FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Cambridge új mecsetje a nyugalom oázisa

A Marks Barfield Architects fenntartható mecsetet tervezett Cambridge-be a Cambridge Mosque Trust megbízásából, melyet nemzetközi pályázaton nyert el. Az volt a szándék, hogy a Cambridge Central mecset tiszteletben tartsa a környezetét, ugyanakkor azonosítsa önmagát funkciójával. (FATÁJ kiegészítés: ez az iroda tervezte az 1999-ben épült London Eye-t!)

 

Az volt a kérdés volt, hogy miilyen legyen egy ‘brit mecset’ a 21. században. A tervezők arra a felismerésre jutottak, hogy ‘az iszlám a brit kultúra része’, és ez így van már több száz éve, amit a hagyományos építészet egyedi formájában fogalmaztak meg.

Az épületet, amely a gyülekezet számára túl szűkössé vált régi mecsetet váltja fel, egy  ligetben megbúvó és a paradicsom kertjét megtestesítő elmélkedés (kontempláció) nyugodt oázisának szánták. A stúdió ezt a víziót a 2340 négyzetméteres mecset szerkezetében testesítette meg, ragasztott hajlított fatartók felhasználásával. Olyan fákat formáló pilléreket hoztak létre, amelyek összekapcsolódva összefonódó, nyolcszögletű lombkoronát képeznek, alátámasztva az épület tetőzetét.

 

A szétágazó fákat megszemélyesítő fa tartóoszlopok az egész épületet behálózzák, sőt, kilépve belőle egyedi vizuális identitást kölcsönöznek neki. A természetes fafelületek dominanciája a nyugalom és a nyugodt elmélkedés helyszínévé emelik a mecsetet, annak a legtermészetesebb helyszínén, a természetben, fák között.

 

A rétegelt falemezekből (CLT) készült szerkezeti fafak  tetejére egy pártázatos mellvéd került a kupola köré, amely a menny és a föld találkozását szimbolizálja. A kupolák jelentősek az iszlám kultúrában, az eget és a földet szimbolizálják, ezért általánosan alkalmazzák a szakrális építészetben.

Az épület külső burkolatát maga a helyszín inspirálta, így kerültek rá a Cambridge-ben megszokott sárga homlokzati téglák. Mivel a homlokzati téglaburkolatnak nincs szerkezeti szerepe, a tervezók szabadon alkothattak a hagyományos iszlám dizájnra utaló mintákat.

 

A mecset falain a négyzetes kúfi kalligráfia írásjelei hordozzák a téglák által alkotott üzenetet. Ezt az arab írásmódot hagyományosan a Korán átírásához és építészeti dekorációhoz használnak. Ez a geometrikus művészet azt a vallási célt szolgálja, hogy megmutassa, mi rejlik a nyilvánvaló világ mögött, szintén integrálódva az épületbe.

A projekt egyik céljkitűzáse az volt, hogy létrehozza az Egyesült Királyság egyik leginkább nőbarát mecsetjét, amelyet a terek kialakításakor is szem előtt tartottak. A masrabija rács, amely elválasztja a férfiakat és a nőket, itt nem állandó felszerelés. Olyan elem, amely mozogható vagy akár el is távolítható. Külön területek vannak a nők és a gyermekek számára, valamint kizárólag nők számára az első emeleten. Így a különböző országokból, eltérő iszlám vallási szokásokból érkező látogatók kényelmesen érezhetik magukat a mecset falai között.

Forrás: TervLap

 

Előző cikk

Csúszik a támogatást nyert lombkorona sétány építése

Következő cikk

Munkahelyi biztonság – az erdészet jövőjeStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Total
0
Share