FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Információs rendszer Európa erdeiről (FISE)

 

 

Az angolul működő információs rendszert így mutatják be létrehozói:

 

Az Európa erdeit bemutató információs rendszer

– az adatok és információk egyetlen belépési pontja az erdőkkel kapcsolatos politikák támogatásához Európában,

– célja, hogy egyértelmű, könnyen használható nyílt hozzáférést nyújtson az európai erdők állapotáról és tendenciáiról szóló naprakész információkhoz.

Fedezze fel Európa erdőit a témákon keresztül, közelítsen az ország adatlapjaira, fedezze fel és töltse le az erdőre vonatkozó információkat a történetekből, az irányítópultokról és a térképekről.

 

A honlapon lévő térképen látható, hogy nem csak az EU tagországok, hanem néhány további ország adatai is elérhetőek ezen a felületen. Meg persze a tagországok tengeren túli területei is. (Rákattintva nagyítható.) A világosabb a kisebb, a sötétebb zöld pedig a nagyobb erdősültségű országokat mutatja.

 

 

A megnyíló online felületen az egyes országokra kattintva, azok 3 legfontosabb adata jelenik meg, pl. Magyarország esetén:

 

Magyarország teljes területe ha-ban, erdőterület ha-ban, erdősültségi %.

 

Az erdősültség

az EU27-ben: 39%, 157,6 millió ha;

az EEA38-ban pedig 36,4%, 199,0 millió ha.

 

Az EEA = European Environment Agency (EEA), tehát az Európai Környezetügyi Ügynökség, melynek partner szervezete az European Environment Information and Observation Network (Eionet), tehát az Európai Környezetügyi Információs és Megfigyelési Hálózat. Ez utóbbiból a honlapjuk térképe szerint az Egyesült Királyság a brexit által úgy tűnik kiszállt, de erdészeti adatai a FISE felületén még elérhetőek.

 

A FISE honlapján igencsak sok adat éz ezek jó térképi, grafikonos ábrázolása is elérhető.

 

A főmenü: Témák, Politika, Országok, Adat katalógus, Tudástár, Rólunk.

A Témák tartalma: Erdészeti alapadatok, Természet és biodiverzitás, Erdő és klímaváltozás, Erdők egészsége, ellenálló képessége, Biogazdaság.

Stb, lehetne a többit is felsorolni.

 

Témák / Erdészeti alapadatok:

– Erdősültség országonként,

– Erdőtípusok,

– Erdősültség az országokon belül egészen részletesen, amihez például ez itt a Tihanyi félsziget és közvetlen környezetének erdősültsége. S hasonlóan az EEA38 térség minden országában ilyen részletességgel lehet megnézni az erdősültséget.

 

 

– Az erdőterület változása 2012-2018. között. Ebben megbontva: fenyő, lombos, vegyes, fás-bozótos átmeneti. Itt megjegyzésben szerepel, hogy az EEA38 térségben az erdőterület változás elsősorban a fás-bozótos átmeneti kategóriában (önerdősülés) jelenik meg.

 

Magyarország:

 

 

S azon belül mondjuk a Nyíregyháza és attól keletre lévő térség 2012-2018. között beerdősített (erdőtelepítés) vagy beerdősült területei:

 

 

Meg persze ehhez hasonló részletességgel lehet az EEA38 térség egészét végignézni, ha ez valakinek érdekes.

 

Stb. olyan rengeteg az infó, hogy ezt mind ismertetni egy még elolvasható terjedelmű cikk keretében lehetetlen. Ugyanakkor vessünk egy pillantást arra, hogy Magyarországról milyen adatok jelennek meg.

A 2,2 millió ha erdő 23,9% erdősültséget jelent, így 0,22 ha az egy főre jutó erdőterület.

Az erdősültség 22,8%-ról 23,9%-ra nőtt:

 

Magyarország erdősültsége régiónként:

 

 

Az ország területének megoszlása használati módok szerint:

 

 

A lábonálló fatömeg:

 

 

A fenti grafikon az EUROSTAT adatai alapján készült. Számomra meglepő, hogy a 2015. évi magyar fatömeg adat az EUROSTAT-nál még nem lenne elérhető.

 

A nettó fakitermelés alakulása Magyarországon:

 

 

A magyarországi erdőterületek méretei szerinti megoszlás:

 

 

Hümmm. A grafikon melletti szöveg fordítása: "A nagy és érintetlen erdei ökoszisztémák támogatják a jellegzetes, széles tartományú és területérzékeny fajokat, különösen azokat, amelyek a belső erdőtől függenek. A megnövekedett töredezettség azt jelenti, hogy a legnagyobb foltméretekben az erdőterület csökken, a kisméretű osztályokban pedig nőni fog. Az erdőirtás a legkisebb foltok eltűnését és ennek következtében az adott méretosztály jelentőségének csökkenését okozhatja."

Nos, kíváncsi lennék, hogy kin múlik: egyes országokkal kapcsolatban milyen értékelő szöveg jelenik meg ezen honlapon. Minden esetre Magyarországgal, a magyar erdőkkel, erőgazdálkodással kapcsolatban a "deforestation" = erdőirtás kifejezés biztosan nem helyénvaló. Ejnye-bejnye, annak, aki ezt a fenti grafikon mellé írta.

Minden esetre az EEA38 összes országa esetén, azaz mindegyiknél ugyanígy fogalmaznak, a "deforesting" erdőirtás, erdővesztés szót használva.

 


 

Úgy tűnik érdemes lehet elmerülni a FISE honlap adattengerében annak, aki szereti megismerni földrészünk országainak erdeit, illetve azok legkülönfélébb adatait.

Forrás: FISE
Az ismertetést írta, szerkesztette: Mőcsényi Miklós

 

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

'Szárnyas' erdőfelújítás a Pilisi Parkerdőben

Következő cikk

Lakásépítés: az elmúlt 11 év legnagyobb adataStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések