FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU: +3 milliárd fa 2030-ig

Az EU Biodiverzitás Stratégiájában jelent meg, hogy 2030-ig az EU-ban 3 milliárd fát kell elültetni.

Az EU Biodiverzitási Stratégiája 2030-ig (FATÁJ 2020-05-20) E cikkben jeleztük, hogy e stratégiának része az EU-ban többlet 3 milliárd fa elültetése. Akkori becslésünk szerint 10.000 db/ha esetén 300 ezer ha új erdőt jelent, már ha erdőről van szó. Kisebb hektáronkénti tőszám esetén, illetve ha a programba a városi fák, utak sorfái és hasonlók is beleszámítanak, akkor nyilván nagyobb lesz az érintett terület. Minden esetre, ha 10 évre számolnánk, akkor évi 30 ezer hektár adódna az EU egész területére. Az EU tegnap közzétett alábbi ütemtervből arra lehet következtetni, hogy e program lényegében 2022 tavaszán indul majd, tehát 8 év marad a végrehajtásra, így inkább közel 40 e ha/év területről lenne szó az EU-ban. (A NAK “Az unió Biodiverzitás Stratégiájának erdészeti vonatkozásai” írása a FATÁJ 2020-07-03 cikkben olvasható, s a végén számos kapcsoló található a Biodiverzitás Stratégiával kapcsolatban.)

Ütemterv a Bizottság intézkedéséhez az EU-ban további 3 milliárd fa 2030-ig ültetésére vonatkozó ígéret végrehajtására.

Első mérföldkő: 2022 első negyedévéig kell közzétenni a biodiverzitás-barát erdőtelepítésről és erdőfelújításról szóló iránymutatást, amelyet jelenleg az Erdő és Természet Munkacsoport fejleszt ki. Ezenkívül foglalkoznak az agrárerdővel és a városi fákkal is. [FATÁJ: Ez érdekes lesz. A görög bozótosoktól a skandináv fenyvesekig, s sorolhatnánk hányféle termőhely és fafaj, stb., hogy a helyi megszokott módszerekről, nemzeti erdészeti joganyagokról nem is beszélve, szóval minderre valamilyen EU egységes erdőtelepítési és erdőfelújítási iránymutatás lesz?]

Második mérföldkő: Eszköztárat kell készíteni a részvételre vágyók számára (címke, tanúsítványminta, elismerés nyilatkozati sablon). A kulcsfontosságú eredmények elérése érdekében a Bizottság márkaépítést is kidolgoz az ígéret számára (vizuális identitás, közösségi média hashtag, szlogenek).

Harmadik mérföldkő: Külön weboldalt kell indítani a Környezetvédelmi Főigazgatóság (DG ENVI) honlapján a 3 milliárd további fa ígérethez, az EU 2021. évi Erdészeti Stratégiájának elfogadásakor. Sajtó- és médiaanyagot kell fejleszteni, és biztosítani a közösségi média jelenlétét. Biztosítani kell kommunikációs eszközkészletet a résztvevőknek és partnereknek saját kommunikációs kampányaik támogatásához.

Negyedik mérföldkő: 2022 első negyedévéig hozzon fafigyelő platformot kell létrehozni, amely elérhetővé válik az Európai Erdészeti Információs Rendszer weboldalán. A rendszer tartalmazni fog linket az űrlaphoz az ültetési nyilvántartások benyújtásához. [FATÁJ ismertetés az Európai Erdészeti Információs Rendszerről.]

Ötödik mérföldkő: 2022 első negyedévéig ki kell dolgozni az uniós faszámlálót, amely becsült számot ad az EU-ban 2020 májusa és az adott nap között már elültetett fákról. A számláló összekapcsolódik más meglévő számláló rendszerekkel, és csak az ökológiai elvek és az addicionalitás elvének teljes tiszteletben tartásával ültetett fákat veszi figyelembe.

Hatodik mérföldkő: A Bizottság tanulmányt indít, hogy áttekintést állítson össze az EU-ban a fák ültetésére vonatkozó összes ígéretről és azok keretfeltételeiről, ideértve az ültetett fák számlálását is, valamint 2022. első negyedévéig politikai tájékoztatókat és közleményt készít; 2022 második negyedévére várhatóak az eredmények.

Hetedik mérföldkő: Meg kell határozni az érdekelt felek listáját, és konferenciát vagy értekezletet kell szervezni részükre, amint az ígéret irányelvei és vizuális anyagai 2022 első negyedévére elkészülnek.

A 3 milliárd fa programhoz igen részletes munkaprogram is tartozik (53 oldal), mely még csak angolul érhető el, de remélhetően hamarosan az EU minden hivatalos nyelvén, így magyarul is olvasható lesz.

Kiegészítés: EU Biodiverzitás Stratégiája 2030-ig – magyarul

Forrás: EUR-LEX

2 megjegyzések

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

Dinamikus növekedésben a Jysk

Következő cikk

Európai falemez termelés 2020-ban: -2,1%



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések