FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Bővül az erdősültség Nyíregyházán (is)


Fotó: Szarka Lajos

A terület 2018-ban került a társaság kezelésébe, itt egy elöregedett gyümölcsös – alma ültetvény – volt.

 

Az erdőtelepítést komoly, az erdészeti hatóság által engedélyezett tervezési munka előzte meg. A gyümölcsöst még télen felszámoltuk, ezt a terület előkészítése követte, aminek során többek között 180 tonna építési törmeléket és 1,5 tonna gumiabroncsot kellett elszállítani. A talajelőkészítésnél tuskózást, egyengetést és mélyszántást hajtottunk végre. Az erdőtelepítés során egy elegyes-tölgyest hozunk létre, melyet a terület szomszédságában található természetvédelmi terület védelme és a talaj adottságai miatt választottunk. Összességében 30.500 őshonos kocsányos tölgy-, 500 hegyi juhar-, 400 vénic-szil-, 400 egybibés galagonya- 350 fekete nyár- és 350 fekete bodza csemetét ültetünk el. A munkát az Agrárminisztérium koordinálásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásának segítségével hajtjuk végre – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészet igazgatója.

 

Az erdőtelepítés során korábban nem erdő művelési ágú területen alakítanak ki a szakemberek hosszú távon fás vegetációt, ami számos pozitív ökológiai hatás mellett a légköri szén megkötésében is szerepet játszik. A NYÍRERDŐ Zrt.-nek kevés lehetősége van erdőtelepítésre, hiszen gazdasági társaságként termőföldet nem vásárolhat, csak azok az állami területek jöhetnek szóba, melyeken vagyonkezelői feladatokat lát el.

 

Az elvégzett munka nyomán bővül a térség erdősültsége, az intenzív mezőgazdasági művelés alól kikerülő terület hosszú távon pozitív hatással lesz a térségre. Klíma- és levegővédelmi szempontból egyértelmű előnyökkel jár, növeli az élőhely biodiverzitását.

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fa ültetése Budapesten - költségek

Következő cikk

A japáncédrus (sugi) speciális művelése az asztalfa (daisugi)Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések