 

A Bloomberg hírügynökség témával kapcsolatos videója (angol nyelven).

 

Az új rendszer értelmében a cégeknek lehetőségük lesz "kibérelni" az erdős területek egyes részeit a kormánytól. Az így befolyt pénzből új fákat ültetnének, és karbantartanák a meglévőket. Ha az adatok is kimutatják, hogy egy befektetéssel hatásosan kötnek le szén-dioxidot, a cégek "széndioxid-hitelt" kapnának, amivel a digitális platformon kereskedhetnének.

 

Az Oroszország által kezelt erdők a kormány szerint csak 2018-ban 620 millió tonna szén-dioxidot kötöttek le, ami elég volt ahhoz, hogy ellensúlyozza az ország azévi kibocsátásának 38 százalékát. A széndioxid-kompenzációs terveket viszont több tudós is kritizálta: szerintük az üvegházhatású gázok kibocsátását az évtized végéig a felére kell csökkenteni, 2050-re pedig végleg le kell számolni velük - csak így kerülhető el a klímakatasztrófa. A Fern nevű brit-belga aktivistacsoport szerint az ellensúlyok rendszerére támaszkodni olyan, "mintha odébb tologatnánk a napozóágyakat a süllyedő Titanicon."


Habarovszki határterület Fotó: Shutterstock

Ezzel viszont valószínűleg nehéz lesz hatni Oroszországra, amely a világ jelentős gazdaságai közül a legkisebb hévvel harcol a klímaváltozás ellen - 2030-ig még növelni is szeretnék széndioxid-kibocsátásukat. Kanada - ahol a világ erdeinek harmadik legnagyobb része található, és ahol a gazdaság nagyrészt szintén a fosszílis hordozók kitermelésére épül - hasonló ellensúlypiaci rendszerben gondolkodik. Viszont ők emellett azért is sokat tesznek, hogy az évszázad közepére elérjék a teljes karbonsemlegességet.

 

"Oroszországnak arra kellene fókuszálnia, hogy megújuló energiára álljon át, új technológiákat vezessen be, és hatékonyabban használja fel az energiát" - mondta Alekszej Kokoriny, a WWF Oroszország képviselője. "Ezek után jöhetne az erdőfejlesztés - szigorú szabályok szerint."

 

Oroszország klímaügyi törekvéseit "kritikusan elégtelennek" osztályozta a Climate Action Tracker, egy klímaintézkedéseket számon tartó nonprofit szervezet. Anna Romanovszkaja, a Yu. A. Izrael Klímaügyi és Környezettani Intézet vezetője szerint az ország nem lesz képes teljesíteni a Párizsi Egyezmény elvárásait csak a széndioxid-ellensúlyok rendszerére támaszkodva. Viszont így is lát lehetőséget abban, hogy a cégek széndioxid-hitellel kereskedjenek. Ám csak akkor, ha bizonyítani tudják, hogy ténylegesen segítették az erdők elnyelési kapacitásának fejlesztését.


A Chegitun folyó és környékének látképe az orosz tundrán Fotó: Shutterstock

Az állami gázóriás, a Gazprom, valamint az üzemanyag-gyártó Sibur Holding PAO és a gépgyártással foglalkozó Sinara Group is támogatják a széndioxid-kereskedelem ötletét. Ezt Valerij Falkov tudományos és felsőoktatási miniszter közölte Vlagyimir Putyinnal pár héttel ezelőtt.

 

Maxim Kudalov, a moszkvai székhelyű Acra Ratings kockázatértékelési cég vezetője szerint a projekt mérsékelheti az EU tervéből származó anyagi károkat. Az unió ugyanis vámot vetne ki egyes jelentős kibocsátási igénnyel rendelkező cikkekre. A 2023-ban érvénybe lépő mechanizmus évi 8 milliárd dolláros kárt is jelenthet az orosz exportőrök számára.

 

Viszont nehéz feladat pontos képet kapni arról, hogy az erdők pontosan mennyi szén-dioxidot is képesek lekötni. Ez azért van így, mert ezt olyan megjósolhatatlan események is befolyásolják, mint az erdőtüzek vagy a fák megbetegedése. Az ország ezen felül 25 éve nem frissíti a fákat számon tartó adatbázisokat Romanovszkaja szerint. Az ellensúlyozási programokat azért is kritizálják, mert a kutatások szerint ezzel a módszerrel nem lehet gyakorlatban csökkenteni a légkörben található szén-dioxid mennyiségét.

 

"A nemzetközi közösségnek azt is be kell bizonyítanunk, hogy az ellensúlyozási projektünkkel kapcsolatban minden előzetes számítás pontos és kikezdhetetlen" - mondta Romanovszkaja. "Ha csak egy hibát - ne adj' isten szándékos ferdítést - is találnak, odaveszhet az egész projekt hitelessége."

 

(Dina Khrennikova, Laura Millan Lombrana és Ilya Arkhipov)

Forrás: 168.hu

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.