Újra megnyílt a Pákozdi Pagony / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Arborétumok / Miszla-Art 10 – jubileumi művészeti kiállítás / Nyári “felvezető” a természetben / Gasztro percek – Nagymamám kötött galuska levese
Újra megnyílt a Pákozdi Pagony (5:00)
Hosszú szünetet követően újra kitárta kapuit a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, amely így – a járványügyi szabályok betartásával – ismét látogatható. A kényszerleállás alatt azonban nem tétlenkedtek a Vadaspark munkatársai, hiszen számtalan fejlesztés indult el a helyszínen. Ezt, az intézmény névváltozása is jelzi, hiszen az idei tavasztól kezdve Pákozdi Pagony néven kereshetik fel az érdeklődők.
Nemzeti Kincsünk az Erdő – Arborétumok (2:00)
Az első arborétumokat mintegy 20 éve, jobbára kastélyok szemet gyönyörködtető parkjaként, üdülési és pihenési céllal hozták létre. A későbbiekben oktatási, valamint tudományos okkal tartottak fent ilyen helyszíneket. Az arborétum szó jelentése: élőfa-gyűjtemény.
Miszla-Art 10 – jubileumi művészeti kiállítás (5:34)
A Miszla Art Kulturális Központ a Tolna megyei Miszla faluban található 18. századi kúriában működik, immár egy évtizede. A kastélynak a tulajdonosok példaértékű kezdeményezéssel adtak új rendeltetést. Tevékenységük egyik fő pillére: kulturális rendezvények és szakmai programok kíséretében megvalósuló művésztelepek szervezése. A Miszla Art 10 címmel nyíló kiállításon az elmúlt évtized művésztelepeinek eredményeként felépült gyűjteményből mutatunk be most egy kisebb válogatást.
Nyári “felvezető” a természetben (3:15)
A május végi-június eleji időszak nagyon fontos az őzek, de általában is a szarvasfélék életében, hiszen ekkor zajlik a gidák megszületése. (.) A szarvasok és őzek mellett azonban felkészülnek a nyárra a vaddisznók, valamint a muflonok is, akik ezidőtájt, rengeteg élelmet találhatnak erdők-mezők dús füvű területeit járva.
Gasztro percek – Nagymamám kötött galuska levese (9:20)
Először elkészítjük a tésztát a tojásból és a lisztből. Hozzáadunk egy csipet sót, jól összegyúrjuk, majd 15-20 percig pihentetjük a hűtőben fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki. Egy nagyobb fazékban feltesszük a vizet a leveshez, és beletesszük a megtisztított és nagyjából egyformára aprított zöldségeket a paprikával, a lehéjazott paradicsommal és a zöldekkel együtt. Sóval, borssal és kevés köménnyel ízesítjük. Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a kinyújtott felületét megkenjük a már langyosra hűlt paprikás zsírral. A megkent tésztát kb. 1 cm-es sávban lehatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott sávot éles késsel levágjuk. A lehajtott, levágott tésztacsíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót leszakítunk és addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy. Amikor a leves forr, a kész tésztacsomókat belefőzzük, és kb. 10-15 perc alatt hagyjuk átfőni. Forrón tálalva az igazi!
A teljes adás (26:00):
– Újra megnyílt a Pákozdi Pagony
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Arborétumok
– Miszla-Art 10 – jubileumi művészeti kiállítás
– Nyári “felvezető” a természetben
– Gasztro percek – Nagymamám kötött galuska levese
Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM