FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2021-04-29

Globális Erdészeti Célok 2021 jelentés (GFGR2021)

A GFGR21 hat pontban írja le, a világ ereivel kapcsolatos legfontosabb teendőket 2030-ig és hogy melyik terén mit sikerült már elérni és milyen további akcióra lehet szükség.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

A hasonló iratoknál mindig fontos arra figyelmeztetni, hogy a világ összes erdejére általában érvényes megállapítások és teendők nem minden földrész vagy térség és ország esetében igazak. Így például míg más földrészeken jelentős az erdővesztés, ezzel szemben Európában az elmúlt évszázadban nőtt az erdőterület (Magyarországon megduplázódott) és az erdők fatömege is.

 


 

A globális erdészeti célokról szóló 2021. évi jelentés az első értékelés arról, hogy a világ hol áll az ENSZ 2030-ig az erdőkre vonatkozó stratégiai tervének végrehajtása során, áttekintést nyújtva az erdők érdekében tett intézkedésekről, ugyanakkor hangsúlyozva, hogy a tervben szereplő 2030-as határidő betartása szükséges. A jelentés megállapítja, hogy bár a világ olyan kulcsfontosságú területeken haladt előre, mint például a globális erdőterület erdősítéssel és helyreállítással történő növelése, ezeket a fejlődéseket fenyegeti a természeti környezetünk romló állapota is.

A világ soha nem látott, világméretű válságokkal küzd több fronton, a koronavírus-betegség (COVID-19) járvány pusztító hatásaitól kezdve az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának fokozódó hatásaiig. E komplex globális kihívások mindegyike szempontjából az erdők és az erdőtől függő emberek egyszerre jelentenek áldozatot és fontos részét a megoldásnak.

A jelentés két változatban készült: a teljes jelentés (pdf, 8MB, 114 oldal, angol) áttekintést nyújt a globális erdészeti célok elérése terén elért haladásról, ideértve az országok intézkedéseit, infografikákat és sikertörténeteket; és egy rövidebb "Áttekintés a haladásról" (pdf, 6 MB, 40 oldal, angol) változat, amely kiemeli a hat globális erdészeti cél felé tett általános haladást.

 

A GFGR2021 honlapján a fenti szöveg alatt egy táblázatban bemutatják, hogy a 2021. április 26-án tették közzé az ENSZ Erdészeti Fórumán ezt a kiadványt, valamint látható a kiadvány mandátuma, adatforrása és a mögöttes informális tanácsadó csoport.

 

Nos még az összefoglaló 40 oldala is sok ahhoz, hogy itt részletesen ismertessem, így csak kiragadok belőle ezt-azt.

 

Közös ENSZ-jövőkép: Az ENSZ világról alkotott közös elképzelése szerint az erdők és az erdőkön kívüli fák minden típusát fenntarthatóan kezelik, azok hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez, és gazdasági, társadalmi, környezeti és kulturális előnyöket nyújtanak a jelen és a jövő generációi számára.

Az ENSZ közös küldetése: Az ENSZ közös küldetése a fenntartható erdőgazdálkodás és az erdőkön kívüli erdők és fák hozzájárulása a fenntartható fejlődés 2030-ig tartó menetrendjéhez, többek között az együttműködés, a koordináció, a koherencia, a szinergiák, valamint a politikai elkötelezettség és fellépés megerősítésével minden szinten.

 

Az a bizonyos 6 cél:

 

1.) Meg kell fordítani az erdőtakaró csökkenését világszerte a fenntartható erdőgazdálkodás révén, beleértve a védelmet, helyreállítást, az erdősítést és az újratelepítést, és fokozni kell az erdőpusztulás megelőzésére irányuló erőfeszítéseket, és hozzá kell járulni az éghajlatváltozás kezelésére irányuló globális erőfeszítésekhez.

(Ennek 4 altémája van.)

 

2.) Fokozni kell az erdőalapú gazdasági, társadalmi és környezeti előnyöket, beleértve az erdőtől függő emberek megélhetését.

(5 altéma)

 

3.) Jelentősen növelni kell a védett és más fenntarthatóan kezelt erdők területét világszerte, valamint a fenntarthatóan kezelt erdőkből származó erdészeti termékek arányát.

(3 altéma)

 

4.) Jelentősen megnövekedett, új és kiegészítő pénzügyi forrásokat kell mozgósítani minden forrásból a fenntartható erdőgazdálkodás megvalósításához, és erősíteni kell a a tudományos és műszaki együttműködést és partnerséget.

(5 altéma)

 

5.) Támogatni kell a fenntartható erdőgazdálkodás végrehajtásának irányítási kereteit, többek között az ENSZ erdészeti eszközén keresztül, és fokozni kell az erdők hozzájárulását a fenntartható fejlődés 2030-ig tartó menetrendjéhez (2030 Agenda for Sustainable Development).

(4 altéma)

 

6.) Fokozni kell az együttműködést, a koordinációt, a koherenciát és a szinergiákat az erdőkkel kapcsolatos kérdésekben minden szinten, beleértve az ENSZ rendszerét és az Erdőügyi Együttműködési Partnerség (Collaborative Partnership on Forests) tagszervezeteit, valamint az ágazatokat és az érdekelt feleket.

(5 altéma)

 

A jelentés eredménytáblája szerint van néhány olyan téma, amelyknél világ vagy több régió szintjén soerült már eredményt elérni. A témák nagy része esetén történt már sokminden, de van egy olyan, amelyiknél még nincs eredmény sehol, sőt hiányoznak az adatok.

 

 

 

A jelentés összefoglalója végül a 35-36. oldalakon a további teendőkhöz figyelembe venni javasoltakat írja le.

Forrás: GFGR2021

Kapcsolódó:

 

Az egészséges erdők kulcsfontosságúak a "jobb visszaépítéshez" FATÁJ 2021-04-29

A FAO csatlakozik az erdőirtás visszafordítására irányuló globális cselekvési felhíváshoz az ENSZ Erdészeti Fórumán. A lényeg: csökken az erdővesztés üteme és közzétették a Globális erdészeti célok 2021 jelentést.

 

Pfiffer Bútor Mór Kft

FORMANCE Kft

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

MobileForester by Woodspring

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.