FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
Kérem jelezze szakterületét, cégét, annak kapcsolóit.
Hivatkozás:
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

STIHL - Nemzedékekre tervezve

Mátyás Fakereskedo Kft
METAMOB - akciós MetaGO ajánlata
HUNNIA FAGÉP - Jó magyarnak lenni!
Faipari gépek -> Stonewood Kft
FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.


FAGOSZ filmtár a Hazai Erdésznél

Nemzeti kincsünk az erdő - 40 kisfilm

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Országos Erdészeti Egyesület

Hobbi Faesztergálás


Dr. Gerencsér Kinga: Fafeldolgozás mobil szalagfűrésszel
(A 2002-ben megjelent kiadvány online változata.)

Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

2018-01-15

Életmű - fából. Vizer József kiállítása Újpesten

Január 8-án nyílt meg a Vizer József műbútorasztalos mester életmű kiállítása az Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. Ifjúsági Házában. A kiállítás január 16-ig látható.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

 

 

Ha életművéből kellene gyűjteményes kiállítást rendezni, nem volna egyszerű. Hiszen remekművei nem csupán hazánkban magánlakásokat, nagykövetségeket, de külföldön is többek között az angol királyi család rezidenciáját is díszítik. Így a gödi Vizer József műbútorasztalos mester legfeljebb fényképeken mutathatja meg, miben is áll mestersége. Még így is átfogó képet kaphattunk azon a tárlaton, melyet az Újpesti Kulturális Központ Nonprofit Kft. Ifjúsági Házában Wintermantel Zsolt polgármester védnökségével január 8-án nyitottak meg.

 

 

Időrendbe elhelyezett tablók sokaságán ismerhettük meg a mester életútját, munkásságát. A kezdet édesapjához nyúlik vissza, aki 1937. október 27-én tette le asztalosmesteri vizsgáját és Újpesten, szülővárosában nyitott műhelyt. Itt "fertőzte meg" egy életre fiát, ifjabb Vizer Józsefet is a fa illata, s az a varázslat, ahogyan a nyersanyagból szépen megmunkált bútordarab lesz. Nyomon követhettük tevékenységét előbb az újpesti, majd a gödi műhelyében. Idősebb korában már a fiatalok képzését, az asztalos pályára irányítását is felvállalta s az Újpesti Kozma Lajos Faipari Szakközépiskolában a 2010-11-es tanévtől évente átadja az édesapja nevével fémjelzett díjat egy-egy arra érdemes végzős diáknak.

 

 

Külön büszkesége Böröcz Barnabás, aki 2017-ben ugyancsak megkapta a díjat, emellett a Győrben megrendezett Szép Magyar Beszéd verseny országos döntőjében nyertesként átvehette a Kazinczy-díjat is. Őt a kiállítás megnyitóján elmondott köszöntője során be is mutatta a közönségnek.

Munkássága legnagyobb elismeréseként 2015. március 15-e alkalmából átvehette Balog Zoltán minisztertől a Magyar Érdemrend tiszti keresztje kitüntetést.

 

 

A tárlatnyitóra érkezett barátait, - köztük Eich Lászlót, a Dunakeszi Tankerületi Központ igazgatóját - szaktársait s az érdeklődő közönséget dr. Zsigmond Barna Pál, Újpest alpolgármestere köszöntötte. Utalt arra, hogy a település valamikor az asztalosmesterség fellegvára volt s ez kiderül a tablókon látható dokumentumokból is.

 

 

Beszédében felidézte a mester életútját barátja, dr. Hollósi Antal, Újpest Díszpolgára. Összegzésként elmondta: "Tudását, tapasztalatát folyamatosan átadja a fiatal szakembereknek és segíti őket a külföldi versenyekre történő felkészülésben. Ennek számos díj mutatja eredményességét, amit ezek a fiatalok európai és világversenyeken megnyertek."

 

 

A szakmai versenyek mentoraként is nagy elismerésre tett szert Vizer József, hangsúlyozta dr. Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési szakértője. Kiemelte, hogy a Soproni Egyetem Faipari Műszaki Kar szakmai versenyei zsűrijében végzett munkája elismeréseként címzetes egyetemi hallgató elismerést is kapott. Egy idézettel is bizonyította, mennyi költőiség is van a műbútorasztalos mesterségben. Latinovits Zoltán színművész fiatalon egy ideig inas volt egy fővárosi asztalosműhelyben. Erről így emlékezett meg a Ködszurkáló című könyvében: "Csodálatos tudomány. Ahogy az anyagból egyszerre fiók lesz, ahogy a durva felületből csillogó, fénylő napot visszaverő tükörlap lesz, intarziás műalkotás, a semmiből valami."

A tárlatnyitó hangulatát gazdagította Szűts István előadóművész, a Kormorán Együttes billentyűse, aki a Dunakeszi BKM sípos faorgonáján Bach-műveket adott elő.

A január 16-ig megtekinthető kiállításon látottak igazolták a mottóul választott két fontos gondolatot:

- "Újpest asztalos város", valamint:

- "A jó szakma felér egy diplomával!"

Írta és a fotó Újpest alpolgármesteréről: Katona M. István
Megjelent a Dunakanyar Régió 2018/1. számában
és a dunakanyarregio.hu honlapon
A jelen cikkben a többi fotó: Mőcsényi Miklós

Kiegészítés:

 

A kiállításon néhány bútor is megtekinthető volt:

 

 

A megnyitó résztvevői Andrási László (Somló Kincse Kézműves Kispince) borait kóstólhatták meg.

 

 

A megnyitó után jót beszélgettek a volt osztálytársak.

 

 

Kapcsolódó:

 

"Id. Vizer József emlékére" díjat kaptak hárman FATÁJ 2017-07-12 2017. június 29-én a Budapesti Komplex Szakképzési Centrumban átadták az "id. Vizer József emlékére" díjat.

"Id. Vizer József emlékére" díjat kapott két végzős faipari technikus FATÁJ 2016-07-11 2016. június 30-án a Budapesti Komplex Szakképzési Centrumban átadták az "id. Vizer József emlékére" díjakat.

Vizer József életmű kiállítás Gödön FATÁJ 2015-05-21 Május 15-én volt az ünnepélyes megnyitó és június 2-ig látogatható Vizer József műbútor asztalos mester életmű kiállítása Gödön, a József Attila Művelődési házban.

A Magyar Tehetség Nagykövete FATÁJ 2014-09-19 Őszi délután, szemerkélő eső. Csendes utcán siet elém Felsőgödön. Napbarnított arc, hullámos ősz fürtök, erős kézfogás. Nyitja a kertkaput, tessékel előre, befelé a házba. A hosszú munkaasztalon fényképek, s az elmúlt évtizedek írásos dokumentumai. Vizer József.

A mosolygós élet titka FATÁJ 2014-03-10 Vízer József műbútorasztalos mester ma is örömmel segíti a fiatal asztalosokat az előrejutásban, például a Szakma Sztárja versenyre felkészítéssel.

EUROSKILLS győztesek a FMK TDK konferencián FATÁJ 2012-11-28 A Faipari Mérnöki Kar meghívta az EUROSKILLS magyar asztalos győzteseit a Tudományos Diákköri Konferencia megnyitására. Itt Vízer József asztalosmester ajándékokat adott át Berkes Gábornak.

Újpest az asztalosok fővárosa volt ujpest.hu 2011-03-10

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár




 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.