FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 77., 2021/23. adás

Újra megnyílt a Pákozdi Pagony / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Arborétumok / Miszla-Art 10 – jubileumi művészeti kiállítás / Nyári “felvezető” a természetben / Gasztro percek – Nagymamám kötött galuska levese

Újra megnyílt a Pákozdi Pagony (5:00)

Hosszú szünetet követően újra kitárta kapuit a Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark, amely így – a járványügyi szabályok betartásával – ismét látogatható. A kényszerleállás alatt azonban nem tétlenkedtek a Vadaspark munkatársai, hiszen számtalan fejlesztés indult el a helyszínen. Ezt, az intézmény névváltozása is jelzi, hiszen az idei tavasztól kezdve Pákozdi Pagony néven kereshetik fel az érdeklődők.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Arborétumok (2:00)

Az első arborétumokat mintegy 20 éve, jobbára kastélyok szemet gyönyörködtető parkjaként, üdülési és pihenési céllal hozták létre. A későbbiekben oktatási, valamint tudományos okkal tartottak fent ilyen helyszíneket. Az arborétum szó jelentése: élőfa-gyűjtemény.

Miszla-Art 10 – jubileumi művészeti kiállítás (5:34)

A Miszla Art Kulturális Központ a Tolna megyei Miszla faluban található 18. századi kúriában működik, immár egy évtizede. A kastélynak a tulajdonosok példaértékű kezdeményezéssel adtak új rendeltetést. Tevékenységük egyik fő pillére: kulturális rendezvények és szakmai programok kíséretében megvalósuló művésztelepek szervezése. A Miszla Art 10 címmel nyíló kiállításon az elmúlt évtized művésztelepeinek eredményeként felépült gyűjteményből mutatunk be most egy kisebb válogatást.

Nyári “felvezető” a természetben (3:15)

A május végi-június eleji időszak nagyon fontos az őzek, de általában is a szarvasfélék életében, hiszen ekkor zajlik a gidák megszületése. (.) A szarvasok és őzek mellett azonban felkészülnek a nyárra a vaddisznók, valamint a muflonok is, akik ezidőtájt, rengeteg élelmet találhatnak erdők-mezők dús füvű területeit járva.

Gasztro percek – Nagymamám kötött galuska levese (9:20)

Először elkészítjük a tésztát a tojásból és a lisztből. Hozzáadunk egy csipet sót, jól összegyúrjuk, majd 15-20 percig pihentetjük a hűtőben fóliába csomagolva, hogy ne száradjon ki. Egy nagyobb fazékban feltesszük a vizet a leveshez, és beletesszük a megtisztított és nagyjából egyformára aprított zöldségeket a paprikával, a lehéjazott paradicsommal és a zöldekkel együtt. Sóval, borssal és kevés köménnyel ízesítjük. Miután a tészta eleget pihent, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és a kinyújtott felületét megkenjük a már langyosra hűlt paprikás zsírral. A megkent tésztát kb. 1 cm-es sávban lehatjuk kétszer, majd ezt a lehajtott sávot éles késsel levágjuk. A lehajtott, levágott tésztacsíkokat elkezdjük lazán megcsomózni, majd minden csomót leszakítunk és addig folytatjuk, amíg a tészta elfogy. Amikor a leves forr, a kész tésztacsomókat belefőzzük, és kb. 10-15 perc alatt hagyjuk átfőni. Forrón tálalva az igazi!

A teljes adás (26:00):

– Újra megnyílt a Pákozdi Pagony

– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Arborétumok

– Miszla-Art 10 – jubileumi művészeti kiállítás

– Nyári “felvezető” a természetben

– Gasztro percek – Nagymamám kötött galuska levese

Forrás: Hazaivadász
Szerk: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A LEITZ új hydro gyalufeje

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral-57., 2021/3. adás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések