FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Innovatív bio-alapú termékek a tartamos jövő számára

 

2021-01-26-án a Cepi bemutatta az első egész Európára kiterjedő tanulmányt a cellulóz- és papíripar biofinomítóiról, külön webináriumon, amelyen közel 100an vettek részt az iparból és a sajtótól.

 

 

Kitérő:

A szöveg a “biorefinery” kifejezést alkalmazza, aminek megfejtése a Wikipédián olvasható. Tehát olyan finomító üzem, amely biomasszát alakít át energiává és hasznos melléktermékekké, így vegyi anygokká. (Az “oil refinary” pl. olajfinomító.) A szócikk 7 féle bio-finomítót különböztet meg, más csoportosítás szerint pedig vannak az energia célúak és a valamilyen anyagot termelők. Az alapanyag lehet mezőgazdasági melléktermék, fa, bármilyen lignocellulóz, stb. Az eljárás a tisztán mechanikaitól a bio-mechanikain, tisztán biológiain át a termomechanikaiig terjedhet. A leírás szerint a cellulóz-papíripart tartják az első iparosított biolepárló rendszernek, hiszen a külömböző hozamú papírpépek mellett tall olajat, természetes gyantát, vanillint, and lignosulfonatokat, és más hasonlókat, meg persze enegriát (hő, villanyáram) is előállítanak.

A “bio refineries europe” kifejezésre rengeteg találat van.

A dolog lényege, hogy fából nem csak a megszokott fa jellegű termékek készülnek, s úgy tűnik, hogy a bio-finomítók vegyianyag termékeinek jelentősége nőni fog.

 

Visszatérve a CEPI-hez:

Az NC Partnering által készített tanulmány 139 biofinomítót azonosított Európában, amelyek közül a legtöbb Ausztriában, Finnországban, Franciaországban, Németországban és Svédországban található.

Ezek a biofinomítók számtalan ipari értéklánc számára hoznak piacra új bioalapú termékeket, mint például a repülés, a polgári építkezés, a nyomtatás és kiadás, csomagolás, élelmiszer, autóipar és akkumulátorok, kozmetika, személyi higiénia, elektronika, gyógyszeripar és orvosi alkalmazások, bútor , vegyi anyagok, textilipar és energia.

A leggyakoribb bioalapú termékek a mesterséges szálak, a biodízel és a bio-nafta (könnyűbenzin), a lignoszulfonát és a tallolaj termékek.

A tanulmány célja volt ezen új bioalapú termékek értékének azonosítása is. A ezek árbevétele megközelíti a 2,7 milliárd eurót, ami az európai cellulóz- és papíripar forgalmának csaknem 3%-ának felel meg. A beruházási tervek és a K + F programok alapján arra számítunk, hogy ez a részesedés a jövőben növekedni fog.

A cellulóz- és papíripar arra törekszik, hogy a bioalapú gazdaság európai központjává váljon, integrálva a farostot, a bioalapú termékeket és az újrafeldolgozást.

A kulcs az erdőalapú ágazat nyersanyagainak és mellékáramainak teljes potenciáljának felhasználása is lesz – ami egyúttal az újrahasznosításra szánt papírt is jelenti – a magas hozzáadott értékű bioalapú termékek széles köréhez.

‘Az EU zöld megállapodása (Green Deal) és a 2050-re vonatkozó éghajlat-semlegességi cél ambiciózus váltást igényel az rurópai termelés és fogyasztás terén. A bioalapú termékek számos értéklánchoz kínálnak megoldást, és Európa stratégiai autonómiáját is megerősítik azáltal, hogy támogatják a Made in Europe vállalkozásokat, amelyek elsősorban Európában beszerzett nyersanyagokon alapulnak.” mondta Jori Ringman, a Cepi vezérigazgatója.

Azonnali éghajlatváltozás-csökkentő hatásuknak köszönhetően a bioalapú termékek és a biogazdaság alapvető szerepet játszanak az Európai Zöld Megállapodás olyan célkitűzéseinek elérésében, mint például az éghajlat semlegesség (lásd Az EU erdőalapú iparainak éghajlati hatásáról szóló Cepi-tanulmányt).

Az uniós szabályozás és az EU iparpolitikája támogathatja az ipar átalakulását azáltal, hogy megteremti a megfelelő befektetési feltételeket az európai biogazdaság fejlődéséhez.

 

Három kategóriába sorolták a CEPI tanulmányban a bio-finomítókat:

 

 

 

Forrás: CEPI sajtóanyag

Kapcsolódó:

 

Biorefineries distribution in the EU (Biolepárlók az EU-ban) A 2018-ban készült tanulmány 803 üzemet talált.

Map of 224 European biorefineries published by BIC and nova-Institute (224 európai biolepárló térképe) E térképen Magyarország esetén 4 bioetanol és 1 biodisel üzem szerepel.

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Csúszik a támogatást nyert lombkorona sétány építése

Következő cikk

Munkahelyi biztonság – az erdészet jövőjeStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések