FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Csak könnyedén – könyvesház Kínában


Hegyek veszik körül a kis lebegő olvasóházat, a színpadias háttér buja erdőséggel jellemezhető. A ház egy ősi hegyi erdőben található Wuyi megyében, Jinhua, Zhejiang tartományban. A faluban a hegyvonal mellett különböző magasságokban elszórtan fekszenek az épületek, a környezetben pedig több mint száz éves múltra visszatekintő sűrű fák meredeznek az ég felé. 

 

A tervezők koncepciója vázlatosan:

 

‘Az egyik kezdeti gondolatunk az, hogy helyet foglaljunk a falusiak számára, ami szintén intuitív érzést kelt. A könyvház első emeletén egy felső, félig kültéri szabadtér található, tíz szerkezeti oszlop tartja az egész házat. A zárt helyiségek a második emeleten vannak, és külső lépcsővel csatlakoznak a külső részhez. Az első emeleten csak egy apró vízi bár található, ahol ivóvíz és egyéb italok kaphatók, a többi hely teljesen nyitva áll a falusiak számára, hogy inni, beszélgetni tudjanak, illetve a gyerekek játszani. A nyitott tér összeköti az összes itt zajló tevékenységet.

Ugyanakkor térkapcsolat szempontjából a könyvház háromszög alakú területen helyezkedik el, délen a fő járda, északon pedig három méteres kőfal. A fal felett játszótér található a gyermekek számára. Azzal, hogy a ház közeli terét felemelve helyet ad a földszint és a sétány közötti térnek, a járókelők bármikor megpihenhetnek a ház alatt. A második emelet ugyanazon a szinten van, mint a gyermekek játszótere, ami megkönnyíti számukra az olvasást vagy a játékot, miközben szüleik figyelhetnek gyermekeikre olvasás közben. Akár a helyszín természete, akár a vidéki élet megértése szempontjából reméljük, hogy az építészet és a falusiak, valamint a vidéki környezet harmonikus egységet alkot.’

Projektinformáció

– Projekt neve: Wuyi Liangjiashan – Shiyun Mountain House

– A projekt helye: Liangjiashan falu, Liucheng város, Wuyi, Jinhua

– A projekt tulajdonosa: Hongfu Tourism Group Co., Ltd.

– Tervezési idő: 2016.12-2017.8

– Építési idő: 2017.10-2018.6

– Tervezők: Shilin Építészeti Tervező Iroda

– Felelős építész: Chen Lin

– Projektépítész: Liu Dongying

– Résztvevő építészek: Liu Dongying, Yang Shiqiang, Jian Xuelian

– Szerkezet: Acél- és faszerkezet

– Építőanyagok: import fenyőfa, üreges napfénytábla, terrazzo, üvegajtó/ablakok, szürke cserép

– Alapterület: 156 m2

– Fotó: Zhao Yilong, Chen Lin

 

Forrás: TervLap

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdőismereti vetélkedő zajlott - 555 középiskolással

Következő cikk

Denkstil: magyar fejlesztésű műemléki ablak



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések