FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Nemzeti parkok költségvetése

Miskolc, 2021. november 3. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelõs államtitkára beszédet mond a Szeleta park látogatóközpont alapkõletételén Miskolcon 2021. november 3-án. Miskolcon, a Bükk keleti kapujában épül meg a Bükki Nemzeti Park Szeleta park látogatóközpontja a Széchenyi 2020 program keretében 2,2 milliárd forintos uniós és állami beruházás keretében. MTI/Vajda János

A nemzeti parkok éves költségvetése megnégyszereződött tíz év alatt: míg 2010-ben 4,5 milliárd forintból gazdálkodhattak, jelenleg már 20 milliárd forintból – mondta a környezetügyért felelős államtitkár csütörtökön a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács online megtartott plenáris ülésén.

Rácz András felszólalásában az ötödik nemzeti környezetvédelmi programot, valamint az ahhoz kapcsolódó természetvédelmi tervet, továbbá a nemzeti biodiverzitás stratégiát ismertette.

A kormány képviselője hangsúlyozta, Magyarországnak bőven van természeti tőkéje, amit az is mutat, hogy a természetközeli állapotban fennmaradt területek az ország harmadát teszik ki, ami egyáltalán nem jellemző nyugatabbra.

Kiemelte, egész Európában példátlan, hogy a tíz magyarországi nemzeti park vagyonkezelésében több mint 300 ezer hektár védett, állami terület található.

Ilyen erős természetvédelmi rendszer nincs talán az egész világon, hiszen a nemzeti parkok jellemzően magántulajdonban álló földeket bérelnek – mondta Rácz András.

Az államtitkár szólt arról is, a tíz magyarországi nemzeti parkban dolgozók száma megduplázódott tíz év alatt és mára majdnem eléri az 1400-at, miközben a területek állatállománya 44 százalékkal emelkedett.  

Rácz András közölte, a nemzeti parkok a magyar ökoturizmus legnagyobb letéteményesei, az elmúlt tíz évben 30 százalékkal növekedett az idelátogatók száma, amely mára eléri az 1,6 milliót.

Az államtitkár megjegyezte ugyanakkor, hogy a jövőben mindenképpen javítani kell azon, hogy az állami erdők többségében jelenleg elsődlegesen gazdasági célú és nem természetvédelmi fahasználat és vadászat valósul meg.

A kormány képviselője elmondta, álságosnak tartják, hogy az Európai Unió úgy várja el Magyarországtól is a műtrágyahasználat 50 százalékos csökkentését, hogy más tagállamokban sokkal nagyobb, háromszoros vegyszerhasználat a jellemző.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Gyászhír - Krajcsák Dezső [69]

Következő cikk

Szeleta park látogatóközpontStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések