FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Címkék böngészése

lakberendezés

22 bejegyzés
Tovább

IKEA bővítés hazánkban

Az IKEA 2023 őszén Tervezőstúdió nyitását tervezi Pécsen. A második magyarországi Tervezőstúdió munkatársai lakberendezési tanácsadással segítik majd az…
Tovább

Erősít a JYSK

Magasabb fokozatra kapcsolt a JYSK üzletlánc ecseri elosztó központja. A tavaly átadott high-tech bázisról szolgálják ki a magyar,…
Tovább

Bútor – Lámpa – Lakástextil Kiállítás

Február utolsó hétvégéjén ismét várja a lakberendezés iránt érdeklődőket egy új tematikus kiállítás. Találkozzunk a BOK Csarnokban február…
Tovább

OTTHONDesign 2023

A CONSTRUMA csokor – benne az OTTHONDesign – az egyik motorja az ágazat fejlődésének: nem csak bemutatja az…
Időpont: 2023. június 2. (péntek) 10:00 - 13:00  Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.) K épület, I. em. Díszterem   Program: 10:00 – 10:05 Megnyitó 10:05 – 10:20 Dr. Czigány Tibor BME rektor ünnepi köszöntője 10:20 – 10:35 dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese ünnepi köszöntője 10:35 – 10:55 Lázár János Építési és közlekedési miniszter ünnepi köszöntője 10:55 – 11:10 Danubia zenekar ünnepi előadása 11:10 – 12:00 Kitüntetések átadása 12:00 – 12:15 Zárszó 12:15 –            Fogadás A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!   A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!  Kérjük, hogy részvételi szándékát az epitoknapja@eptud.org e-mail címen jelezze 2023. május 26-ig.

Tisztelt Vendégeink, Kedves Résztvevők! Kedves Tagtársak!

 Az Országos Erdészeti Egyesület szeretettel várja Önt 153. Vándorgyűlésére, melynek az idei évben a Zánkai Sport- és Rendezvényközpont szolgál helyszínéül 2023. június 15-16. (csütörtök-péntek) között. A Vándorgyűlés házigazdájának szerepét ezúttal a Bakony és a Balaton-felvidéki erdeit kezelő Bakonyerdő Zrt. látja el. A színvonalas szakmai programok betekintést nyújtanak az ország leglátogatottabb vidékének, a Bakonyi és Balaton-felvidéki erdőknek a kezelési módszereibe. A szakmai bemutatók megismertetnek a térség természeti és kultúrtörténeti értékeivel és az erdőgazdálkodás és természetvédelem közös célkitűzéseivel.  A résztvevők a múlt felidézésével együtt megismerhetik a Bakonyerdő Zrt. gazdálkodásának, térségi szerepvállalásának eredményeit és aktuális feladatait. Az elmúlt évek Vándorgyűléseinek gyakorlatát követve a találkozót közvetlenül megelőzően kerül sor 2023. június 1-2-án, Gyenesdiáson, ill. Balatoncsicsón, a Bakonyerdő Zrt. és az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében az Év Erdésze Verseny 2023. évi országos döntőjére. Kérjük, kísérjék figyelemmel a Vándorgyűléssel kapcsolatos híranyagokat a weboldalon, valamint az OEE központi honlapján! Tisztelettel várjuk jelentkezését a Kárpát-medence legnagyobb erdészeti összejövetelére! Bízunk benne, hogy idén Önt is a Vándorgyűlés résztvevőinek sorában köszönthetjük! A nálunk eltöltött idő után élményekkel gazdagodva, a térség hangulatát szívükbe zárva, új tapasztalatokkal felvértezve térnek haza!
Programterv: 2023. június 1. csütörtök (Gyenesdiás) 900-1000             Regisztráció 1000-1030           Megnyitó, rajtszámhúzás 1030-1900           Elméleti és gyakorlati versenyszámok lebonyolítása (közben ebéd 1400-1500) 1900-tól              Utazás Balatoncsicsóra a szállásra, vacsora, baráti beszélgetés 2023. június 2. péntek (Balatoncsicsó) 630-700                Reggeli 700-715                Eligazítás 715- 8 30              Összetett szakmai írásbeli versenyszámok lebonyolítása 830-1500              Elméleti és gyakorlati versenyszámok lebonyolítása (közben ebéd 1200-1330) 1500-1530            Eredményhirdetés
A nagyszabású esemény azért jön létre, hogy aktívan, akár játékosan és szórakoztatva vezesse rá a különböző korcsoportokat, hogy most már itt az idő, hogy mindenki a maga szintjén tegyen valamit a földünk érdekében. A környezetvédelem és tudatosság tanulható, a fenntarthatósági lépéseket el lehet sajátítani, az ÖKO gondolkodás kialakítható. A rendezvény ezeket és ennek iramát szeretné fokozni.
Az eseményt követően tartjuk a FAGOSZ 62. Fakereskedelmi Konferenciáját.
A rendezvényt a délelőtti FAGOSZ Tisztújító Közgyűlését követően tartjuk. Konferencia témái: - Erdészeti politika, faipar támogatása-fejlesztése a KAP 2023-2027 tükrében - Erdőalapú Gazdaság Fejlesztése c. koncepció bemutatása - Fagazdaság fejlesztési lehetőségei - Kiterjesztett gyártói felelősség – a hulladékhasznosítás új rendszerének faipari vonatkozásai - MoblieForester a gyakorlatban - Pályázni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen… - Faipari, fapiaci helyzetértékelés, fejlesztési elképzelések – pódiumbeszélgetés
Idén is megrendezik a TeSzedd! hulladékgyűjtő akciót, amelyre már jelentkezhetnek az önkéntesek – jelentette be az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára.   Az idei, 11. akció a Föld napján, április 22-én kezdődik és a fenntarthatósági témahét végéig tart. Regisztrálni hétfőtől április 11-én 18 óráig lehet e-mail címmel vagy Facebook-profillal a szelektalok.hu oldalon.  
A tavasz egyik izgalmas szakmai programja rendhagyó technológiai bemutatókkal várja az érdeklődő kollégákat! Háromnapos rendezvényünkön izgalmas szakmai beszélgetésekkel, gyakorlati bemutatókkal, piaci újdonságokkal várjuk a faipari szakembereket a biatorbágyi bemutatótermünkben.
MEGHÍVÓ - CLT szerelés bemutató
Cégünk szakmai nyílt napot tart következő CLT szerelésén márciusban Solymáron. A látogatók a CLT technológia és szerelés szakmai részleteiben nyerhetnek betekintést.
Bejelentkezés: info@nublu.hu Büki Gábor
A Miniszterelnökség a hazai körforgásos gazdasági stratégiát és akciótervet bemutató záró konferenciát szervez, melyre szeretettel várja az érdeklődőket 2023. március 23-24-én Budapesten, a Radisson Blue Béke Hotelben (1067 Budapest, Teréz krt. 43.). A konferencia személyesen és online formában kerül megrendezésre.
A „Hátizsákban az erdő” módszertani gyűjteménnyel szeretnénk ablakot nyitni a természet csodáira, az élmény útján történő ismeretátadásra. Célunk, hogy a jelen pályázat útján elnyerhető eszközök és leírások segítségével az óvodapedagógusok saját maguk is képesek legyenek élményteli foglalkozásokat tartani, ha esetleg nem áll módjukban ellátogatni egy erdészeti erdei iskolába. A hátizsákban található terepi eszközök mind a tapasztalati úton történő tanulást szolgálják és számos új játék, feladat, foglalkozás épülhet rájuk.
A pályázat kiírója: az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) A pályázat benyújtási módja és határideje: Kitöltött pályázati űrlappal 2023. március 18-ig.
2023. március 24-én rendezi meg az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából az Országos Erdészeti Egyesület és a VADEX Mezőföldi Zrt., a Pákozdi Pagony – Vadaspark és Arborétumban, az Erdészeti Erdei Iskolák nyílt napját.
A program még tervezés alatt, várhatóan március második felében véglegesítjük, a Meghívót ezt követően küldjük meg. Helyszín: VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Alsóperei Hotel és Panzió
Meghívunk az eddigi legnagyobb fesztiválunkra, 10 nap tárgyak, közösség és önmagad építésével; nemzetközi sztárépítészek, tervezők, előadók; minifesztivál + koncertek egy egyedülálló helyszínen (szó szerint egy posztapokaliptikus kráterben) és még sok más... Idén megnyitjuk a kapukat a nagyközönség előtt és megszervezzük Magyarország legújabb zenei fesztiválját 🚀. Nyári iskola: 07.06-07.13 Fesztivál: 07.14-15 A Hello Wood Builder Summit egy többnapos fesztivál, amely túlmutat a hagyományos nyári iskolákon/fesztiválokon. Rendezvényünk egy egyedülálló közösségi élmény, amely arra hívja az embereket, hogy elsajátítsák a "gondolkodás a készítésen keresztül" mentalitást, hogy egy szellemi tömegben alkossanak, táncoljanak és bulizzanak. A világ minden tájáról hívunk jövőorientált építész-, design- és művészeti hallgatókat, véleményformálókat és tanárokat, hogy 10 közös napunk alatt valami rendkívüli dolgot hozzanak létre.
Mindig örömteli tapasztalás, amikor civil kezdeményezés kapcsán partnerekre találok helyi érdekeltségű önkormányzatokban. Az idei második kezdeményezésem nem másról szól, mint egy a Nyugat-Cserhátban található, az  Országos Ökológiai Hálózat részéhez tartozó terület hulladékmentesítéséről. A Püspökszilágy és Váckisújfalu községek önkormányzataival történő együttműködés keretein belül szeretnénk a területen összegyűlt hulladéktól tehermentesíteni a Szilágy-patak környezetét Püspökszilágy és Váckisújfalu között. Ehhez pedig LELKES ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK, akik segítségükkel hozzájárulnak a terület megtisztításához. Amivel segíteni tudod a munkánkat
 • a két kezeddel (ha van, hozz magaddal erre alkalmas kesztyűt is)
 • lapáttal, vasvillával
 • madzaggal
 • talicskával
 • erős anyagú (sittes)zsákkal
Amit biztosítunk számodra
 • a munkához szükséges kesztyű (korlátozott számban)
 • a munkához szükséges zsákok (korlátozott számban)
Mindig örömteli tapasztalás, amikor civil kezdeményezés kapcsán partnerekre találok helyi érdekeltségű önkormányzatokban. Ez a mostani kezdeményezésem nem másról szól, mint egy a Börzsöny Natura 2000 hálózat részéhez közel eső területének hulladékmentesítéséről. A Nógrád község önkormányzatával történő együttműködés keretein belül szeretnénk a sok év alatt felhalmozott, illegálisan lerakott hulladéktól tehermentesíteni a Rác-hegy környezetét. Ehhez a nem kis vállalkozáshoz LELKES ÖNKÉNTESEKET KERESÜNK, akik segítségükkel hozzájárulnak a terület megtisztításához.
 • Időpont: 2023. március 18. (szombat), 10:00 – 14:00
 • Találkozó és eligazítás: 10:00 – Nógrád, Ráchegy dűlő
 • Utazás: egyénileg*
Amivel segíteni tudod a munkánkat
 • a két kezeddel (ha van, hozz magaddal erre alkalmas kesztyűt is)
 • lapáttal, vasvillával
 • madzaggal
 • talicskával
 • erős anyagú (sittes)zsákkal
Amit biztosítunk számodra
 • a munkához szükséges kesztyű (korlátozott számban)
 • a munkához szükséges zsákok (korlátozott számban)
Február utolsó hétvégéjén ismét várja a lakberendezés iránt érdeklődőket egy új tematikus kiállítás. Találkozzunk a BOK Csarnokban február 24-25-26-án!
Tisztelettel meghívjuk Önt a Fa- és bútoripar ágazatban szakmai oktatást folytató szakképző intézmények duális partnerei, oktatói, könyvelői számára szervezett szakmai napra. A program időpontja: 2023. február 22. 16:30 Tervezett program: 16:00- 16:30 Érkezés, regisztráció 16:30- 16:35 Köszöntő, megnyitó - Pelyhes Gábor Kaesz Gyula Faipari Technikum igazgatója 16:35- 17:10 Kovács László BKSZC szakmai tanácsadó: Amit a szakképzési munkaszerződésről tudni kell 17:10- 17:40 Varga Zoltán BKIK szakképzési vezető: Nyilvántartásbavételi eljárás 17:40-            Kérdések és válaszok 18:00-            Megbízási keretszerződések aláírása A program helyszíne: BKSZC Kaesz Gyula Faipari Technikum és Szakképző Iskola 1149 Budapest Egressy út 36. (parkolási lehetőség az iskola sportudvarán) A programon való részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött! Jelentkezési határidő: 2023. február 20.  
Június 10. napján háromféle táv, ajándékok, vadpörkölt és a somogyi erdő kincsei várják a futókat és az érdeklődőket a hetedik erdei futóversenyen a zselici Ropolyi pihenőhelyen (Bőszénfa), Kaposvár közelében. A somogyi állami erdőket gondozó SEFAG Zrt. hetedik alkalommal hirdeti meg futóversenyét a Zselici Csillagpark festői erdőrengetegének útjain 2023. június 10. napján. A nevező sportolók három táv között választhatnak: egyéniben lehet futni a félmaratoni távot, míg a futással csak ismerkedők a 3,8 km-es bátorító távval próbálkozhatnak, s az idén közkívánatra a 10 kilométeren is ismét megmérettethetnek a futók. 4 ponton lesz frissítés, minden nevező kap értékes rajtcsomagot és befutó érmet is. Az egyes kategóriák helyezettjei pedig izgalmas ajándékokért küzdhetnek. A megfáradt futókat vadpörkölt és langalló is várja a célban a Ropolyi pihenőhelyen. A kísérőket, szurkolókat a versenyközponttól mindössze 1,5 kilométerre lévő Zselici Csillagvizsgálóban érdekes csillagászati programok is várják. A korábbi években a csodálatos időjárás lehetővé tette a piknikezést és a napozást, valamint a kirándulást, az erdői kincseinek felfedezését – a júniusi dátum miatt reményeink szerint erre az idei évben is lesz lehetőség. A SEFAG Zrt. célja, hogy a rendezvényen keresztül hívja fel a figyelmet az erdészek értékteremtő munkájára, a természet törékenységére és a védelmével kapcsolatos egyéni felelősségre, s hogy bemutassa a somogyi erdő, s ezen keresztül a természet szépségeit.  
Meghirdetett képzéseink célja az erdészeti szakirányítói tevékenység segítése a mindennapi közigazgatási ügyintézésben. Az első képzésen a különböző típusú formanyomtatványok kitöltése, az azok során előforduló leggyakoribb hibák kerülnek bemutatásra. A második képzésen az erdészeti szakirányítók szerepe, kötelezettségei illetve működési feltételei, a körzeti erdőtervezéshez és az erdőtérkép használatához kapcsolódó ismeretek, az adatszolgáltatás rendje kerül ismertetésre. Képzés szervezője: Nemzeti Földügyi Központ Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont
Meghirdetett képzéseink célja az erdészeti szakirányítói tevékenység segítése a mindennapi közigazgatási ügyintézésben. Az első képzésen a különböző típusú formanyomtatványok kitöltése, az azok során előforduló leggyakoribb hibák kerülnek bemutatásra. A második képzésen az erdészeti szakirányítók szerepe, kötelezettségei illetve működési feltételei, a körzeti erdőtervezéshez és az erdőtérkép használatához kapcsolódó ismeretek, az adatszolgáltatás rendje kerül ismertetésre. Képzés szervezője: Nemzeti Földügyi Központ Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont
Meghirdetett képzéseink célja az erdészeti szakirányítói tevékenység segítése a mindennapi közigazgatási ügyintézésben. Az első képzésen a különböző típusú formanyomtatványok kitöltése, az azok során előforduló leggyakoribb hibák kerülnek bemutatásra. A második képzésen az erdészeti szakirányítók szerepe, kötelezettségei illetve működési feltételei, a körzeti erdőtervezéshez és az erdőtérkép használatához kapcsolódó ismeretek, az adatszolgáltatás rendje kerül ismertetésre. Képzés szervezője: Nemzeti Földügyi Központ Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont
Meghirdetett képzéseink célja az erdészeti szakirányítói tevékenység segítése a mindennapi közigazgatási ügyintézésben. Az első képzésen a különböző típusú formanyomtatványok kitöltése, az azok során előforduló leggyakoribb hibák kerülnek bemutatásra. A második képzésen az erdészeti szakirányítók szerepe, kötelezettségei illetve működési feltételei, a körzeti erdőtervezéshez és az erdőtérkép használatához kapcsolódó ismeretek, az adatszolgáltatás rendje kerül ismertetésre. Képzés szervezője: Nemzeti Földügyi Központ Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont  
Az EGERERDŐ Zrt. és az OEE Egri Helyi Csoportja 2023. május 25-26-án Eger, Szilvásvárad helyszíneken tartja az Erdésznők Országos Találkozóját.
Szakmai nap, állásbörze és öregdiák találkozó.
A QGIS TÉRINFORMATIKAI SZOFTVER ALAPJAINAK ISMERTETÉSE, A TÉRINFORMATIKA HASZNÁLATA AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSI GYAKORLATBAN (2023. II. 20., 21., 22. és 23.) Képzés szervezője: Bakonyerdő Zrt. Kizárólag a Bakonyerdő Zrt. erdészeti szakszemélyzete részére meghirdetett képzés! Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont  Képzés alapadatai, tematikája
„AZ ERDŐVÉDELEM AKTUÁLIS KÉRDÉSEI” A NYÍRERDŐ ZRT. JOGOSULT ERDÉSZETI SZAKSZEMÉLYZETE SZÁMÁRA (2023. III. 7. ) Képzés szervezője: Nyírerdő Zrt. Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája 
„AZ ERDŐVÉDELEM AKTUÁLIS KÉRDÉSEI” A NYÍRERDŐ ZRT. JOGOSULT ERDÉSZETI SZAKSZEMÉLYZETE SZÁMÁRA (2023. III. 6. ) Képzés szervezője: Nyírerdő Zrt. Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája 
Az Erdészeti Hatósághoz benyújtandó kérelmek, bejelentések és azok jogi háttere II. címmel
a
244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet szerint akkreditált választható kiegészítő képzést hirdet a
jogosult erdészeti szakszemélyzet részére.

I.
A kiegészítő képzés alapadatai
Képzés akkreditációs száma:
VKK-2023-00189
Képzés tárgya

Erdőtérkép használata.

Erdőkárok bejelentése.

Haszonvételi lap, műveleti lap.

Erdőgazdálkodói javaslatok körzeti erdőtervezéshez.

Vadkárelhárító kerítés létesítésének engedélyezése.

Az erdő természetességi állapotra vonatkozó alapelvárásának
módosítása.

Cserjés, tisztás és terméketlen kialakítása valamint a felnyíló
erdővé minősítés.

Erdőtelepítés engedélyezésének alapfeltételei.

Erdő igénybevételéhez kapcsolódó kérelmek.
Képzés szervezője: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája  

2022. évi beszámoló és 2023. évi munkaterv elfogadása, tagfelvétel, tagság aktivitásának fokozása, egyéni vállalások

Előadások:

Pap László AM, Örökerdő üzemmóddal kapcsolatos támogatások a KAP-ban

Dr. Kovács Gyula & Dr. Csépányi Péter (0067): Vadhatásmonitoring és egyéb indikátorok alkalmazása szerepe a vadállomány szabályozásában A rendezvény a szakosztály tagoknak illetve a meghívottaknak látogatható.
A Vértes 60 teljesítménytúra célja emléket állítani a Vértesben a második világháborúban elesett magyar katonáknak. A túra történelmi emlék és teljesítménytúra. Szervezők: Vértes Erdő Zrt., és a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület. Támogatók: Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület, és a Bakafesztivál. Túránk 11 állomást, ellenőrzőpontot érint, ezek mindegyike a fent említett történelmi események színhelye. Az ellenőrzőpontokon korabelli egyenruhákat viselő hagyományőrzőink fogják a teljesítést igazolni, pecséttel ellátni a lapokat. Rövidített túra esetén a táv 25 km, 5 ellenőrzőponttal. További részletek, nevezés itt: https://www.vertes-60.hu/
A Kanizsai Kulturális Központ és a Zalaerdő Zrt. szeretettel meghívja Önt és kedves Családját 2023. február 13-án (hétfőn) 17 órakor az "Évszakok a természetben" című rajzkiállítás megnyitójára, illetve a kiállítás megtekintésére
A kiállítást megnyitja: Stamler Lajos művésztanár A műsorban közreműködik a Büdös Bogarak Trió
Helyszín: Hevesi Sándor Művelődési Központ színházi előcsarnoka (8800 Nagykanizsa, Széchenyi tér 5.)
"Azt hisszük, hogy mi gondozzuk a kertünket, de valójában a kertünk gondoz minket..."
🌳Minden vágyad egy darabka föld, ahol magad örömére ültetheted és gondozhatod növényeidet, de nincsen családi házad, sem vidéki nyaralód? 🌳Szeretnél egy összetartó kertközösség része lenni? Érdekelnek a hasznos, értékteremtő, életminőség javító tevékenységek? 🌳Szeretnél egy kicsit fenntarthatóbban élni? 🌳Szívesen megismernél hasonló gondolkodású embereket?
Akkor gyere el február 9-én 17. órára a Kén utca 3-ba, és tudj meg többet Ferencváros legújabb zöld projektjéről!
A 10 millió fa jóvoltából forraltbor és harapnivaló is lesz, és azokat, akik már most szeretnék elkezdeni a kertészkedést, egy erdészeti facsemetével is megajándékoznak!
AZ ERDŐMŰVELÉSRE VONATKOZÓ JOGSZABÁLYOK ISMERETFELÚJÍTÓ ISMERTETÉSE, HASZNÁLATA A GYAKORLATBAN. AZ ÉVI TERVEZÉSI IRÁNYELVEK ISMERTETÉSE, MEGVITATÁSA. TÖLGYESEK SZAKSZERŰ FELÚJÍTÁSA. (2023. II. 22.) Képzés szervezője: Zalaerdő Zrt. Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont
Milyen az erdészeti tevékenységek hazai gépesítettsége, milyen trendek figyelhetők meg, milyen körülmények merülnek fel? Milyen a hazai gépgyártás, fejlesztés helyzete, vannak-e hátráltató, ösztönző tényezők? Mi a kereskedők, vállalkozók (géphasználók) tapasztalata az erdészeti gépekkel, különösen a hazai fejlesztésekkel, előállítással kapcsolatban? Mindezen kérdésekre keresnénk a választ azon a tervezett szakmai beszélgetésen, ahol a témában érintett oktatás, kutatás, igazgatás, gyakorlati erdőgazdálkodás szakértői mellett a gépfejlesztésben és kereskedelemben jártas szakembereket is bevonjuk. A program jelenleg szervezés alatt. Hamarosan jelentkezünk a részletekkel. (2023-02-03)
2023. szeptember 9-én, 2 év után ismét Kastélyfutam Gödöllőn! A Belvárosi Napok keretében megrendezésre kerülő futóversen 4 távon várja a sportolni vágyókat, kezdőtől a profi szintig.
Ezúttal tavasszal várnak a Pilis és a Visegrádi-hegység ritkábban járt, de varázslatos szurdokai és kilátópontjai a Hétvályús-forrás legendás emelkedőjével. Lehet esős kalandozás, süthet a Nap, de akár havazhat is, így érdemes okosan távot választanod. Te hova köszönsz be áprilisban? Hello Vörös-kő 13,96 km – 721 m http://bit.ly/hellovöröskő Hello Pap-rét 28,46 km – 1116 m http://bit.ly/hellopaprét Hello Fellegvár 45,88 km – 1690 m http://bit.ly/hellofellegvár
A Gerecse a hazai középhegységek közül általánosságban nem tartozik a turisták legkedveltebb célpontjai közé, mégis bővelkedik látnivalóban. Akik jártak már ezen a vidéken, vagy a több ezer résztvevő egyikeként végiggyalogolták a Gerecse Teljesítménytúrák valamelyik távját, személyesen is megismerkedhettek a hegység által rejtegetett sok szépséggel. Az egykori „kormány-vadászterületen” ma is nagy kiterjedésű, zavartalan erdőségeket, megannyi természeti és kulturális látnivalót találunk. Számos növény- és állatritkaság, gyönyörű fekvésű falu és az évszázadok óta a magyarsággal együtt élő szlovákok és németek pezsgő kulturális élete varázsolja színessé a területet. Ez a túra nemcsak hazánk első 50 kilométeres teljesítménytúrájának az útvonala, hanem napjaink legnépszerűbb, legnagyobb létszámot megmozgató túraeseménye is. Az útvonalon végig haladva teljes képet kapunk a hegység látnivalóiról, miközben olyan elragadó településeket érintünk, mint Tardos, Pusztamarót, Héreg vagy Vértestolna. A túra végén pedig a Tatabánya felett magasodó Turul madár alatt elhaladva már biztosak lehetünk abban, hogy a Gerecse belopta magát a szívünkbe…
Útvonalak: 20 km: Budaörs Odvas-hegy alja Kőhegy Csillebérc Sorrento-sziklák Huszonnégyökrös-hegy Törökugrató Budaörs 10 km: Budaörs Odvas-hegy alja Kőhegy P és P+ elágazása Budaörs A 20 km-es és a 10 km-es táv útvonala egymás után is teljesíthető
Útvonalak: 4km: Csúcshegy Rajt – Borsmenta utca – Virágosnyereg utca – Virágos-nyereg – K+ Kocsis Sándor út – Csúcshegy Cél 11km: Csúcshegy Rajt – Borsmenta utca – Virágosnyereg utca – Aranypatak utca -Szalag K sáv felfelé – Z sáv, K kerékpár jel – Solymár felé – K kerékpár jel – S sáv, P kerékpár jel S sáv – Kötők-padja – Virágos-nyereg K+ Kocsis Sándor út Csúcshegy Cél 19km: Csúcshegy Rajt – Borsmenta utca – Virágosnyereg utca – Aranypatak utca K sáv – Rozália Téglagyár – K+ – Balázs lépcső – K+ – Malom-erdő – Z- – Solymár vasútállomás – Z4 Z – Mátyás-domb felé – Alsó-Patak-hegy – Menedékház utca – Erdőalja út – Kocsis Sándor út – Csúcshegy Cél
Útvonalak: 34,5km: Széchenyi-hegy Gyermekvasút – Normafa – Makkosmária – Budakeszi – Telki-hegy – Nagykovácsi – Kecske-hát – Fekete-fej – Szépjuhászné – János-hegy -Normafa – Széchenyi-hegy, Gyermekvasút 11,5km: Széchenyi-hegy, Gyermekvasút Normafa Csacsi-rét Kis-Kőfej Szépjuhászné János-hegy Erzsébet-kilátó Normafa Széchenyi-hegy, Gyermekvasút 7,5km: Széchenyi-hegy Gyermekvasút – Normafa – Virágvölgy – János-hegy – Erzsébet-kilátó – János-hegy – Anna-rét – Normafa – Széchenyi-hegy, Gyermekvasút
Útvonalak: 20 km: Szépjuhászné Csacsi-rét Piktortégla-üregek Frank-hegy Farkas-völgy Széchenyi-hegy Normafa János-hegy Szépjuhászné 10 km: Szépjuhászné Csacsi-rét Normafa János-hegy Szépjuhászné
Útvonalak: 9km: Újpest, Atlétikai stadion – Szilas-patak part – Farkas-erdő – Szilas-patak part – Újpest, Atlétikai stadion 14km: Újpest, Atlétikai stadion – Szilas-patak part – Mogyoródi-patak part – Farkas-erdő – Szilas-patak part -Újpest, Atlétikai stadion
Útvonalak: 7km: Leányfalu, Dunapart > Vöröskő > Leányfalu, Dunapart 24km: Leányfalu, Dunapart > Vöröskő > Moli Pihenő > Leányfalu, Dunapart 42km: Leányfalu, Dunapart > Vöröskő > Moli Pihenő > Nagyvillám > Visegrád komp > Pilisszentlászló > Pap-réti Erdészház > Leányfalu, Dunapart
Útvonalak: 6km: Virágos-nyereg > Alsó-Kecske-hegy > Guckler Károly út > Virágos-nyereg 18km: Virágos-nyereg > Alsó-Kecske-hegy > Árpád-kilátó > Szépjuhászné > Kaán Károly Kilátó > Hárs-hegy >Hűvösvölgy, Ördög-árok > Határ-nyereg > Szépvölgyi út > Virágos-nyereg
Útvonalak: 6km: Hűvösvölgy S > Piros kör >Libanoni Cédrus > Piros kör K >Hűvösvölgy 20km: Hűvösvölgy > Fazekas-hegy > Máriaremete > Rácskai-barlang > Remetei-kőfülke >Budaliget > Rózsika-forrás Z+ Z- S > Virágos-nyereg > Újlaki-hegy > Nyéki-hegy > Hűvösvölgy
Útvonalak: 7km: Csúcshegy Rajt > Borsmenta utca > Virágosnyereg utca > Aranypatak utca > Kis erdő K > kerékpár K > Menedékház utca > Erdőalja út > Kocsis Sándor út > Csúcshegy Cél 11km: Csúcshegy Rajt > Borsmenta utca > Virágosnyereg utca > Aranypatak utca > Kis erdő K > kerékpár K > Z Solymár felé > Kálvária > Pesthidegkút S3 P > kerékpár > Szirt utca > Jánosbogár utca > Virágos-nyereg > K+ > Kocsis Sándor út > Csúcshegy Cél
Nagyon sok szeretettel várunk mindenkit márciusban, a Nagykovácsi Kopasz-erdőben tartandó TIPO Kupán.
2023.02.26. 08:00-17:00 – „Farsangi őrjárat 19/12/6” Rajt/Cél: Szépjuhászné, Gyermekvasút-állomás, 1021, Budakeszi út 97. Útvonal: 19 km: Szépjuhászné Vasútállomás – sárga sáv, piros sáv – Makkosmária – zöld kereszt, sárga sáv, sárga kereszt – Csillebérc – piros körséta, jelzetlen, zöld négyzet – Irhás-árok – zöld négyzet, zöld háromszög, zöld körséta – Normafa, Csúcs Büfé – zöld sáv, kék körséta – Libegő – sárga kereszt, kék Mária, piros sáv – Szépjuhászné Vasútállomás 12 km: Szépjuhászné Vasútállomás – sárga sáv, piros sáv – Makkosmária – zöld kereszt, zöld sáv – Normafa, Csúcs Büfé – zöld sáv, kék körséta – Libegő – sárga kereszt, kék Mária, piros sáv – Szépjuhászné Vasútállomás 6 km: Szépjuhászné Vasútállomás – sárga sáv, piros sáv – Libegő – sárga kereszt, kék Mária, piros sáv – Szépjuhászné vasútállomás
Útvonalak: 7km: Esztergom vasútállomás > Vaskapu turistaház > Esztergom vasútállomás 21km: Esztergom vasútállomás > Vaskapu turistaház > Róka-szikla > Esztergom vasútállomás 42km: Esztergom vasútállomás > Vaskapu turistaház > Pilis-nyereg > Kémény-szikla > Klastrompuszta > Kétágú-hegy > Fekete-hegy > Esztergom vasútállomás
30 km útvonal: Pilisvörösvár Pilisszentiván Antónia-árok volt Zsíroshegyi Turistaház rom Remete-szurdok Remeteszőlős Kecske-hát Fekete-fej Hárs-hegyi-körút Kis-Hárs-hegy Hűvösvölgy Határ-nyereg Virágos-nyereg Táborhegyi népház, Toronya u.33. 8 km útvonal: Fenyőgyöngye Árpád kilátó Oroszlán szikla Határ-nyereg Virágos-nyereg Táborhegyi népház, Toronya u. 33.
Útvonalak: 7km: Széchenyi-hegy – Normafa – János-hegy – Libegő felső állomás – Virágvölgy v.á. – Normafa – Széchenyi-hegy 20km: Széchenyi-hegy – Normafa – volt Disznófő Étterem – Tündér-hegy – Szépjuhászné – Kis-Kőfej – Makkosmária – Szent Mihály-szikla (Végvári-szikla) – Piktortégla-üregek – Kolacskovszky Turistaház – Frank-hegy – Irhás árok – Ördög-orom úti Madonna kápolna – Széchenyi-hegy
A Kinizsi Természetbarát Egyesület Hegyvidéki csoportja 2023. február 25-n 33. alkalommal rendezi meg hagyományos gyalogos Téli Teljesítménytúráját. A túra célja a téli természetjárás népszerűsítése a Gerecse-hg. részleteinek megismertetése. Útvonal: Nagysáp – Berény vár – Bozótos – Bika-völgy – Vaskapu – Pusztamarót – Szágodó dűlő útcsomópont – Büdös-patak völgye – Ganz tisztás – Hajdútemető – Bikolpuszta – Vaskapu tető – Zrínyi u. – Süttő újtelep. Táv: 25 km Szint: 700 méter Szintidő: 8 óra Rajt: Nagysáp, kiskocsma (Árpád utca) 7:15 – 8:15 között, folyamatos indítás. Nevezési díj: 1500,- Ft. átutalással, vagy a helyszínen kp. fizetendő. Átutalás esetén a regisztráció automatikusan nevezéssé válik. Átutalás választása esetén a Kinizsi TE OTP számlaszáma: 11706016-20443463 Cél: Süttő, újtelep 12:30 – 16:15-ig Díjazás: kitűző Ellátás: tea a célban Egyéb: a túrán mindenki saját felelősségére indul. Indulni előzetes regisztrációval vagy nevezéssel lehet. A regisztrációs felület elérhető a www.kinizsi.org Téli tt. fülön. Helyszíni regisztrációt csak korlátozott számban tudunk fogadni. Ajánlott felszerelés: időjárásnak megfelelő ruházat, elemlámpa, ivóvíz, íróeszköz, Gerecse térkép, vagy atlasz. Vízvételi lehetőség az útvonalon nincs. Bővebb tájékoztatás honlapunkon a hirdetőtáblán. Információ: www.kinizsi.org kte.levelek@gmail.com Tel: (30) 930 3457 Mindenkinek kellemes túrázást kíván a Rendezőség
Az ÉVOSZ Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozata (MAKÉSZ) 2023 február 2-án 14.00-tól február 4-én 12.00-ig tartja Közgyűlését Sopronban, a Soproni Egyetemen. https://evosz-makesz.hu/ Az esemény azért 3 napos, mert rengeteg feszítő téma van: akik a lakásépítéssel, azok az energia hatékonyság növelésében, a klíma védelemben, azaz a CO2 lekötésének növelésében, és a CO2 kibocsátás csökkentésében érdekeltek. Márpedig a készházakat építő, gyártó cégeket mindegyik téma érinti, hiszen az infláció és a magas banki kamatok miatt csökkenő építkezési kedv miatt a megmaradt megrendelők ezekre a problémákra, elsősorban a rezsi csökkentési lehetőségekre fognak figyelni.
2023.01.22. 08:00-17:00 – „TÚL A CSÚCSON! 20/12/7/4” Rajt/Cél: Normafa, Csúcs Büfé, 1121 Budapest, Eötvös út 47-53. Útvonalak: 20 km: Normafa, Csúcs Büfé – zöld sáv, kék körséta – Anna-kápolna – kék körséta – János-hegy – sárga + – Pozsonyi-hegy – piros sáv – Szépjuhászné – sárga sáv – Kis-kőfej – sárga sáv, p sáv – Makkosmária – piros sáv, sárga + – Csillebérc – piros négyzet – Rupp-hegy – piros négyzet, zöld négyzet – Ördögorom – zöld háromszög, zöld körséta – Normafa, Csúcs Büfé 12 km: Normafa, Csúcs Büfé – zöld sáv, kék körséta – Anna-kápolna – kék körséta – János-hegy – sárga + – Pozsonyi-hegy – piros sáv – Szépjuhászné – sárga sáv – Kis-kőfej – sárga sáv, p sáv – Makkosmária – zöld kereszt, zöld sáv – Normafa, Csúcs Büfé 7 km: Normafa, Csúcs Büfé – zöld sáv, piros szív, kék körséta – János-hegy – piros sáv, sárga sáv – Csacsi-rét – sárga +, zöld +, zöld sáv – Normafa, Csúcs Büfé 4 km: Normafa, Csúcs Büfé – zöld sáv, kék körséta – Anna-kápolna – kék körséta – Erzsébet-térdeplő – kék körséta – Virágvölgy – kék körséta – Normafa, Tornapálya – zöld +, zöld sáv – Normafa, Csúcs Büfé
Útvonalak: 6km: Szépjuhászné – Kis-Kőfej – S-, P- elágazás – János-hegy – Z3 Z+ – Szépjuhászné 20km: Szépjuhászné – Tündér-hegy – Normafa – Széchenyi-hegy úti Madonna kápolna – Rupp-hegy – Kolacskovszky turistaház – Budaörsi-hegy – Magas-kő – Csacsi-rét – János-hegy, Erzsébet-kilátó – Szépjuhászné
Útvonalak: 7km: Piliscsaba vá. > Klotildliget > Nagy-Kopasz > Piliscsaba vá 21km: Piliscsaba vá. > Nagy Kopasz > Basina > Klastrompuszta > Piliscsaba vá 42 km: Piliscsaba vá. > Nagy Kopasz > Basina > Fekete-kő > Pilisszentlélek > Kétágú-hegy > Fekete-hegy > Klastrompuszta > Piliscsaba vá.
Útvonalak 7km: Pilisszentkereszt, Kakashegyi erdészházak > Pilisszentkereszt > Klastromkert > Szopláki-ördöglyuk > Kamilla-forrás > Pilisszentkereszt, Kakashegyi erdészházak 21km: Pilisszentkereszt, Kakashegyi erdészházak > Pilisszentkereszt > Trézsi-forrás > Pilis-tető > Vaskapu-völgy > Szopláki-ördöglyuk > Két-bükkfa-nyereg > Dobogókő > Öreg-vágás > Királykúti út > Pilisszentkereszt, Kakashegyi erdészházak 42km: Pilisszentkereszt, Kakashegyi erdészházak > Pilisszentkereszt > Trézsi-forrás > Pilis-tető > Vaskapu-völgy > Szopláki-ördöglyuk > Két-bükkfa-nyereg > Dobogókő > Rám-hegy kapuja > Lukács-árok > Szentfa-kápolna > Vadálló-kövek > Prédikálószék > Király-kút > Sikárosi erdészház > Sikárosi-rét > Tölgyikrek > Pilisszentkereszt, Szent-kút > Pilisszentkereszt > Pilisszentkereszt, Kakashegyi erdészházak
2023. február 11. szombat Információk minden távhoz: Rajt/Cél: Gödöllő Erkel Ferenc Általános Iskola (Gödöllő, Szabadság tér 18.) Rajt időpont: 20, 30, 40 km-en 7:00-9:00 6-12 km-en 9:00-10-00 Nevezni csak a helyszínen lehet. Regisztrációra, előnevezésre nincs lehetőség. Parkolás: A környező utcákban, parkolókban. Gödöllőn, szombat 8:00 és 12:00 óra között, a kijelölt várakozási területeken, a parkolás díjköteles! Gödöllő Város Önkormányzatától az iskolával szembeni használaton kívüli teniszpályák területét ideiglenes parkolás céljaira megkapjuk. Itt a túra napján 6.00 és 18:00 óra között – a terület befogadóképességének határáig – ingyenesen lehet parkolni. A túra a Margita Kupa 2023 rendezvénysorozat része.
A Lignomat Kft. workshopot szervez Szombathelyen (február 2-án), melynek témája a szoftveres gyártás támogatás a faiparban - nem csak Homag gépekhez. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Kabin nyílt napok január 28-án és 29-én a MaxCity 2. emeletén! ✨
Gyere el a showroomunkba január utolsó hétvégéjén, hogy még a 2022-es árakon rendelhesd meg álmaid kisházát vagy dizájn szálláskabinjaidat 2023-ra! Barbara, a Hello Wood kabinszakértője személyes tanácsadással és akár azonnali árajánlatadással vár, hogy idén nyáron már saját kabinodban vagy kabinjaidban gyönyörködhess! ❤️
Ha szeretnél egyéni egyeztetésen részt venni, regisztrálj az alábbi rövid űrlap kitöltésével! 🔽 https://forms.gle/nZKXzxus4CXU8vwf7
Január 28-án szombaton és 29-én vasárnap, 10-18 óra között várunk a Hello Wood showroomjában, a MaxCity Lakberendezési Bevásárlóközpontban. Ülj le Barbarával egy beszélgetésre, aki segít megtalálni a neked való kisházat és személyre szabott árajánlatot és ütemezést állít össze részedre.
Ha egyelőre csak érdeklődni szeretnél, akkor is érdemes kilátogatnod eseményünkre. Ezen a különleges hétvégén a Kabinka építésze, Oravecz Péter is elcsíphető a showroomban, akivel nemcsak körbejárhatod az 1:1-ben felépített kabint, de minden Kabinka kérdésedre választ kaphatsz! 🤓 💡
A kisgyerekeid is szívesen látjuk! Dedikált kreatív sarokkal várjuk őket, ahol megtervezhetik a jövő kisházait. 🧑‍🎨
Utolsó alkalommal rendelheted meg tavalyi árakon saját kabinod, várunk szeretettel nyílt napunkon!
Szeress bele az új konyhádba a Konyhakiállításon!
Fedezd fel azokat a fantasztikus bútorokat, kis- és nagygépeket, felületeket és innovatív konyhai eszközöket, melyek élménnyé varázsolják a konyhában töltött perceidet!
A háromnapos rendezvényen egy helyen térképezheted fel az elérhető konyhai megoldások teljes palettáját, szakértői segítséget kaphatsz saját konyhád tervezéséhez, átalakításához és fejlesztéséhez, miközben felhőtlenül szórakozhatsz a színes színpadi- és standprogramoknak köszönhetően.
Szeretettel várunk az álomkonyhák éves seregszemléjén 2023. március 3-5. között a Budapest Arénában!
A CONSTRUMA csokor – benne az OTTHONDesign – az egyik motorja az ágazat fejlődésének: nem csak bemutatja az iparág újdonságait, de előrevetíti a fejlődési irányokat, segíti a szakembereket a tájékozódásban, szakmai képzésben. Koncentrált piac, kiváló lehetőség a szakmai feltöltődésre, üzletek kötésére. Fókuszban a digitalizáció, az innováció, a hatékonyságnövelés lesz.
Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, a közép-kelet-európai régió vezető otthonteremtési kiállítási csokra, a CONSTRUMA, az építőipar, épületgépészet és lakberendezési szakma szereplőinek kiváló lehetőséget kínál a legújabb fejlesztések, innovatív megoldások bemutatására HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.
Hagyományos programok és újdonságok, élménybeszámolók, tanácsadás, fegyverek, kések, különleges trófeák, ruházat, kiegészítők, távcsövek és még nagyon sok minden más, ami a vadászathoz, horgászathoz, erdőjáráshoz vagy természetben való barangoláshoz kellhet – egy helyen, egy időben, a FeHoVa-n!
Január 25-28. között 7 pavilonban, közel 300 kiállító 36 000 négyzetméteren várják a látogatókat, idén két fórum színpadon is számos színvonalas szakmai programot kínálva az érdeklődőknek.
Az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársága szakmai irányítási döntése alapján a kötelező kiegészítő képzés megtartása szükséges, mely teljesítéséhez az NFK meghirdette a 2022. évi kötelező kiegészítő képzést, időtartama 2022. szeptember 1. – 2022. december 1. Tekintettel arra, hogy a képzést eltérő okok miatt számos jogosult erdészeti szakszemélynek nem sikerült teljesítenie, a szaktárcával egyeztetve az NFK egy pótidőszakot hirdet meg, biztosítva ezzel a képzés elvégzésére kötelezettek részére a képzés teljesítésének lehetőségét. Pótidőszak: 2023. január 30. – 2023. február 8. A JESZ-nek a pótidőszakra jelentkezni kell az NFK honlapjáról elérhető Jelentkezési Űrlap kitöltésével és elektronikus beküldésével. A jelentkezés lehetőségét 2023. január 9-től 2023. január 17-ig biztosítjuk, a Jelentkezési Űrlap csak a megadott időszakban lesz elérhető.
Az Agrárminisztérium Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkársága szakmai irányítási döntése alapján a kötelező kiegészítő képzés megtartása szükséges, mely teljesítéséhez az NFK meghirdette a 2022. évi kötelező kiegészítő képzést, időtartama 2022. szeptember 1. – 2022. december 1. Tekintettel arra, hogy a képzést eltérő okok miatt számos jogosult erdészeti szakszemélynek nem sikerült teljesítenie, a szaktárcával egyeztetve az NFK egy pótidőszakot hirdet meg, biztosítva ezzel a képzés elvégzésére kötelezettek részére a képzés teljesítésének lehetőségét. Pótidőszak: 2023. január 30. – 2023. február 8.
Jó szerencsét!
A méltán híres Selmeci Társaság, valamint az OEE Soproni Hallgatói Helyi csoportja örömmel jelentheti be, hogy idén Sopron városában kerül megrendezésre a nagy múltú Selmeczi Diáknapok, immár 33. alkalommal.
Regisztráció:
Időpont: 2023. április 28. (péntek) - május 1. (hétfő)
Helyszín: Soproni Gyermek és Ifjúsági Tábor
Előzetes programterv:
Péntek (04.28.) - 13:00-tól megérkezés, regisztráció, szállás elfoglalása - Ünnepélyes megnyitó - Vacsora - Este ismerkedés, nótázás a tábortűz mellett, illetve Disco
Szombat (04.29.) - Reggeli - Szakmai, városi, és egyetemi jellegű programok: pl.: Sörgyár-látogatás, Erdőrezervátumok, Városnézés, Egyetem bemutatása, Erdészeti múzeum, Görbehalmi bányászati múzeum stb. - Ebéd - Délután versenyek pl.: Tarokkverseny, Cantusverseny stb... - Vacsora - Este szakestély
Vasárnap (04.30.) - Reggeli - Délelőtt hagyománytörténeti konferencia - Könyvbemutatók - Ebéd - Délután hagyománytörténeti vetélkedő a soproni hegyvidéken - Vacsora - Este komoly hangvételű bál
Hétfő (05.01.) - Reggeli - Kárfelmérés, romeltakarítás - Könnyes búcsú
A részletes programmal hamarosan jelentkezünk.
FONTOS INFORMÁCIÓK
Jegyárak és fizetési információk hamarosan! A regisztrációt 3 szakaszra bontjuk a következőképpen: Első szakasz: 2023. február 28-ig Második szakasz: 2023. március 31-ig Harmadik szakasz: 2023. április 26-ig Az árak minden szakaszhatár után emelkednek. Tisztelettel kérünk mindenkit, hogy időben adja le a jelentkezését, ezzel jelentősen megkönnyítve a szervezők munkáját. Sajnos a szállásadó által támasztott feltételek miatt a befizetett előleget nem tudjuk visszaadni annak, aki 2023. április 21. után mondja vissza a jelentkezését!
Jó várakozást kíván a szervező csoportok tagsága!
Ismerd meg a Soproni Egyetem képzéseit a 2023. január 18-i nyílt napunkon!
A kiállítás megtekinthető 2023. január 20-ig, előzetes bejelentkezéssel (iroda@fabunio.hu, +36 30 689 5206), igény szerint tárlatvezetéssel hétköznap 12-18 óra között.
…és ami a kötelezőből kimaradt címmel dr. Kelemen Géza a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet szerint akkreditált (VKK-2022-00178) választható kiegészítő képzést hirdetett a jogosult erdészeti szakszemélyzet részére. (20 kreditpont)
Ismerd meg a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar képzéseit a 2022. december 7-i nyílt napunkon!
Hihetetlen, de immár XX. alkalommal tudnak találkozni a faesztergályozás szerelmesei! Mint eddig is, most is szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt, legyen faesztergályos, vagy csak érdeklődő vendég, aki szereti a fából készült alkotásokat. Találkozzunk december 10.-n!
 
TERRI - gyérítéses fakitermelésre alkalmazható erdészeti gépcsalád terepi bemutatója november 26-án Magyarországon‼️
➡️Előregisztráció: Németh József - +36 70 631-2666
Köszönjük Partnerünknek, az 👉EGERERDŐ Erdészeti Zrt.-nek👈 a támogatást!👍
Vegyen részt Ön is a 2020 ingyenes online előadásán, amely keretei között megismerheti, milyen előnyei vannak a MES rendszerre való átállásnak, hiszen ma már egy modern üzem integrált MES rendszer nélkül aligha lehet versenyképes.
A Paliszander Kft a hazai faipari gép és szerszám értékesítés egyik legrégebbi és a mai napig is meghatározó szereplője. Klasszikus asztalosipari portfólió adja a kínálat gerincét, ami több nagynevű márkát is felölel. A belga ROBLAND robosztus ipari gépekkel, míg a CMT profi szerszámokkal szolgálja ki a faipari piacot. A sornak azonban nincsen még vége, hiszen említhetjük a Virutex ipari felhasználásra alkalmas kisgépeit és az OAV kiválóságait az élzárógépek területén. Ugyanakkor elmondható, hogy teljes spektrumát képviselik a fa és asztalosipar számára szükséges technológiáknak.
A Magyar Tudományos Akadémia AGRÁRTUDOMÁNYOK OSZTÁLYA ERDÉSZETI TUDOMÁNYOS BIZOTTSÁGA tisztelettel meghívja az érdeklődőket a Magyar Tudomány Ünnepe keretében: „Múlt, jelen, jövő – az erdészeti kutatások története, helyzete és perspektívái” című tudományos rendezvényére.
Az Erdőmérnöki Kar 2022. december 7-én tartja nyílt napját. Ha van időd, várunk a Bajcsy-Zsilinszky utcai campuson a főépület 1. emeletén, a 4-es teremben délelőtt 10 órától. Az eseményen bemutatkoznak a szakok →. A prezentáció után kötetlenül kérdezhetsz bárkitől.
A Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Karának Tudományos Diákköri Tanácsa 2022. december 7-én (szerdán) délután 13 órától KARI TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI KONFERENCIÁT rendez az egyetem Erdőmérnöki Karának hallgatói számára.
A Soproni Egyetem 2022. november 2-án, Magyar Tudomány Napján, ünnepi programja részeként mutatja be az Esterházy Palota (Erdészeti Múzeum, Templom u. 4.) fejlesztésének elkészült első szakaszát.
14 órától Tudományos Kerekasztal beszélgetésre várjuk az érdeklődőket, neves és elismert tudományos szakemberek közreműködésével  az Erdészeti Múzeum dísztermében  mai aktuális problémákról, Széchenyi nyomán. Az esemény a Soproni Egyetem youtube csatornáján, élőben is figyelemmel kísérhető. A résztvevők: Prof. Dr. Gelencsér András, Pannon Egyetem, rektor, az MTA levelező tagja, (Földtudományok Osztálya) Dr. Mátyás Csaba, Soproni Egyetem, professor emeritus, az MTA rendes tagja, (Agrártudományok Osztálya) Prof. Dr. Mucsi Gábor, Miskolci Egyetem, dékán, egyetemi tanár, Műszaki Földtudományi Kar; Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet Prof. Dr. Szirmai Viktória Dsc., Széchenyi-díjas kutatóprofesszor, MTA doktora, MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, Szociológiai Intézet Moderátor: Dr Heil Bálint, Soproni Egyetem, Erdőmérnöki Kar, dékán A tudományos eszmecserét követően 16 órától bemutatásra kerül az Esterházy Palota felújításának első üteme, a Palotában berendezett Erdészeti Múzeumban emléktermet avatunk korábbi vezetőjének, dr. Ráczné dr. Schneider Ildikó munkásságát felidézve.  A teremben a faépítészet kiváló művelője Markó Balázs egyedülálló installációját tekinthetik meg az érdeklődők. Itt az ősi és a modern találkozik, és az ún. Napbárkában testesül meg.  

Trófeaszemle

A szeptemberi szezon trófeáinak kiállítása
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt immár hagyományos trófeaszemlénkre!
További információ
vadaszat@zalaerdo.hu +3693500206
2022. október 20-án John Deere erdészeti gépbemutatóra várja az érdeklődőket az Öforst GmbH! Az osztrák forgalmazó két gépet (1210G és 1270G) vonultat fel az érdeklődők előtt a zalai erdőkben, amely eszközök a bemutatót követően hazánkban maradnak.
A Korlátlan Faiparos Társaság meginvitál minden kedves érdeklődőt a 2022. október 22-re szervezett, faipari mérnöki kar fennállásának 60 éves jubileumi emléktúrájára.
Az alföldi erdőgazdálkodást érintő legújabb hazai kutatási eredmények bemutatása és átültetése a gyakorlatba. A SITEVIEWER 2.0 program használata.
Az idei a XXVI. Erdők Hete, melynek témája: A magyarországi erdőgazdálkodás fenntarthatósága.

Trófeaszemle

A szeptemberi szezon trófeáinak kiállítása
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt immár hagyományos trófeaszemlénkre!
További információ
vadaszat@zalaerdo.hu +3693500206
Az idén először az EGERERDŐ Zrt. , a MAGOSZ Heves Megyei Gazdakörök Szövetsége, a NAK és a Heves Megyei Vadászkamara összefogásával kerül megrendezésre az év legkiemelkedőbb természeti programja! Az eseményen mindenki betekintést nyerhet az erdő és az erdészek rejtélyes világába, megismerkedhet az agrárium újdonságaival, lehetőségeivel, környezetünk csodálatos élővilágával.
A SEFAG Zrt. és az Andreas STIHL Kereskedelmi Kft. rendezésében 2022. augusztus 13-án kerül megrendezésre a „REGIONÁLIS STIHL Fakitermelő Csapatverseny” Dél-Nyugat Magyarországi fordulója a Zselic szívében található Ropolypusztán.

Budapest Design Week 2022

2022-től Sebestény Ferenc DLA építész vette át Osvárt Judittól a Budapest Design Week (BDW) kurátori pozícióját. A legnagyobb hazai designfesztivált idén immár 19. alkalommal rendezi meg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Magyar Formatervezési Tanács (MFT). Az október 7–16-ig tartó eseménysorozat fókuszában a „Találkozások terei – építészet és design” téma áll.
Örömmel jelentjük be, hogy idén először kerül megrendezésre az VADEX TRAIL KISGYÓN futóverseny!
➡️ A NEVEZÉSI FELÜLET ELÉRHETŐSÉGE: https://korido.hu/2022VKT_reg
🥳 A futók fergeteges hangulatáról KAUFER TAMÁS gondoskodik!
❗️ EARLY BIRD NEVEZÉS 2022.08.15-ig: ▪ 1 km - Tappmancs gyerekfutam: INGYENES, ▪ 7 km: 7.000 Ft, ▪ 11 km: 8.000 Ft, ▪ 20 km: 9.000 Ft.
⬇️ NEVEZÉSI DÍJ 2022.08.15-től: ▪ 1 km - Tappmancs gyerekfutam: INGYENES, ▪ 7 km: 8.000 Ft, ▪ 11 km: 9.000 Ft, ▪ 20 km: 10.000 Ft.
🛍 RAJTCSOMAGÁTVÉTEL: ▪ a verseny napján, a rendezvény helyszínén: 8:00-9:30-ig ▪ 2022.10.12-10.14. között a VADEX Központi épületében (8000 Székesfehérvár, Tolnai utca 1.📍)
🏁 RAJTIDŐPONTOK: ▪ 9:30: 1 km - Tappmancs gyerekfutam, ▪ 10:00: 20 km, ▪ 10:10: 11 km, ▪ 10:20: 7 km.
⏱ SZINTIDŐK ÉS SZINTKÜLÖNBSÉG: ▪ 1 km - Tappmancs gyerekfutam: -, -, ▪ 7 km: 90 perc, 🡩 172 m 🡫 174 m, ▪ 11 km: 150 perc, 🡩 315 m 🡫 316 m, ▪ 20 km: 240 perc, 🡩 476 m 🡫 475 m.
🏃‍♂️ A NEVEZÉSI DÍJ TARTALMA: ▪ egyedi befutóérem, ▪ technikai póló, ▪ időmérés, ▪ frissítés a pályán, ▪ péksütemény és sör a célban, ▪ csomagmegőrzés.
🏃‍♀️ ÚTVONAL: ▪ a verseny útvonalát saját szalaggal, táblákkal, illetve esetenként burkolati felfestéssel jelöljük, ▪ a Track-ek hamarosan elérhetőek lesznek.
🏃 KÖTELEZŐ FELSZERELÉS: ▪ bekapcsolt, feltöltött állapotban lévő mobiltelefon, ▪ legalább 500 ml-es ivótasak vagy kulacs, ▪ személyazonosságot igazoló okmány.
🥇 DÍJAZÁS: ▪ távonként az első 3 női és férfi helyezett külön díjazásban részesül, ▪ minden résztvevő egyedi befutóérmet kap.
2022. szeptember első szombati napján ismét megrendezésre kerül a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál és Fejér Megyei Vadásznap!
Nagyon különleges rendezvény lesz ez a mostani, mivel jubileumi, 15. évhez érkeztünk és idén újra Soponyán találkozunk!🎉
Részletes programokkal, belépéshez szükséges információkkal később jelentkezünk! 🙂
Amennyiben szeretnétek összemérni tudásotokat főzőversenyünkön a versenykiírást és a jelentkezési lapot a honlapunkon megtaláljátok: http://vadgasztro.vadex.hu/
A Mátyás Fakereskedő Kft. – együttműködve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, az OEE Gépesítési Szakosztályával és a MECSEKERDŐ Zrt-vel – Erdészeti gépbemutató címmel a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet szerint akkreditált választható kiegészítő képzést hirdetett a jogosult erdészeti szakszemélyzet, illetve az érdeklődő szakközönség részére. (VKK-2022-00162 = 20 kreditpont)
A REIN-Forest projekt keretében erdészeti, természetvédelmi munkatársak, pedagógusok számára, szakmai workshop sorozatot szervez a lebonyolításért felelős Vasi Ifjúságért Egyesület összesen 4 alkalommal Vas megyében.
A versenyre az erdőgazdálkodásban dolgozó (felsőfokú erdészeti képesítéssel nem rendelkező) erdésztechnikusok jelentkezhetnek.
Az Országos Erdészeti Egyesület szeretettel várja az erdész, erdőmérnök kollégákat 152. Vándorgyűlésére, melynek az idei évben a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont 2022. június 30- július 1. (csütörtök-péntek) között.
A REIN-Forest projekt keretében erdészeti, természetvédelmi munkatársak, pedagógusok számára, szakmai workshop sorozatot szervez a lebonyolításért felelős Vasi Ifjúságért Egyesület összesen 4 alkalommal Vas megyében.
A REIN-Forest projekt keretében erdészeti, természetvédelmi munkatársak, pedagógusok számára, szakmai workshop sorozatot szervez a lebonyolításért felelős Vasi Ifjúságért Egyesület összesen 4 alkalommal Vas megyében.

REIN-Forest Workshop 1/4.

A REIN-Forest projekt keretében erdészeti, természetvédelmi munkatársak, pedagógusok számára, szakmai workshop sorozatot szervez a lebonyolításért felelős Vasi Ifjúságért Egyesület összesen 4 alkalommal Vas megyében. Az első alkalom időpontja: 2022. április 6. szerda
A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Bács-Kiskun megye erdeiben szemétszedési akciót hirdet 2022. március 21-én, kedden, hétfőn délelőtt az "Erdők Nemzetközi Napja" alkalmából.
37 különböző helyszínen nagy örömmel vesszük önkéntesek csatlakozását is Társaságunk alkalmazottaihoz és közfoglalkoztatott kollégáihoz e közös erdőtakarításban!
Képzés szervezője: SEFAG Zrt. Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
ERDÉSZETI SZAKIRÁNYÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ÜGYINTÉZÉS II. (2022. IV. 21.) Képzés szervezője: Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
ERDÉSZETI SZAKIRÁNYÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ÜGYINTÉZÉS II. (2022. IV. 07.) Képzés szervezője: Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
ERDÉSZETI SZAKIRÁNYÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ÜGYINTÉZÉS II. (2022. III. 31.) Képzés szervezője: Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
ERDÉSZETI SZAKIRÁNYÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ÜGYINTÉZÉS I. (2022. IV. 20.) Képzés szervezője: Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
ERDÉSZETI SZAKIRÁNYÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ÜGYINTÉZÉS I. (2022. IV. 06.) Képzés szervezője: Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
ERDÉSZETI SZAKIRÁNYÍTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ ÜGYINTÉZÉS I. (2022. III. 30.) Képzés szervezője: Nemzeti Földügyi Központ Erdészeti Főosztálya Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
VÍZKÁRELHÁRÍTÁSI CÉLÚ BERUHÁZÁSOKBAN MEGVALÓSULT TÁROZÓ FÁSÍTÁSOK ÉS ERDÉSZETI TEVÉKENYSÉGEK ISMERTETÉSE, AKTUÁLIS ERDŐMŰVELÉSI KÉRDÉSEK (2022. IV. 25.) Képzés szervezője: Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
ERDŐTÜZEK MEGELŐZÉSE ÉS OLTÁSA (2022. IV. 07.) Képzés szervezője: VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
A FAHASZNÁLAT, A KÉSZLETNYILVÁNTARTÁS ÉS A SZÁLLÍTÁS BIZONYLATAINAK HELYES KITÖLTÉSE A GEMENC ZRT.-NÉL (2022. III. 31.) Képzés szervezője: Gemenc Zrt. Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
AZ ERDŐMŰVELÉS, ERDŐTERVEZETT TERÜLETEN VÉGZETT VADFÖLD-GAZDÁLKODÁS ÉS MEZŐGAZDASÁGI TEVÉKENYSÉG BIZONYLATAINAK HELYES KITÖLTÉSE A GEMENC ZRT.-NÉL (2022. III. 31. ) Képzés szervezője: Gemenc Zrt. Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája

MUNKAVÉDELMI, TŰZVÉDELMI TÁJÉKOZTATÁS, ERDEI FAVÁLASZTÉKOK SZAKSZERŰ TERMELÉSE, JOGSZERŰ SZÁLLÍTÁSA ÉS ELLENŐRZÉSE, FSC SZABÁLYOK ISMERTETÉSE (2022. IV. 1) A szakszemélyzet ismereteinek frissítése a jogszabályi környezettel, a jogszabálykövetés fontosságával, az éves
erdőművelés és költségterv szakmailag szükséges munkáinak szakszerű megtervezése, megvitatása.

Tölgyesek szakszerű felújítása Hernyék 22G, Nova 35B és 34E, Szilvágy 27A erdőrészletek.
Képzés szervezője: ZALAERDŐ Zrt. Meghirdetve a Zalaerdő Zrt. szakszemélyzete részére Képzés kreditpontszáma: 10 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
ÚJ ÜZEMMÓDOK A GAZDÁLKODÁSBAN, GYAKORLATI TAPASZTALATOK A MECSEKERDŐ ZRT.-NÉL (2022. III. 24.) Képzés szervezője: OEE Erdőművelési Szakosztály Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
A TEREPI INFORMÁCIÓS RENDSZER ÉS AZ ESZR KEZELÉSÉNEK ISMERTETÉSE, GYAKORLATI FELADATOK VÉGREHAJTÁSÁVAL (2022. III. 24.) Képzés szervezője: KEFAG Zrt. Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
AZ ERDŐGAZDÁLKODÁS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI (2022. III. 30.) Képzés szervezője: VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Képzés kreditpontszáma: 20 kreditpont Képzés alapadatai, tematikája
A Föld napját minden évben április 22-én ünnepeljük. amellyel felhívhatjuk a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg.
A 40. CONSTRUMA Nemzetközi építőipari szakkiállítás és a 10. OTTHONDesign Otthonteremtési szakkiállítás 2022-ben – két év kihagyás után – idén tavasszal, április 6–10. között ismét várja a kiállítókat, látogatókat.  
Csillapítsd a kertvágyad! A kertednek ezer arca lehet, rajtad múlik, mit hozol ki belőle! A GardenExpón - az ország legnagyobb kerti trend- és életmód kiállításán - feltérképezheted a kerti márkák legjavát, kipróbálhatod a legújabb termékeket és elmerülhetsz a legfrissebb trendekben, az ingyenes tanácsadások alkalmával pedig szakszerű válaszokat kaphatsz kertberendezési és kertépítési kérdéseidre. Ismerd meg a legújabb kerti bútorokat, kerti gépeket és szerszámokat, medencéket, kültéri szaunákat, árnyékolókat, kültéri világítási és öntözéstechnikai eszközöket és kerti sütögetőket! Ha építkezés vagy felújítás előtt állsz, szeretnéd saját kertedben megélni a legszebb pillanatokat, vagy csak szenvedélyes kertimádóként kutatod a legjobb trükköket és tanácsokat, itt a helyed! Három teljes nap a kertek bűvöletében, izgalmas programokkal és imádnivaló nyereményekkel fűszerezve.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2022-ben is megrendezi a Szántóföldi Napok eseményt, amelynek már tradicionálisnak mondható helyszíne a a Fejér megyei Mezőfalva melletti szántóföldi terület, időpontja pedig június 1-2. lesz. A rendezvény látogatása az aktuális járványügyi szabályoknak megfelelően lehetséges.

A kamara szeretné az új KAP Stratégiai Terv zöld intézkedéseit kézzel foghatóan is bemutatni a mezőgazdálkodók számára („Ültessük a gyakorlatba a fenntarthatóságot!”). Első nekifutásra a Mezőfalvai Szántóföldi Napok kiállítás területén létesítenénk egy kb. 150 X 100 méter nagyságú bemutatóterületet. Itt a szántőföldi műveléshez és a gyepgazdálkodáshoz kapcsolódó zöldítési megoldásokat bemutató parcellák mellett helyet kapnának az egyes agrárerdészeti fásítás típusok, illetve az erdőtelepítések bemutatására szolgáló mintaterületek is. Emellett a parcellák között kialakított közlekedő utak mentén, valamint a közösségi tereken is tervezünk facsoportokat, fasorokat kialakítani.
A Soproni Egyetem, az ausztriai WOOD K Plus kutatóintézettel, a brnói Mendel Egyetemmel (MendelU) és a Faipari Tudományos Egyesülettel (FATE) együttműködve 2022. október 12-14-én rendezi meg Sopronban a X. Lombosfa Konferenciát (X. Hardwood Conference).
Önkéntes faültetés a Sóstói-erdőben
Időpont: 2022. március 4. péntek 9:00-től 16:00-ig
Helyszín: Nyíregyháza, Sóstó-erdő
A Nyíregyházi Erdészet mindenkit vár, aki szeretne tenni valamit a Sóstói erdőért, a város zöld környezetéért, illetve kíváncsi az erdészek munkájára. Az erdészet biztosítja a csemetéket és az ültetéshez szükséges eszközöket. Előzetes bejelentkezés nem szükséges.
Megközelítés: az erdőfelújítás a Hármasdombi nyiladék mentén fekszik, ami a Sóstói úti kórház és a Kótaji úti vasúti átjáró irányából gyalogosan könnyen megközelíthető
A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karán, az 1735 óta velünk élő hagyományok jegyében 2022. májusában ismét megrendezésre kerül a végzős egyetemi hallgatók búcsúztató-ünnepsége, a Valétálás.
A COVID pandémia miatt két egymást követő évben (2020 és 2021) elmaradt az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság Erdészeti Szakosztályának szokásos, októberi rendezvénye. A Szakosztály szorosan kötődik az Anyaország legfontosabb szakmai szervezetéhez, az Országos Erdészeti Egyesülethez, annak Erdélyi Helyi Csoportjaként is tevékenykedik a szakma összekovácsolásán. A kényszerű okokból elhalasztott jubileumi, 20. szakkonferenciát 2022. május 6–8. között a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal rendezi Ivón.
Kíváncsi vagy, hogy kié lesz az Év Irodája vagy éppen az Év Kivitelező Cége díj? Emellett érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások is? Akkor ez a Te eseményed! Tavasszal ugyanis kihirdetjük a győzteseket egy kiállítással és koncerttel egybekötött díjátadó eseményen!
Az eseményre az Országos Magyar Méhészeti Egyesület meghívja az országban található, összes helyi (111 szervezet) méhészegyesület vezetőjét. A szakmai fórumon ismertetésre és megtárgyalásra kerülnek: - a 2021-es év méhészeti szempontból fontos eseményei; - értékelésre kerül szakmailag az elmúlt időszak; - valamint számos ágazati információhoz jutnak a méhészeti egyesületi vezetők. Továbbá megtárgyalásra kerül a 2022. évben várható események, az év első felében módosuló jogszabályok, valamint a Magyar Méhészeti Nemzeti Program aktualitásai. Javaslatot tehetnek a vezetők a 2022. évi munkatervhez, továbbá megoszthatják, hogy az ország egyes területein a milyen méhészeti kérdések és problémák vannak. Célunk a méhészek minél szélesebb körű tájékoztatása. A méhészeti ágazat nélkül nincs erős agrárium: sem Magyarországon, sem az Európai Unió Közös Agrárpolitikájában (CAP). Ezért is kiemelkedően fontos, hogy az Európa jövője konferenciasorozat kellő figyelmet fordítson a beporzó rovarok, közöttük a mézelő méh kulcsfontosságú szerepére. Napjainkban a méh a jelképe a fenntartható mezőgazdaságnak. Kulcsszereplővé lépett elő, hiszen az elmúlt 50 évben megháromszorozódott azon termések, élelmiszerek mennyisége, amelyek méhes megporzást igényelnek. Hazánkban és az Európai Unióban a méhészeti ágazat éves árbevétele a teljes mezőgazdasági szektor árbevételéhez képest rendkívül alacsony összegű, azonban ennek többszöröse a méhek beporzó munkájából származó haszon. A hazai és uniós gazdák árbevétele, a hazai és uniós tagállamok lakosságának élelmiszer-ellátása egyértelműen függ a méhészeti ágazattól. A mézelő méh a fenntartható mezőgazdaság jelképe, nélküle nincs fenntartható mezőgazdaság!
Pannonhalmi Miklós, ÉDUVIZIG szakértő előadása
A VÍZ VILÁGNAP megünneplését az évi Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította e nappá és felhívta a kormányok, szervezetek és magánszemélyek figyelmét a víz fontos szerepére. Cél, hogy óvjuk, védjük környezetünket, s ezen belül a Föld vízkészletét. 2011. szeptember 28.-án az ENSZ Emberi Jogok Tanácsa egy új határozatot fogadott el, ami emberi joggá emelte a biztonságos ivóvizet és a szanitációt.
A 2022 év Víz Világnap a felszín alatti vizekkel foglalkozik, ehhez kapcsolódva az előadás áttekintést ad a vízkészletek érintő globális problémákról, a rendelkezésre álló a készletek használatáról világ, európai és hazai szinten. Foglalkozik a hazai felszín alatti vízkivételekkel, azok használatával és minőségével. A kutak és azok engedélyezésesének sajátos hazai problematikája szintén az előadás tárgyát képezi.
Az előadás külön foglalkozik a XXI. század kihívásaival, a klímaváltozással, a fenntartható fejlődés célkitűzéseivel, meghatározva a stratégiai feladatokat, egy koncepcióváltás szükségességet.

Inspiráló előadássorozat a design területeiről és tervezői karrierutakról

2022. február 23., 17:00 - 2022. február 23., 19:00 MOME Base épület, B_001-es terem
  Ahogy az előző félévben, idén is szervezünk kétheti rendszerességgel előadásokat a formatervezés legkülönbözőbb témáiban. Oktatóinkkal, volt hallgatóinkkal és a szakma képviselőivel beszélgetünk a formatervezés jelenéről és jövőjéről, fontos dilemmáiról és kérdéseiről. Az alkalmak nem csak inspirációt jelentenek, hanem kapcsolódást is a közösséghez, ezért aki csak teheti vegye fel az órát! Ki tartja? Csernátony Fanni és Féja Dóri moderálásával meghívott előadók Mikor lesz? Minden második hét szerdáján 17:00-19:00 (Első alkalom február 9.) Hol lesz? MOME campus, B_001-es terem Kinek szól? Nyitott bárki számára
Rablók-e az erdőgazdálkodók? Ellehetetleníti-e a természetvédelem az erdőgazdálkodást? Eléri-e a védelem a célját, ha teljesen megszűnik a gazdálkodás? Ezekre a kérdésekre is keressük a válaszokat.
IDÉN ISMÉT NYÁRKÖSZÖNTŐ FUTÓVERSENY🏃‍♀️🏃 A ZSELICI CSILLAGPARKBAN! Talákozzunk 2022. május 28-án a Ropolyi pihenőhelyen! Nem csak a futókat várjuk, de kísérőiket, családjukat és minden kedves természetjárót, érdeklődőt is! A nevezőknek a fogadócsomag, befutó érem, értékes ajándék és a vadpörkölt sem maradhat el!👟 Várunk mindenkit szeretettel a somogyi 🌳erdőben május 28-án! Részletek ‼rövidesen‼ a http://zselicicsillagpark.hu/zselici-nyarkoszonto...
Állásbörzét rendez a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara.  
Állásbörzét rendez a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara.
Erdei időutazás előre, hátra címmel dr. Kelemen Géza a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet szerint akkreditált (VKK-2021-00106) választható kiegészítő képzést hirdetett a jogosult erdészeti szakszemélyzet részére. (20 kreditpont)

Kiemelt témáink

 • A sokkon túl – Véget értek a kihívások?
 • Választások után – Kilátások és várakozások
 • Építő- és alapanyagárak 2022
 • Mibe dől az uniós forrás?
 • Mély- és magasépítési trendek – Mit épít a piac?
 • Klímapolitika és körforgásos gazdaság
 • Lehetnek védettebbek az ellátási láncok?
 • Innovatív finanszírozás – Pénzügyi megoldások az építőiparban
 • Elsöprő már a digitalizáció? – Hol tart az iparág?
 • Tervezéstől a megvalósításig – Működik az értéklánc?
 • Mérnöki kihívások és megoldások az új világban

Miért jöjjön el?

2022-ben negyedik alkalommal rendezzük meg a hazai építőipar legfontosabb szakmai szereplői számára létrehozott exkluzív eseményünket, az „Építőipar 2022” konferenciát. Az elmúlt évek sikerei és növekedése után 2022 tavaszán egy, az új világhoz igazodó hibrid (offline+online) formátumban, egész napos élő szakmai programmal, még több aktuális témával, még több előadóval készülünk. A szakmai program mellett azonban továbbra is fontos hangsúlyt kapnak az elmaradhatatlan kapcsolatépítési lehetőségek, illetve idén is díjazzuk a hazai építőipar kiemelt teljesítményt nyújtó szereplőjét! Az építőipar profi szereplőinek hatékonyságát és jövedelmezőségét nem csupán az elvállalt, megfelelő minőségben és határidőre kivitelezett projektek határozzák meg, hanem rengeteg olyan tényező, ami a gazdaság, az innováció, vagy a szabályozási környezet egyéb területeiről fejtenek ki hatást. Az uniós források elérhetősége és elosztásának módja, az állami fejlesztések, a cégek kapacitása és hatékonysága, az iparág finanszírozása, a munkaerőproblémák, az alapanyagok ára és elérhetősége, a digitalizációban és innovációban rejlő lehetőségek és kihívások, a tervezés folyamatai mind-mind olyan kérdések, amik túlmutatnak az építőipari szakma örök témáin és hatáskörein, és komplex látásmódot és új típusú megközelítést és megoldásokat igényelnek.  Olyan égető témák és kérdések kerülnek terítékre, mint az alapanyag- és építőanyagárak, az ellátási láncok, az infláció és a világgazdaság okozta kihívások, az állam szerepvállalása és az uniós források a szektor jövője szempontjából. Továbbá a mindig aktuális munkaerőhiány, az egyre nagyobb szerepet játszó klímacélok, körforgásos gazdaság, innováció, digitalizáció és robotizáció, a szektor belső és külső finanszírozási lehetőségei, a piacot nyomás alatt tartó határidők és árfolyamkockázat, a szektor finanszírozhatósága és fehéredése, méretgazdaságosság és gépesítettség, a szakma képzett utánpótlásának hiánya, az ingatlanpiacot felforgató új világrend, és minden, ami kivitelezői, szabályozói, fejlesztői, tervezői, üzemeltetői, ellenőrzői, oktatási, finanszírozói, jogi oldalról lényeges a hazai építőipar jövője számára. Vegyenek részt Önök is ezen a szakmát és a piacot egy tető alá hozó exkluzív konferencián és networking eseményen, ahol egy helyen találkozhat a meglévő és leendő szakmai és üzleti partnereivel.
Az ÉVOSZ 2022. április 13-án, szerdán 10 órától tartja soron következő közgyűlését. A közgyűlés napirendje és a helyszíne a járványügyi előírások változása függvényében később kerül meghirdetésre.
Az őszi FAGOSZ Fakereskedelmi Konferenciát 2022. október 26-án rendezzük. Konferencia témái: Erdőgazdálkodásunk jelene és jövője, aktualitások / A faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek jogkövetési gyakorlata az EUTR hatósági vizsgálatok tükrében / A bükk fűrészipari rönk és fűrészáru nemzetközi helyzete, piaci pozíciói / A tűzifa piac megítélése, fapiaci, fahasználati, erdőgazdálkodási hatásai / Újdonság a Latschbacher cég kínálatában / Szélezetlen fűrészáru felvételező tanulmány munka bemutatása / Faipari, fapiaci helyzetértékelés, fejlesztési elképzelések – pódiumbeszélgetés FAGOSZ titkárság
A 60. FAGOSZ Fakereskedelmi Konferenciát 2022. március 29-én rendezzük! FAGOSZ titkárság

Mátra Kincsei Téli Előadássorozat - Szalakótavédelem a Mátrai Tájegységben

Programunk érdekes lehet a természetvédelem iránt érdeklődők mellett, a szakmai közönség számára is. Előadásainkat követően kötetlen beszélgetés keretein belül lesz lehetőség a témák további megvitatására, amihez forró teával is kedveskedünk vendégeiknek. Jöjjön, tartson velünk, ismerjük meg közösen a Mátra természeti értékeit! Az előadásokon való részvétel ingyenes, viszont előzetes regisztrációhoz kötött. Kérnénk, amennyiben részt kíván venni az eseményen, küldje el nevét és elérhetőségét a harkalyhaz@bnpi.hu e-mail címre, így biztosan számítunk a jelenlétére. Soron következő előadásunkra február 3-án, 17:30-tól várjuk az érdeklődőket. A februári est témája: Szalakótavédelem a Mátrai Tájegységben Előadó: Golen Gerhárd, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre Helyszín: Harkály Ház, 3232 Mátrafüred, Parádi u. 6. További információ az alábbi elérhetőségeken kérhető: harkalyhaz@bnpi.hu, 0630/3557160
A fa bűvöletében címmel nyílt kiállítás a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A tárlat egyik célja, hogy minél többen megismerkedhessenek a faesztergályos munkával és akit érdekel az el is sajátíthassa a február 4-től induló tanfolyamon az alapfogásokat és néhány esztergályos titkot.  
Az ENSZ Közgyűlés határozatának köszönhetően 2013-tól minden évben március 21-én világszerte az erdők és fák jelentőségéről emlékeznek meg az emberek. 193 tagállam támogatásával ezt az időpontot jelölték ki az Erdők Nemzetközi Napjává. Ez alkalommal Magyarországon is számos helyszínen rendeznek programokat az erdészek.
A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészete, mint a Kecskeméti Arborétum és a Vackor Vár Erdei Iskola fenntartója (továbbiakban Kiíró) fotópályázatot hirdet az arborétum létesítésének 35. és az erdei iskola megnyitásának 20. születésnapja alkalmából!
A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészete, mint a Kecskeméti Arborétum és a Vackor Vár Erdei Iskola fenntartója (továbbiakban Kiíró) fotópályázatot hirdet az arborétum létesítésének 35. és az erdei iskola megnyitásának 20. születésnapja alkalmából!
A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészete, mint a Kecskeméti Arborétum és a Vackor Vár Erdei Iskola fenntartója (továbbiakban Kiíró) fotópályázatot hirdet az arborétum létesítésének 35. és az erdei iskola megnyitásának 20. születésnapja alkalmából!
A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Észak-Kiskunsági Erdészete, mint a Kecskeméti Arborétum és a Vackor Vár Erdei Iskola fenntartója (továbbiakban Kiíró) fotópályázatot hirdet az arborétum létesítésének 35. és az erdei iskola megnyitásának 20. születésnapja alkalmából!
Azaz: A Bizottság észrevételeket kér a mezőgazdasági, erdészeti és halászati ágazatra vonatkozó uniós állami támogatási szabályok javasolt felülvizsgálatáról 2022. március 13-ig.
Tavaly decemberben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Országos Küldöttgyűlése 2022. május 20-ra tűzte ki a kamarai választások időpontját. Ehhez kapcsolódóan 2022. január 10-én megalakult az Országos Kamarai Választási Bizottság (OKVB), amely az agrárgazdasági kamarai választások lebonyolításának legfontosabb testülete. Az OKVB feladata egyebek mellett a jelölő szervezetek és a megyei küldöttjelölti listák nyilvántartásba vétele, a küldöttválasztás eredményének megállapítása, illetve a megyei, majd az országos küldöttgyűlés összehívása.
2022. január 13–15. között kerül megrendezésre a hazai oktatási intézmények legnagyobb eseménye, a 22. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás Budapesten, a Hungexpo „A” csarnokban.
Határon innen, határon túl címmel dr. Kelemen Géza a 244/2020. (V. 28.) Korm. rendelet szerint akkreditált (VKK-2021-00099) választható kiegészítő képzést hirdetett a jogosult erdészeti szakszemélyzet részére.
A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége Balatonfüreden tartja 4 napos szokásos tél végi rendezvényét, melyre január 15-ig lehet regisztrálni.
MAKEOSZ XII. Szakmai napok – Balatonfüred. Regisztráció 2022. január 15-ig.
A fák fejlődésének és növekedésének első állomását, a csemetekerteket mutatja be az „Ahol a fák születnek” című fotókiállítás a Hevesi-iskolában. Az összeállítás célja, hogy a gyerekek közelebbről megismerkedjenek az erdészek munkájával és megszeressék az erdő életközösségét.  
A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kara és Erdészeti Tudományos Intézete 2022. február 10-én – az első erdészeti tanóra megtartásának évfordulóján – Erdészeti Tudományos Konferenciát szervez. A konferencián plenáris előadásokon, majd ezt követően több szekcióban tematikus előadásokon lehet részt venni. A plenáris előadások aktuális problémákra, innovatív módszerekre és a digitalizációra fognak fókuszálni.
Mit nevezünk erdőnek és mit jelent az örökerdő? Melyek a legősibb fák? Hol élnek a legmagasabb egyedek? Milyen képet mutatnak a magyar erdőségek világviszonylatban? Mit tehetünk az erdőkért a változó éghajlati körülmények között?
"Erdők az emberekért, erdészek az erdőkért" címmel tart előadást erdőmérnök kollégánk, Dr. Molnár Dénes, ahol többek között a fenti kérdésekre is választ kaphatunk.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) október 19-én indított gyorsított ágazati vizsgálatot a fa építőanyagok hazai piaci folyamatainak feltárása érdekében. A vizsgálat eredményeinek fényében a versenyhatóság négy javaslatot fogalmazott meg a jogalkotó és a kormány felé. A vizsgálat eredményeit összefoglaló jelentéstervezet elérhető a GVH honlapján, az ágazati szereplőknek nyolc napjuk van a tervezet véleményezésére.

A Tpvt. 43/E. § (2) bekezdése alapján a Gazdasági Versenyhivatal a végleges jelentés elfogadását megelőzően biztosítja, hogy az érintettek a jelentés tartalmára írásban észrevételeket tehessenek. Az észrevételek megtételére a Korm. rendelet 1. § (8) bekezdése alapján 2022. január 4. napjáig van lehetőség.

Minden, ami konyha
Gyere el a Konyhakiállításra, ahol biztosan megtalálod, ami a tökéletes konyhát jelenti számodra, legyen az konyha- vagy étkezőbútor, kisgép, nagygép, konyhai felszerelés vagy maga a főzés élménye. Az egész napos konyhatervezési tanácsadás mellett megnézheted a legújabb konyhabútor trendeket, lélegzetelállító konyhagépeket és konyhai eszközöket.

2022. február 17-20. között várja a kiállítókat és a látogatókat a 28. Fegyver, horgászat, vadászat nemzetközi kiállítás!

Vadászok, horgászok, erdészek, fegyverkedvelők, természetjárók: találkozunk februárban!

40. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítás

2022. január 26-29.

2. benyújtási szakasz: 2022. január 27. – 2022. február 3. – Rendelkezésre álló keret: 20 milliárd Ft Az 2. benyújtási szakaszra kizárólag azon támogatást igénylők nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Pest régiók egyikében valósítják meg fejlesztéseiket.
1. benyújtási szakasz: 2022. január 19. – 2022. január 26. – Rendelkezésre álló keret: 80 milliárd Ft Az 1. benyújtási szakaszra kizárólag azon támogatást igénylők nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld régiók egyikében valósítják meg fejlesztéseiket.
Tisztelt Szülők! Kedves Érdeklődő Diákok!   Intézményünkben 2022. január 05-én 15:00-16:30-ig nyílt napot tartunk, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt. Aki a fenti napon nem tud megjelenni iskolánkban, de érdeklődik intézményünk iránt, azok jelentkezését várjuk telefonon +36 (62) 548-930 vagy e-mailben az igazgato(kukac)kissf-szeged.edu.hu címen.   Kérünk mindenkit, hogy tekintettel a járványügyi helyzetre, védettségi igazolványt és maszkot hozzon magával! A maszk viselése az intézményünkben kötelező!
Az eredetileg 2021. májusára tervezett, de a COVID miatt egy évvel elhalasztott XV. Erdészeti Világkongresszust 2022. május 2-6. között rendezik Szöulban.
A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége harminc esztendővel ezelőtti megalakulása után első feladatai egyikeként olyan fotópályázat rendezését tűzte ki célul, amely alkalmas arra, hogy a magyar természetfotósok évről évre összemérhessék képességüket.
Ebben a szellemben írta ki a szövetség immár 29. alkalommal éves pályázatát. A Lenergy – Az Év Természetfotósa 2021 fotópályázatra 3462 érvényes kép érkezett 173 szerzőtől.
A járványos időszakban a természet bizonyult a legbiztonságosabb fotósterepnek, így a természetfotózás lehetőségei lényegében nem csorbultak. Pályázatunkon jóval nagyobb arányban jelentek meg a hazai tájakon, hazai környezetben készített fotók, és ez egyáltalán nem járt színvonalcsökkenéssel. Megkockáztatom, hogy mindez inkább pozitív irányú változást hozott, hiszen szélesebb palettán mutatkozhattak be a hazánk kínálta természeti szépségek – mondta az idei pályázatról dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke.
2021-ben Az év természetfotósa kitüntető címet Daróczi Csaba nyerte, akinek 15 képe szerepel a legjobbak között. Az év természetfotója 2021-ben címet Daróczi Csaba Egy korty című képe nyerte el egy újszerű, víz alatt elhelyezett kamerával készült képpel.
Az év ifjú természetfotósa címet pedig Kiss Márton Róbert kapta.
A naturArt igyekszik az egyéni természetfotós-teljesítményt díjazni és azokat a fotókat előtérbe helyezni, amelyek a fotós természetismeretét, kitartását és technikai tudását tükrözik. Igaz, nem zárták ki a fizetős lesekből készült képeket, de a fődíj odaítélésénél ezek nem vettek részt a számításban.
A díjnyertes, illetve a pályázat utolsó fordulójába jutott 116 fotográfiát 2021. november 11. és 2021. december 31. között tekinthetik meg az érdeklődők a Magyar Természettudományi Múzeumban.
A Magyar Természettudományi Múzeum Kalandos erdő című időszaki kiállítása 2021. december 2-án megnyitotta kapuit. A természetismereti kiállítás a 3-8 éves, óvodás és kisiskolás korosztály számára készült, az életkoruknak megfelelő eszközökkel közvetít ismereteket az erdő élővilágáról. Látogatható: 2022. december 31-ig.  
A Soproni Egyetem következő nyílt napja 2022. január 18-án kerül megrendezésre, amelynek kapcsán a következő időszakban is érdemes ellátogatni a Benedek Elek Pedagógiai Kar, az Erdőmérnőki Kar, a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kar valamint a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar közösségi felületeire és web oldalaira, ahol naprakész információkat olvashatnak a karok mindennapjairól továbbá a program közeledtével a nyílt nappal kapcsolatos tudnivalókról.
Hét évvel ezelőtt indult a FATUDAKOZÓ jelenlegi formátuma, ahol azóta minden szereplő egyedileg tudja adminisztrálni az adatait, minden regisztrált díjmentesen tud apróhirdetést feladni, illetve hirdetésfigyelést beállítani. Három akciós ajánlatunk 2022. január végéig érvényes! FATUDAKOZÓdj, teszteld a rendszert és NYERJ!