FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálata

Erős együttműködést és egyetértést mutatva, több tucat nemzetközi építésgazdasághoz kapcsolódó ernyőszervezet (közöttük faipari szervezet is) lobbyzik az EU döntéshozóinak meggyőzése érdekében. Mivel az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (EPBD) felülvizsgálata döntő szakaszába érkezett, mi – az épített környezet 35, Európa-szerte több mint 6000 szervezetet képviselő érdekcsoportjának koalíciója – felszólítjuk az Európai Parlament tagjait, hogy ragadják meg a nemzedékenként egyszer adódó lehetőséget az európai épületállományból származó szén-dioxid-kibocsátás megszüntetésére.”

Az EPBD ambiciózus felülvizsgálata összeegyeztethetővé teszi az uniós épületeket az uniós éghajlati célokkal, 35 millió polgárt emel ki az energiaszegénységből, és felszabadítja a gazdasági előnyöket: évente akár 3,3 millió zöld munkahelyet teremt az EU-ban, miközben a helyi közösségeket is fellendíti.
A héten esedékes ITRE bizottsági szavazáson az Ön választópolgárainak arra van szükségük, hogy határozott és ambiciózus megközelítést alkalmazzanak, amely biztosítja a szén-dioxid-mentes európai épületállományt. Ezért arra kérjük Önt, hogy támogassa az EPBD felülvizsgálatát, amely:

  1. Felgyorsítja az épületek (energetikai) felújítását, az energiafelhasználás és -hatékonyság kezelése az energiateljesítményre vonatkozó minimumkövetelmények bevezetése és az energiateljesítményre vonatkozó tanúsítványok harmonizálása révén.
  2. Foglalkozik az épületek teljes életciklusa során keletkező teljes kibocsátással (WLC = Whole Life Carbon), beleértve a beépítéssel járó és az üzemeltetés kibocsátását is, a teljes életciklusra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátásról szóló jelentéstételre, célértékekre és küszöbértékekre vonatkozó rendelkezések támogatásával.

Az európai épületek éghajlati hatása

Európában az épületek az energiafogyasztás mintegy 40%-áért és a szén-dioxid-kibocsátás 36%-áért felelősek. Az a szén-dioxid-kibocsátás, amely az épületek építéséből, felújításából vagy lebontásából, valamint a tágabb ellátási láncból származó kibocsátásokból keletkezik, jellemzően 10-20%-kal járul hozzá az EU épületeinek szén-dioxid-kibocsátásához. Ez azt jelenti, hogy még mielőtt egy épületet használnának, már jelentős szén-dioxid-kibocsátással járult hozzá, és kimerítette az EU “szén-dioxid-kibocsátási költségvetését”.

Az EPBD kulcsfontosságú jogalkotási eszköz az európai épületek szén-dioxid-megtakarítási potenciáljának maximalizálása és az EU rövid távú és 2050-ig szóló szén-dioxid-mentesítési célkitűzéseinek elérése érdekében. Az építésügyi szabályozás korszerűsítése az üzemeltetési és a megtestesült szén-dioxid-kibocsátás – a “teljes élettartamra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátás” – kezelése érdekében kulcsfontosságú módja az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építkezések és felújítások előírásának. Az EPBD felülvizsgálata során tiszteletben kell tartani az “energiahatékonyság az első” elvet, hogy az épített környezet működési hatásainak kezelésével egyidejűleg felgyorsuljanak a WLC kezelésére irányuló intézkedések.

Az ipar és a nemzeti kormányok támogatják a teljes életciklusra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási intézkedéseket.

2022-ben a WorldGBC elindította az építőipari ágazatra kialakított, az ún. teljes életciklusra vonatkozó szén-dioxid-kibocsátási ütemtervet – amely a több mint 35 vezető iparági szervezetet tömörítő koalíció támogatását bírta – #BuildingLife projekt révén, ami a WLC-politika bevezetésének széles körű támogatottságát bizonyítja. Ez lett az első ilyen jellegű uniós szintű ütemterv, amely az épített környezetre gyakorolt WLC-hatással foglalkozik.
Az uniós útiterv mellett tíz európai ország zöldépítési tanácsa dolgozta ki a saját nemzeti útitervét (lásd az alábbi mellékletet), amely ajánlásokat tartalmaz a politikai döntéshozók és az ipar számára az épített környezet szén-dioxid-mentesítésének módjára vonatkozóan.

Kapcsolók a nemzeti WLC Ütemtervekhez
Horvátország WLC Roadmap 25 szervezet támogatásával
Finnország WLC Roadmap 39 szervezet támogatásával
Franciaország WLC Roadmap
Németország WLC Roadmap 150 szervezet támogatásával
Írország WLC Roadmap több mint 100 szervezettel közösen kialakítva
Olaszország WLC Roadmap
Hollandia WLC Roadmap 50 szervezet támogatásával
Lengyelország WLC Roadmap 67 szervezet támogatásával
Spanyolország WLC Roadmap 93 szervezet támogatásával
Nagy-Britannia WLC Roadmap több mint 50 szervezettel közösen kialakítva

Ezeket az útiterveket több mint 600 szakértő és szervezet bevonásával dolgozták ki Európa-szerte, és az építőipari ágazat vezető vállalkozásai már elkötelezték magukat a projektjeik WLC-hatásának kezelése mellett. Egyre több európai építési címkézési rendszer is ösztönzi a piacot a WLC-mutatók bevezetésével.
Az útitervek támogatottsága továbbá a WLC-politikai intézkedések bevezetésében is megmutatkozik olyan országokban, mint Franciaország, Hollandia, Dánia és Finnország, ahol a nemzeti szintű a nemzeti politikai döntéshozók bizonyítják, hogy az ilyen intézkedések végrehajtása megvalósítható, és szükséges az éghajlati célok eléréséhez.

A WorldGBC és az alábbi 35 szervezet támogatja az EPBD felülvizsgálatával kapcsolatos magas szintű ambíciókat. Most kell cselekednünk, hogy a fenntartható épületállomány minden előnyét kiaknázhassuk.

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEI-Bois

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fa- és bútoripari szervezetek az EP EUFS állásfoglalásáról

Következő cikk

Készségek Európai Éve



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések