FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hiperboloid alakú, a fák fölé érő kilátó Dániában

 

A hiperboloidról sok helyen olvashatunk, így a Wihipédiában is, meg lehet, hogy van aki a tanulmányiból is emlékszik rá. Barkácsolási, meg játék, de ugyanakkor építészeti szempontból a lényeg, hogy a palástján teljesen egyenes vonalak (épületen tartóelemek) jelölhetőek ki. Igencsak stabil építmény készíthető e tulajdonság kihasználásával, s viszonylag takarékos anyagfelhasználás mellett. Nos ezt a lehetőséget aknázták ki Dániában egy fák fölé nyúló kilátó építéséhez. A kilátóba feljutáshoz ráadásul lépcsőzni sem kell.

 

 

A Treetop Experience (Fák fölötti tapasztalat) névre keresztelt 45 méter magas torony, amelyből a fák teteje látható. Dániában, a Camp Adventure-ben (Élmény tábor) található, kb. 50 perces autóútra Koppenhágától. A fenntartható konstrukció tetejére 600 m-es spirálon akár gurulva (kerekesszékkel) is is fel lehet jutni, ehhez előtte sétára kell indulni a Gisselfeld Klosters Skove erdőben, ahol számos kikapcsolódásra, felfedezésre és tanulásra alkalmas terület van. Az EFFEKT stúdió építésze, Tue Hesselberg a projekt szerzője. Azt mondja, hogy . Ennek a toronynak a legmagasabb pontja 360 fokos kilátással, mintegy 20 méterrel a fák teteje felett, és amikor tiszta az ég, el lehet látni a szomszédos országig: Svédországig.

 

 

Látványos felvételek láthatóak erről a 2017-ben befejezett kilátóról az Architecktmagazin-ban is. Sőt itt a projekt csapatának teljes listája is megtalálható.

Ebből az írásból: A torony rámpájának is előnyös a hiperbolikus forma. A fix emelkedés megtartása mellett a rámpa geometriája és távolsága a változó görbületnek megfelelően ingadozik. A rámpa önmagában olyan szobrászati elemmé válik, amely egyedülálló élménnyé teszi a csúcsra vezető utat.

 

A visitdenmark.com szerint 2019. márciusában nyílt meg a kilátó. E szerint 900 m hosszú a spirálon a séta és 45 m magasba lehet feljutni.

 

A "The Treetop Experience" kifejezésre keresve pedig még számos további építészeti, turisztikai, design és más szaklap leírása található meg erről az igazán érdekes kilátóról.

 

Forrás: A fenti kapcsolók
Összeállította: Mőcsényi Miklós

 

Előző cikk

40 milliárd fa - Szaúd-Arábia erdősít

Következő cikk

Ágoston Gyula elismeréseStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Fában az erő

Egyetemi hallgatóknak szóló építészeti táborként indult 2010-ben a Hello Wood, mára nemzetközi hírű stúdióvá nőtte ki magát. Számos…
Total
0
Share