FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégia

Az építésgazdaság általános fejlesztését, az építőanyagok hazai gyártását és a hazai építőipari alapanyag-kitermelés támogatását célzó középtávú stratégia kapcsán folytatott érdekképviseleti egyeztetést az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága.

Az Építőipari Érdekképviseleti Fórum első ülésén a Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégia 2020-2025 kapcsán az építésgazdaság általános fejlesztését, az építőanyagok hazai gyártását és a hazai építőipari alapanyag-kitermelés támogatását célzó középtávú stratégia egyes kérdéseit vitatták meg.

A magyar kormány az építőipart kiemelt ágazatként kezeli, ennek nyomán öt stratégiai beavatkozási terület került meghatározásra. Kiemelt célja, hogy Magyarországon legyen a legkönnyebb az építkezés, ennek elérése érdekében megkezdődik az építésügyi szabályozási és intézményrendszer racionalizálása a Stratégia keretein belül. Stratégiai cél az építésügyi folyamat minőségi átalakítása és a hazai építőipar termelékenységének tartós növelése, valamint a hazai építőipari tudás- és technológiabázis alapjainak megteremtése. További fontos lépés, hogy hazai alapanyagból, hazai vállalkozásokkal erősítsük a fenntartható, magyar építőipart, ehhez kapcsolódóan a Stratégia részeként meghatározott beavatkozási terület az építési alapanyag-ipar reformja.

Az itt megfogalmazott célrendszer kapcsán a szaktárca egy olyan kérdőív tervezetet osztott meg az egyeztetés résztvevőivel, amely az építő alapanyag-ipari problémákat és a különböző fejlesztési lehetőségeket kívánja felmérni. A kérdőívet a szaktárca az érdekképviseleti résztvevőkkel közösen véglegesíti, majd a kitöltött kérdőívek adatait és válaszait értékeli nyár végéig.

A megfogalmazott célkitűzések elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága havonta összehívja az Építőipari Érdekképviseleti Fórumot, továbbá a most megkezdett érdekképviseleti egyeztetéseket hamarosan iparági egyeztetések is követik, ahol az építőipari vállalkozásokkal is tárgyalni fog a szaktárca.

Ehhez érdekében online szakmai konzultációt tartanak 2020. augusztus 25-én az építőipari iparági szereplők számára. A konzultáció programja itt olvasható.

Forrás: ITM Sajtó

Előző cikk

Sydneyben épül a világ legnagyobb hibrid fatornya

Következő cikk

Kurusa László élete és munkásságaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések