FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Eredményes METÁR-pályázatok

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által – az innovációs és technológiai miniszter felkérésére – 2020 júliusában meghirdetett pályázaton jelentős, összességében öt és félszeres volt a túljelentkezés, 2145 GWh-ra igényeltek támogatást a kiosztható 390 GWh-val szemben. A pályázók túlnyomó többsége napelemes erőművet tervez építeni, de érkezett pályázat geotermikus és hulladéklerakóból származó gázt hasznosító erőműre is. A pályázó napelemes erőművek összteljesítménye 1335 MW.

 

Az ajánlati árak a járványhelyzet és a forint árfolyamának gyengülése ellenére is igen kedvezőek. A legalacsonyabb ajánlati ár 16,18 Ft/kWh, a legmagasabb 26,65 Ft/kWh, az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 20,66 Ft/kWh. A 2019. évi METÁR-tender esetében az igényelt mennyiséggel súlyozott ajánlati átlagár 23,58 Ft/kWh volt, a nyertes pályázók átlagos ajánlati ára végül a kis kategóriában 24,81 Ft/kWh, míg a nagy kategóriában 21,69 Ft/kWh lett. A 2020. évi METÁR-tender ajánlatai jelentős árcsökkenést mutatnak a 2019-es kiíráshoz képest.

 

A Hivatal a pályázók és a pályázatok azonosító adatait 2020 októberében tette közzé, a hiánypótlás teljesítésére, illetve a változások bejelentésére december közepéig volt lehetőség. A METÁR-pályázatok vizsgálatára létrehozott Értékelő Bizottság – amelynek vezetője a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Horváth Péter János, tagjai a MEKH, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) munkatársai – 2021. január 18-i záró ülésén fogadta el az Összefoglaló Értékelést, amelyet annak elfogadását követően átadott a Hivatalnak.

 

A MEKH a vonatkozó jogszabályok alapján a pályázati eljárást eredményesnek nyilvánította, tekintettel arra, hogy nem álltak fenn a jogszabályok szerinti eredménytelenségi okok.

 

Az eredményességet kihirdető közlemény közzétételét követő 15 munkanapon belül a Hivatal határozatokat hoz az egyes pályázati dokumentációkról, amelyekben azokat nyertessé vagy érvénytelenné nyilvánítja, illetve a pályázatok sorrendje alapján elutasítja. Az eredmény-hirdetésre és az Értékelő Bizottság Összefoglaló Értékelésének közzétételére a határozatok kiküldésének napján kerül sor.

 

Az érvénytelen és elutasított pályázatok ajánlati biztosítékainak felszabadítását a Hivatal a határozatok meghozatalától számított 10 munkanapon belül kezdeményezi.

 

A MEKH első alkalommal 2019-ben hirdette meg a megújuló energiaforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelés támogatását célzó METÁR-tendert, ahol 72 projekt kapott támogatást. A nyertesek 15 éven át évente összesen 229 millió forint kiosztott támogatásban részesülhettek az újonnan megtermelt 193 GWh/év villamosenergia-mennyiség után.

Forrás: MEKH

Előző cikk

Újraindulás és Megújulás Zöld Innováció az Építőiparban

Következő cikk

Napelemekkel bővült a Hódoséri VendégházStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések