FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Összefogás a magyar bútorgyártásért és -forgalmazásért

A közös cél érdekében és formájául a napokban alapítottunk polgári jogi társaságot A magyar bútorgyártás és bútorforgalmazás jövőjéért. Előkészítettük beadványunkat, hogy annak aláíróiként gyártók és kereskedők együtt hallassuk a hangunkat, hogy az a kormányzati döntéshozókig megfelelő erővel eljusson.

Frissítés 2020-04-05:

Kedves Tagjaink és Támogatóink!

A kormány minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő csomagjára készül, hogy a víruskrízis hatásait a lehető leginkább enyhítsék.  Ennek részleteit a hétvégén dolgozzák ki a megfogalmazott javaslatok alapján. Az első bejelentéseket most hétvégére, a részleteket jövő hét keddre ígérik.

A tárgyalók az állami szektor részéről:

– Orbán Viktor miniszterelnök.

 Palkovics László – Innovációs és Technológiai miniszter

– Varga Mihály pénzügyminiszter, a pénzügyi akciócsoport vezetője.

– Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport vezetője.

– Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója.

A versenyszektor képviseletében:

– Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke.

– Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára.

– Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ (Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége) elnöke

– Sávos András, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke és a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

– Lippai-Nagy Írisz, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) ügyvezető igazgatója.

Kevesebb, mint egy hete alakult “A magyar bútorgyártás és bútorforgalmazás jövőjéért társaság”, hogy ezeken a tárgyalásokon a mi szektorunk összefüggései, nehézségei és javaslatai is bekerüljenek a mérlegelési szempontok közé. 

A jelentős aktivitás hatására nagyon hamar elértünk egy demonstratív támogatottságot:

A magyar bútorgyártás és bútorforgalmazás jövőjéért polgári jogi társaság taglista
Tagok száma:88 gazdasági társaság
Tagok által foglalkoztatottak száma:2466 fő
Tagok 2019 évi nettó árbevétele:50 374 millió Ft
Tagok általi közteherviselés 2019:6 220 millió Ft

A fent említett tárgyalófelek közül Varga Mihály és  Bártfai-Mager Andrea felelős miniszterek megkapták a beadványunkat és befogadták azt.

Ami talán még ennél is fontosabb, hogy minden további releváns tárgyaló fél (Parragh László MKIK és Perlusz László VOSZ) – miután értesült törekvéseinkről – nemcsak támogatásra érdemesnek találta, de a szektorra vonatkozóan be is építette a Kormány számára benyújtott javaslatai közé. Ez mindenképp a közös fellépés sikere. Bízunk a kedvező folytatásban.

A példátlan összefogás a hazai bútorszakmában elérte az ingerküszöböt, felkeltette a figyelmet, és ami a legfontosabb, ahhoz a bizonyos “tárgyalóasztalhoz” eljutottak a javaslataink és gazdasági kilátásaink nemcsak közvetlenül, de több résztvevő tolmácsolásában is.

Köszönjük, hogy Tagként és Támogatóként mindenki hozzájárult ahhoz, hogy ezekben a nehéz időkben, amikor az egészségügyi veszélyhelyzetet a gazdasági kilátások is nehezítik, ilyen figyelemfelkeltően tudtunk felszólalni a bútorszakma munkahelyeinek és vállalkozásainak védelmbében.

További részletek: www.mbik.hu/butor2020

Üdvözlettel:

A magyar bútorgyártás és bútorforgalmazás jövőjéért polgári jogi társaság ügyvezetése

*********************************************************

Előzmények áttekintése – online eseménynapló segítségével

A koronavírus miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta mindenki dolgozik az egészségügyi és gazdasági válságkezelésen. Egyre sűrűbben hívjuk egymást munkaadó cégvezetők, hogy fogy el a piac, nem látszik, meddig kell kitartani, valamit tenni kell, mert baj lesz. Tudjuk azt is, hogy nemcsak a ma okoz kihívást, hanem hónapok fognak eltelni még, mire a bútorbeszerzés egyáltalán újra napirendre kerül vásárlóink körében.

Egyre több nemzetközi példát látunk, ahol a munkavállalók és munkaadók számára a kormányzati intézkedések valódi, egyértelmű, megnyugtató segítséget nyújtanak. Idehaza is születtek már ugyan ilyen célú rendeletek, de meggyőződésünk szerint azoknál lényegesen többre van szükségünk a túlélés érdekében, ráadásul sürgősen.

A közös cél érdekében és formájául a napokban alapítottunk polgári jogi társaságot A magyar bútorgyártás és bútorforgalmazás jövőjéért. És előkészítettük beadványunkat, hogy annak aláíróiként gyártók és kereskedők – több ezer munkahelyet képviselve, évi sok milliárd forintos közteherviseléssel – együtt hallassuk a hangunkat, hogy az a kormányzati döntéshozókig megfelelő erővel eljusson!

Kérünk, csatlakozz Te is, mert egy hajóban evezünk!


A nagyításhoz kattints ide!

Itt olvashatod a beadvány-tervezet teljes szövegét.

A beadványt 1000 munkavállaló feletti támogatottságnál tervezzük beküldeni a Kormánynak, de a lista korlátozás nélkül bővülhet.

(Jelen FATÁJ bejegyzés írásakor 12 cégnél és 464 fő alkalmzottnál tart a kezdeményezés – 2020.03.30. 11:34)

A kritikus tömeg mielőbbi elérése érdekében arra kérlek, hogy továbbítsd a szakmai partnereid felé is a felhívást. 

A jelentkezési felhívást ide kattinva találod.

A polgárjogi társaság alapítói

MBIK Zrt. – Pólya Ádám

Antares Hungary Kft. – Sustik Ferenc

Faktum Bútor Kft. – Vas Árpád

Előző cikk

Tölgyfából tervezett oktatási épület

Következő cikk

Öt éves a Minősített Ragasztók Köre




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version