FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Átadták a megújult Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet

2021 a projektmegvalósítások éve a nemzeti parkok életében, hiszen idén 30 beruházást adnak át az igazgatóságok országszerte, együttesen 8,7 milliárd forint értékben – jelentette ki Rácz András a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely bővítését és részleges akadálymentesítését szolgáló fejlesztések átadásán.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelye két pályázatnak köszönhetően, összesen 155 millió forintból újult meg – egyebek mellett új kiállítótérrel, játszótérrel, pihenőpadokkal, védőkorláttal és tereplépcsőkkel.

Az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára beszédében úgy fogalmazott: a nemzeti parkokban zajló fejlesztéseknek köszönhetően javul a természeti környezet állapota, amely feltétele a versenyképességnek és egyben fennmaradásunk záloga. Rácz András kitért arra, hogy egyre nagyobb az igény az aktív kikapcsolódás iránt és a nemzeti parkok népszerűsége is évről évre növekszik. Az igazgatóságok infrastrukturális hálózatát ezekhez a megnövekedett és megváltozott igényekhez igazítják a most zajló beruházások. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság jelenleg 44 létesítménnyel várja a látogatókat, de még a nyár-ősz folyamán 3 új látogatóközponttal bővül a kínálat.

A Hegyestűihez hasonló beruházások hosszú távú gondolkodásra utalnak, hiszen céljuk, hogy ezen értékek egész évben szolgálják az ide látogatókat – mondta el a rendezvényen Szekeres Pál, fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos. Hozzátette: országszerte folyamatosan nyílnak meg a lehetőségek annak érdekében, hogy a kerekesszékes vendégek, az idősek vagy akár a babakocsival érkezők is ugyanúgy felfedezhessék ezeket az egyedülálló látnivalókat. A beruházás keretében részlegesen akadálymentesítették a fogadóépületet, valamint egy lift segítségével is megközelíthető a kiállítótér.

A Magyarországon zajló fejlesztéseknek köszönhetően megújulnak a hazai attrakciók és a szálláshelykínálat, hiszen az a cél, hogy a pandémia után frissített turisztikai kínálattal várják az érdeklődőket – mondta el Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatóságának vezetője. Hozzátette: minden esély megvan arra, hogy az idei szezon a tavalyihoz hasonló, vagy akár még annál is sikeresebb legyen. Kiemelte: eddig júliusra 2 millió, augusztusra pedig 1,6 millió vendégéjszaka-foglalást rögzítettek. Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője a projekt címére utalva úgy fogalmazott: nemes cél, hogy a rejtett kincseket bemutassák a nagyközönségnek, és így közkinccsé váljanak. Hozzátette: a Balaton-felvidék vonzó turisztikai célpont, sokan kíváncsiak erre a térségre az egész év során.  

Egy határon átnyúló és egy GINOP projekt segítségével sikerült megújítani a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyet együttesen mintegy 155 millió forint értékben – mondta el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Puskás Zoltán hangsúlyozta: az épület átalakításával egy komplett kiállítóteret hoztak létre, amely megismerteti a látogatókat a nemzeti park mellett az igazgatóság által kezelt  Bakony–Balaton Geopark földtani értékeivel is. A bemutatóhely kényelmes és biztonságos megközelítését, illetve látogatását segíti a tereplépcsők és korlátok létesítése, emellett asztalokat, padok és egyedi pihenőágyakat helyeztek ki. A családokat egy új, árnyékolt játszótér várja, ezen kívül többnyelvű információs táblák ismertetik meg a vendégeket a térség természeti értékeivel.

Forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Árvízi kockázatok csökkentése az árterek helyreállításával

Következő cikk

Egyre nagyobb az igény a természetet bemutató infrastruktúráraStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések