FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fatárgyak nyomtatása – egyenlőre laboratóriumban

Ígéretes megoldással rukkoltak elő az MIT kutatói: rézvirágból kivont sejtekből készítettek fatárgyakat. Ha akarsz egy faasztalt, nyomtatsz magadnak – vizionálta a Sustainability Times-nak Luis Fernando Velásquez-García a közeljövőt.

A Massachusetts Institute of Technology kutatója kollégáival együtt egy olyan eljáráson dolgozik, amit laboratóriumban előállított húsok inspiráltak, csakhogy ezúttal fa előállítására használják. Lényege, hogy levelekből, elsősorban rézvirágból kivont sejtekből képesek laboratóriumi körülmények között fatárgyakat “növeszteni”.

A kivont sejteket egy folyékony anyagban kezdték el kitenyészteni, talaj és napfény nélkül. Ebből gélt hoztak létre, majd két hormon segítségével egy faszerű anyagot. Ezután 3D nyomtató segítségével nyomtattak tárgyakat.

Bár a megoldás mindenképpen új és fenntartható, a fakivágás olcsóbb, a szakértők szerint így gazdaságilag egyelőre jobban megéri. Azonban ha nagyobb léptékben is működőképes a tudósok megoldása, idővel akár az erdők kivágására is megoldást jelenthetne.

Forrás: hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A fa biomasszából származó energia környezeti fenntarthatósága

Következő cikk

Rejtélyes kéz kilátó Észak-Magyarországon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Faminta adomány a SOE FMKK-nak

Különleges, hazánkban ritkán látható famintákat adományozott a Faipari Mérnöki és Kreatívipari Karnak prof. dr. Sitkei György akadémikus. Sitkei…