FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kurusa László élete és munkássága

Tóth Sándor László a Fafeldolgozás érdemesei sorozatában megjelentette a Kurusa László élete és munkássága című kiadványát.

A kiadvány előszava:

KURUSA László aranydiplomás, okleveles faipari mérnök 1943-ban Bicskén, kisgazdálkodó családban született. Gyermek és ifjúkorán végig dübörgött “az elátkozott XX. század”. Családját megviselték a diktatúrák, Rákosi országlásába édesapja belehalt. Édesanyja nagy szeretettel nevelte fel gyermekeit. A bicskei általános iskola után a Hűség Városa következett. Sopronhoz ezer szállal kötődik Kurusa László. Az Erdészeti Technikumban tanult (1959-1963). Mint fiatal mérnökjelölt Sopronban talált magának hű társat. Öt évig volt a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem hallgatója. Tanárai, majd professzorai példaképül váltak számára. Már fiatal erdész technikusként a fa a fák. a természet mérhetetlen szeretetére nevelték oktatói. Közülük s legnagyobb példaképe Jereb Ottó tanár úr volt. Egyetemi professzorai felvértezték a végtelen szakma, a hagyományok és a haza szeretetével. Az egyetemen legkedvesebb professzora majd mentora Lugosi Armand és Kubinszky Mihály tanár urak voltak.

1969-ben vehette kézbe faipari mérnöki oklevelét, a diplomát. Elkötelezetten és felkészülten választotta élethívatásául szakmáját. Kurusa László azon mérnökök közé tartozik, aki végigjárta a szakmai ranglétra valamennyi fokát. Eredményes, kitartó munkával lett vezérigazgató. A zalai bútorgyártás és bútoriparág fáradhatatlan fejlesztője, aki aztán örökre eggyé forrt a zalai dombokkal, fákkal és az erdőkkel. Megbecsülte beosztottjait, mert tudta, hogy a selmeci szellem jegyében, egységben az erő és “az egy mindenkiért, mindenki egyért” elv egy faipari mérnököt élete végéig kötelez.

Köszönet Dr. Tóth Sándor Lászlónak, a FATE elnökhelyettesének, a magyar faipar krónikásának, az életrajz megírásában kifejtett maradandó munkájáért.

Kurusa Lászlót tizenöt éve személyesen is ismerem. Életútjában tallózva nemcsak választott szakmája területén alkotott újat, és volt végtelenül tettre kész, akár kompromisszumra is hajlandó vezető. De emellett mindig támogatta a fás fiatalokat, az ifjú felnövekvő faipari mérnököket. Ma is figyelemmel kis éri a számára biztos szakmát és a diplomát adó Alma Matert, a Soproni Egyetem 285 éves útját. Szeretné, ha az utána jövő nemzedék is európai szintre, akár a világ élvonalába állítana a hazai faipart, a hazai bútorgyártás elemeit. Egy gazdag, tartalmas mérnöki életúttal találkozik a kedves olvasó e könyv lapjain. Szeretettel ajánlom a faipari mérnöktársadalom figyelmébe KURUSA LÁSZLÓ, ny. vezérigazgató munkásságát elénk táró füzetkönyvet. Mérnök úr Vezérelve ma is változatlan: “Bízni a sikerben, alázat a munkában.”

A Soproni Egyetem c. Docense (2005) a több évtizedes kimagasló munkássága révén méltán lehet ezen sorozat 4. könyvének sokak által megbecsült és szeretett tagja.

Sopron, 2020 nyarán

Dr. ifj. Sarkady Sándor (PhD)

Soproni Egyetem

A Kurusa László élete és munkássága füzet teljes anyaga pdf-ben.

Forrás: Dr. Tóth Sándor László

Kapcsolódók:

A fafeldolgozás érdemesei sorozat korábbi füzetei:

Lele Dezső élete és munkássága FATÁJ 2014-04-15

Petri László élete és munkássága FATÁJ 2014-01-16

Schmidt Ernő élete és munkássága FATÁJ 2013-08-28

A fagazdaság nagyjai sorozat korábbi füzetei:

Lámfalussy Sándor (1890-1975.) élete és munkássága FATÁJ 2011-12-09

Barlai Ervin (1899-1967.) élete és munkássága FATÁJ 2011-12-09

A fafeldolgozás nagyjai sorozat korábbi füzetei:

Fáy Mihály, a hazai farostlemezgyártás megteremtője FATÁJ 2013-06-11

Lugosi Armand élete és munkássága FATÁJ 2011-08-11

Thék Endre élete és munkássága FATÁJ 2011-04-01

Rieperger László élete és munkássága FATÁJ 2010-12-10

Bódogh István élete és munkássága FATÁJ 2010-04-13

Gaul Károly a magyar faipari szakoktatás úttörője FATÁJ 2010-01-21

Előző cikk

Nemzeti Fenntartható Építésgazdasági Stratégia

Következő cikk

A magán erdőgazdálkodás szerveződéseinek új jogszabályi kereteiStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Műhold fából

LignoSat2: A világ első, fából készült műholdja. A LignoSat2 névre keresztelt fából készült műholdat a NASA és a…