FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Helikopterről lövik a vaddisznót Amerikában, mert milliárdos károkat okoznak

 

Az Egyesült Államokban annyira elszaporodtak a vaddisznók, hogy a gazdák és a hatóságok is szemet hunynak az orvvadászat felett. Sőt, teljes körű szolgáltatások épültek ki a vadászatukra – akár helikopterről is lehet lőni az Amerikában invazív fajnak tekinthető vaddisznókra.

"Törvényen kívüli vagyok" – mondta Dimas "Pompi" Rodriguez a Guardiannak, aki Floridában vaddisznó orvvadászként tevékenykedik, ez az a munkakör, amely felett a hatóságok és a háztulajdonosok szemet hunynak az állatok tömeges jelenléte miatt.

 

 

Miután a disznók 1539-ben megszöktek egy spanyol felfedezőtől Tampa közelében, az állatok 9 millió egyedet számláló populációvá nőtték ki magukat és jelenleg Amerika 39 államában vannak jelen. A kártevők az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint évente több mint 2,5 milliárd dolláros anyagi kárt okoznak – jelentette a Guardian.

A vaddisznók olyan pusztítást végeznek a gazdaságokban, hogy Florida egész évben nyílt vadászati idényt hirdetett rájuk – és néhány ember életmódot váltott azért, hogy elősegítse az egyedszám csökkentését. Mások olyan vállalkozásokat indítottak, amelyek lehetőséget kínálnak a vadászok számára, hogy vaddisznókra vadásszanak.

"Átszámolva, akár 300.000 forintért (vagy akár 3.700.000 forintért, olyan kiegészítőkkel, mint a szállás és a korlátlan lőszer) egy vadász helikopteres utat foglalhat vaddisznók vadászata céljából – általában automata gépkarabélyokkal. Az ügyfél vadászni akar; mi pedig az állatok számát akarjuk csökkenteni ‘- mondta a lapnak Barrett Blume, az egyik ilyen vállalkozás tulajdonosa.

A kritikusok szerint azonban az ‘ipar’ nemhogy csökkentené, de növeli a vaddisznók egyedszámát, pont azért mert ennyire népszerű és jövedelmező a vadászatuk. Arról is érkeztek beszámolók, hogy magánterületen tartott vaddisznók "véletlenül" kiszöktek a vadonba, ahol tovább szaporodtak.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Érdekes, hogy a a fenti forrás a
nypost.com helyet jelöli forrásaként, de a cikkben
a Guardiannak válaszolt a riportalany.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tisztítsuk meg együtt a természetet!

Következő cikk

NAK interjú Dr. Biró Boglárkával



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések