FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-09

Erdősítsd újra a bolygót, használj több fát a városokban

Az üzenet eredeti szövege: REFOREST OUR PLANET, RETIMBER OUR CITIES. Schellnhuber professzor ezzel támogatja a faanyag kulcsszerepét Ursula von der Leyen Új Európai Bauhaus kezdeményezésében.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A FATÁJ-ban Wood4Bauhaus - fafeldolgozó ágazati összefogás címmel jeleztük előre 03-25-én a 2021. 04. 08-i (tegnapi) Wood4Bauhaus online konferenciát. Az alábbiak a konferencia utáni sajtóanyag.

 


 

 

  

 

Hans-Joachim Schellnhuber, a németországi Potsdami Klímahatáskutató Intézet professzora ma erőteljes éghajlatváltozási üzenetet adott át, támogatva több fa felhasználását az épített környezetben. Schellnhuber professzor a "Erdősítsd újra a bolygót, használj több fát a városokban" témájával kapcsolatban kijelentette: "Alternatív szén-dioxid-nyelőt kell létrehoznunk, és a faépítés a tökéletes válasz".

"A faanyagot építőanyaggá alakíthatjuk az épített környezetben, újrahasznosíthatjuk a faanyag többségét [...] kaszkád-hasznosítással rendelkezünk, és azonnal újratelepíthetjük az elvitt fákat, sőt megnövelhetjük az erdő területét, akkor megvan, amit úgy nevezek: az "Erdészeti-építőipari szivattyú".

Schellnhuber professzort elismerték, hogy a Bizottság elnökének az új európai Bauhausra irányuló kezdeményezés ötletgazdája (szellemi vezetője).

Ruth Reichstein asszony az Európai Bizottság részéről világossá tette, hogy: "Az Európai Bizottság elnöke a faépítés nagy rajongója lett, és örömmel látja, hogy az Új Európai Bauhaus beszélgetés minden nap növekszik. Ez a remény, a gyógyulás projektje. Ezen belül a felújítás ugyanolyan értékes és szép lehet, mint az új építés. Ezt szem előtt tartva alakítsuk át városainkat városi erdőkké. "

Reichstein az Európai Bizottság igen fontos tisztviselője, aki felelős az Új Európai Bauhaus fejlesztéséért, beleértve a von der Leyen elnök kabinetje és az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja közötti kapcsolattartást.

 

Brüsszel, 2021. április 8.

 

Háttér

 

A virtuális wood4bauhaus konferencia több mint 1.000 résztvevőt hozott össze, köztük üzleti, tervezői és a civil társadalom képviselőiket, és bemutatta a fa esztétikai szépségét és fenntarthatóságát, mint a szén-dioxid-semleges társadalom építésének és megélésének kulcsfontosságú mozgatórugóját. A teljes konferencia és a teljes program videója, beleértve az előadók teljes listáját, itt található: wood4bauhaus.eu

A virtuális konferenciát az újonnan megalakult az Új Európai Bauhausért Faágazati Szövetség szervezte, amely részben válaszként jött létre az elnök azon felhívására, hogy a faanyagnak kulcsfontosságú szerepet kell játszania az épített környezet szénelnyelővé alakításában*. A Bizottság elfogadta a Szövetséget az Új Európai Bauhaus aktív partnereként.

*State of the Union Address 2020, 16/09/2020

Az Európai Bizottság Új Európai Bauhaus programja kreatív, interdiszciplináris, újszerű mozgalomra szólít fel a társadalomban, hogy együtt képzeljék el a fenntartható jövőt, és együtt haladjanak az átalakítás útján a megfizethető és szép lakóterek felé a városi és vidéki környezetben. Kulcsfontosságú lépés az építőipar átalakítása körmodellté (circular model), amely szintén ellensúlyozhatja a fokozódó éghajlati válságot.

 

 

A Wood4Bauhaus Szövetség a következő alapító partnereket foglalja magában:

 

Az InnovaWood az EU fafeldolgozással, kutatással, innovációval és oktatással foglalkozó hálózata, amely 28 ország 60 szervezetét foglalja magában, köztük kutatási és tecnológiai szervezeteket (RTO), egyetemeket, szakképzési központokat és klaszterszervezeteket.

 

Az Európai Fafeldolgozóipari Szövetség (CEI-Bois) ernyőszervezet, amely 15 ország 21 európai és nemzeti szervezetéből áll, és támogatja az egész faipari szektor érdekekeit.

 

Az Európai Falemezszövetség (EPF) 100.000 közvetlen munkahelyet és 25 ország több mint 5.000 faalapú lemez gyártó és bútorgyártó cégét képviseli.

 

Az Európai Építőipari és Faipari Munkások Szövetsége (EFBWW) olyan Európai Szakszervezeti Szövetség, amely 34 ország 76 nemzeti szabad szakszervezetét tömöríti, melyeknek tagjai az építőiparban, az építőanyag iparban, a faiparban, az erdőgazdálkodásban, valamint a rokon iparokban és kereskedelem területén dolgoznak.

 

A Fűrészipar Európai Szervezete (EOS) 12 ország 35.000 fűrészüzemét képviseli.

 

  

A BASAJAUN és a WoodCircus olyan K+F projekt konzorciumok, amelyek elősegítik a fenntartható faanyag-ellátási láncot az erdő kitermelésétől a végső épületig és a körforgásos gazdaság megoldásaiig az ágazatban. Az EU Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából a 820892 és 862942 számú támogatási megállapodások alapján kaptak támogatást.

Forrás: CEI-Bois
Szerkford: Mőcsényi Miklós

Megjegyzés:

 

A jelmondat tehát, a sajtóanyagban így nagybetűkkel:

REFOREST OUR PLANET, RETIMBER OUR CITIES!

Azt most így fordítottam:

Erdősítsd újra a bolygót, használj több fát a városokban!

Ha lenne bárkinek ennél jobb fordítási ötlete, különösen a "retimber" szóra, azt nagy köszönettel veszem: Mőcsényi Miklós

 

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.