FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Országfásítási Program a Zalaerdőnél

Hazánk erdőterületének növeléséhez a Zalaerdő Zrt. az Agrárminisztérium által indított Országfásítási Program keretében 8,54 ha erdőtelepítést végzett el 2019 őszén, 2020 tavaszán.

 

A telepítések első kiviteléhez Társaságunk 65.800 darab csemetét használt fel. Az erdőtelepítéseket két erdészet területén, 5 helyszínen (Tilaj 7L, Magyarszerdahely 1V, Nemesrádó 14Y, Bagod 14O és Zalamerenye 1L erdőrészletekben) hajtottuk végre. Az erdőtelepítésekhez szükséges szaporítóanyagot a Bajcsai Csemetekert biztosította.

 

Társaságunk a 2020 őszi, 2021 tavaszi időszakban az elvárásoknak megfelelően folytatja az Országfásítási Mintaprogramot 10,34 hektár területen, ahol 77100 darab csemete kerül elültetésre. Az erdőtelepítésekhez szükséges szaporítóanyagot most is a Bajcsai Csemetekert biztosítja.

 

Az erdőtelepítések helyszínei

– Padár: 2,88 hektár újszülöttek erdeje, 1,19 hektár mintaerdősítés

– Zalakaros: 3,15 hektár mintaerdősítés

– Vasboldogasszony: 1,78 hektár mintaerdősítés

Bak: 4,08 hektár, ebben az időszakban 0,55 hektár részterületen mintaerdősítés

– Nagykanizsa: 0,79 hektár önerdősült terület erdővé alakítása.


Kreiner Roland termelési igazgató és Rosta Gyula vezérigazgató a padári erdőben ültetnek

Az ‘Újszülöttek erdeje’ program keretén belül a Padár 9I erdőrészlet 2,88 hektáros területén gyertyános-tölgyes célállományú erdőtelepítés valósul meg. Az Erdészeti Hatóság által jóváhagyott erdőtelepítési kivitelezési-terv alapján a terület letakarítását tuskómarás követte, majd Bagodi pásztázóval készült el a pásztázás. A terület vadkár szempontjából fokozottan veszélyeztetett, ezért fonatos kerítést építettünk – a Padár 9J és 9K erdőrészleteket közösen bekerítve. A kerítés megépítése után 2021 márciusában az első kivitel 23.000 darabb kocsányos tölgy csemete ültetésével lesz végrehajtva. Az erdőrészlet nyugati oldalán a közút mentén cserjés erdőszegélyt alakítunk kis, a szélső 3 sorban húsos som csemetével.


Padári ültetés – 2021 márciusában

A Mintafásítás 2020/2021 keretében a Padár 9J és 9K erdőrészletekben 1,19 hektár területen gyertyános-tölgyes célállományú erdőtelepítés valósul meg. Az Erdészeti Hatóság által jóváhagyott erdőtelepítési-kivitelezési terv alapján a terület letakarítását tuskómarás követte, majd Bagodi pásztázógéppel készült el a pásztázás. A terület vadkár szempontjából fokozottan veszélyeztetett, ezért fonatos kerítéssel kerítettük be, a Padár 9I erdőrészlettel közösen. A kerítés megépítése után 2021 márciusában a Padár 9J erdőrészletben 4.000 darab, míg a Padár 9K erdőrészletben 5.000 darab kocsányos tölgy csemete ültetésével hajtjuk végre az első kivitelt. Az erdőrészlet nyugati oldalán, a közút mentén cserjés erdőszegélyt alakítunk ki, a szélső 3 sorban húsos som csemetével.

Forrás: ZALAERDŐ Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fa ültetése Budapesten - költségek

Következő cikk

A japáncédrus (sugi) speciális művelése az asztalfa (daisugi)Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Pintér Ottó Sándor [67]

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Pintér Ottó Sándor okleveles erdőmérnök, nyugalmazott erdészeti igazgató, az Országos Erdészeti Egyesület Kaán Károly-emlékéremmel…