FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Denkstil: magyar fejlesztésű műemléki ablak

A hazai épületállomány jelentős részét képezik a történeti épületek, ezen belül is az 1850-től az első világháborúig tartó korszakban épült historizáló építmények. Ezeknek igen karakteres elemei a nyílászárók, amelyek nemcsak az épület működésében töltenek be kulcsszerepet, hanem annak megjelenését is alapvetően meghatározzák. A jellemzően kapcsolt gerébtokos ablakok azonban gyakran esnek áldozatául a felújításnak, aminek az egyik oka az, hogy eddig nem állt rendelkezésre olyan megoldás, amely ötvözi magában a korszerű követelményeknek, hőtechnikai elvárásoknak való megfelelést és az esztétikai szempontokat. Ezen a helyzeten változtat a hazai fejlesztésű Denkstil ablakrendszer, amelyet az MG Építész Kft. sokéves mérnöki, építészeti szakmai és műszaki szakértői tapasztalatára, tudományos kutatás-fejlesztési folyamatra alapozva dolgozott ki.

Ennek során nemcsak a legkorszerűbb csúcstechnológiát, hanem az asztalosmesterség legnemesebb hagyományait is ötvözte a folyamatba egy háromgenerációs családi vállalkozás, a T-Bútor Kft. bevonásával. Az eredmény: esztétikailag a műemléki környezetbe tökéletesen illeszkedő, ugyanakkor a legkorszerűbb követelményeket is kielégítő, az adott projekthez ráadásul rugalmasan adaptálható, minőségi és tartós nyílászáró-rendszer, a Denkstil. A fejlesztéssel érintett épületállomány óriási, hiszen nemcsak a történelmi Magyarország, de a hajdani Monarchia összes kisvárosában és nagyobb településén is a belvárosi épületek, közintézmények, iskolák érintettek lehetnek.

 

A jelenlegi helyzet

 

Az utóbbi években a történeti és műemlék épületek ablakcseréje már tömeges igényként jelentkezik. A jellemzően kapcsolt gerébtokos ablakok felújítása jelenleg még ideális esetben is úgy történik, hogy kiváló asztalosmesterek legyártják az eredetivel megegyező méretű ablakokat, majd az eredeti 2 mm-es könnyű üveg helyett nehéz hőszigetelő üveget építenek bele. Emiatt a hibás méretezés miatt elvetemednek a szerkezetek, a beszerelés után egy évvel sokszor már nem nyílnak, megereszkednek az ablakok, ami mindkét félnek megterhelő garanciális vitához vezet. Ezek az egyedileg gyártott ablakok drágák, ugyanakkor messze elmaradnak a műszaki lehetőségektől és a használati igényeket sem képesek kiszolgálni.

A jogszabályi környezet sem könnyíti meg a helyzetet. Ugyan örökségvédelmi szempontból is szabályozza a védendő épület megjelenését, műszaki szempontból pedig előírja az energiatakarékos megoldásokat.

 

Sajnos számos történeti ablak áldozatául esik a meggondolatlan cseréknek. Amennyiben a csere műanyag nyílászáróra történik, problémaként jelentkezhet a penészedés, továbbá súlyos városépítészeti, arculati problémák és az abból fakadó értékcsökkenés miatti jogviták a tulajdonostársak között. Amennyiben egyrétegű lesz az új ablak, problémaként jelentkezik a hőhidasság, hiszen az új szerkezet 6-8 cm-es vastagsága nem elegendő ahhoz, hogy megfelelően csillapítani tudja a kinti és benti hőmérséklet különbségét. Ennek köszönhetően gyakori az, hogy az ablakcsere után sem csökken a fűtésszámla, és ráadásul penészedés is megjelenik az ablakbélleten.

A kétrétegű történeti ablakok cseréjének további nehézségei:

– A külső szárny sokszor díszítő szerepű osztólécekkel tagolt, így különösen ügyelni kell arra, hogy a külső megjelenés ne változzon meg;

– Társasházak esetében a teljes ablak cseréjéhez a tulajdonostársak hozzájárulása szükséges;

– Gépi és túlnyomással szellőztetett terek esetében ügyelni kell rá, hogy ne jusson be a két ablak közé a belső tér páradús levegője, mert ott a pára kicsapódik;

– A belső szárnyakat filtráció ellen tömíteni kell;

– A 22 mm vastag régi üvegezés helyett a legvékonyabb hőszigetelő üvegezés is 2 x 3 mm-es, ami legalább háromszoros súlytöbbletet jelent. Ezt az új szerkezetnek meg kell tudni tartani.

A kutatás-fejlesztés eredménye: a Denkstil technológia

 

Kutatások által megalapozva készült el a Denkstil ablak prototípusa, majd a beépített változatok. A végleges prototípus vizsgálata a Soproni Egyetem Központi Vizsgálólaboratóriuma Termékvizsgáló Részlegében történt meg.

 

A nyílászárók alapanyaga prémium minőségű, Németországban 1500 méteres magasság felett növő lucfenyő, azonban lehetőség nyílik vörösfenyő, csertölgy vagy kőris alapanyag választására is.

Az ablakok készítése során a kézi megmunkálás aránya igen magas, 60%-os arányt képvisel. Ezeket a munkákat kizárólag kiváló, asztalos végzettségű szakemberek végzik. A Denkstil ablakok klasszikus jegyekkel, például ollós csapos kötésekkel készülnek. A profilokat az adott épülettípushoz egyedileg lehet elkészíteni. Mindez egy lassabb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb technológiai folyamatot jelent, ahol a faanyag egy sokkal nyugodtabb megmunkáláson megy át, nem kap ‘sokkot’ a megmunkálás során, ki tudja pihenni a feszültségeket. Az ablakok korszerű hőszigetelő üvegezést kapnak, amelyet a szatymazi CE Glass készít, míg a vasaltok Winkhaus rendszerrel, rejtett pántokkal készülnek. Olyan speciális megoldásokra is lehetőség van, mint amilyen a bukó, majd szabályozhatóan nyíló kialakítás. A beépítés a német RAL Sanierung, illetve Neubau szabvány szerint történik. A gyártó minden ablakra garanciát vállal, amelynek feltétele az éves rendszeres dokumentált szervizelés.

Háttérinformáció

 

A fejlesztés mérnöki-kutatói tevékenységét végző, 2003-ban alapított MG Építész Kft. hét okleveles építészt foglalkoztató kutató-fejlesztő mérnöki vállalkozás. Tevékenységi területe a teljes körű építőipari, épületenergetikai és igazságügyi szakértői szolgáltatások nyújtása a tanácsadástól a kivitelezésig. Tevékenységében növekvő a tervezés, kutatás fejlesztés súlya, valamint a nagy léptékű, innovatív, egyedi épületek generálkivitelezői tevékenysége. A vállalkozás a piacon vezető szerepet tölt be az igazságügyi szakértői és kapcsolódó területeken, és ezen keresztül az építőipar összes létező problémájával találkozik, szakértői állásfoglaláshoz azokat kutatási mélységben elemzi. A vállalkozás létrejötte óta foglalkozik épületszerkezetek tökéletesítése témakörével – előtérbe helyezve az energia- és környezettudatos tervezés, építés lehetőségeit.

 

A fejlesztés technikai kivitelezéséért felelős, Olaszfaluban működő T-Bútor Kft. harmadik generációs családi vállalkozás. 1963-ban alapította idősebb Tóth József, aki még asztalosvésővel és gyaluval készítette el bútorait és nyílászáróit. Fia, ifjabb Tóth József egész gyermekkorát az asztalosműhelyben töltötte, ez alapozta meg a fa mint anyag iránti szeretetét és elhivatottságát. Kettejük közös munkája alapozta meg azt a családi vállalkozást, amely mára a manufakturális jellegű bútorasztalos műhelyből egy korszerű, 20 főt foglalkoztató, de továbbra is hagyományos asztalos jegyeket képviselő vállalattá nőtte ki magát. Napjainkra immár a harmadik generáció is bekapcsolódott a cég életébe, aminek köszönhetően a legmodernebb CNC technológiák is bevezetésre kerültek, hiszen az új innovatív

 

Forrás: Mg Építész Kft / T-Bútor Kft.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Faültetés leendő óvodapedagógusoknak

Következő cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral - 71., 2021/17. adásStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések