FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Különleges élményt nyújtanak nyáron is a barlangok a nemzeti parkokban

A barlangok világa nyáron is változatos kínálattal várja az érdeklődőket a nemzeti parkokban. A hőségben igazi felüdülést és tartalmas kikapcsolódást nyújtanak a barlangok, amelyeket állandóan hűvös, 12 °C-os hőmérsékletben fedezhetünk fel. Magyarországon több mint 4100 barlang található, ebből 40 látogatható a nagyközönség számára is.

A hazai nemzeti parkok közül ötben: az Aggteleki-, a Balaton-felvidéki, a Bükki, a Duna-Dráva-, és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén találhatók barlangi bemutatóhelyek. Népszerűségüket jól mutatja, hogy a nemzeti parkokba érkező regisztrált látogatók csaknem fele ezek valamelyikébe vált belépőjegyet vagy vesz részt szakvezetéseken, programokon.

Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően a barlangok megújulva, színvonalas kínálattal várják a vendégeket, de ezek a munkák hozzájárultak a természeti képződmények védelméhez, vagy éppen a denevérek élőhelyének megőrzéséhez is. A nemzeti parkokat bejárva a barlangok sokszínű arcával is megismerkedhetünk. Van, amelyik különleges cseppköveivel és látványos ásványkiválásokkal nyűgözi le a látogatókat, míg az Abaligeti-barlang ezen kívül a denevérek világába is betekintést nyújt.

A barlangok többsége kényelmesen, egy városi sétához hasonlóan bebarangolható, de több helyen – például a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, a Szentgáli-kőlikban vagy a Mátyás-hegyi-barlangban – overallos túra keretében fedezhetjük fel a föld alatti világot. A Tapolcai-tavasbarlang különlegessége, hogy csónakázva ismerhetjük meg, ráadásul az itt található látogatóközpontban a csodálatos karsztvidékkel kapcsolatos tudásunkat is bővíthetjük.

A barlangok emellett gyógyító hatásukról is ismertek, egy most záruló projekt keretében például a szakemberek a Baradla–Domica-barlangrendszer klímaterápiás gyógyhatását vizsgálták, és gyógyturisztikai fejlesztéseket is elvégeztek. A Világörökség részét képező Baradla-barlangban egyébként jelenleg három szakaszon is indulnak barlangtúrák: az Aggteleki és a Jósvafői rövidtúra, illetve a Vörös-tói középtúra. Még a nyáron egy újdonsággal is bővülnek a magyarországi barlangi bemutatóhelyek, hiszen Balatonfüreden a látogatók hamarosan birtokba vehetik a Lóczy-barlang Látogatóközpontot.

Budapestet méltán nevezik a barlangok fővárosának. A világon egyedülálló, hogy fővárosunk alatt mintegy 60 kilométernyi barlang szövevényes rendszerei húzódnak. Itt található hazánk leghosszabb barlangja is, a több mint 32 km hosszú Pál-völgyi-barlangrendszer. Budapesten 4 turisztikailag látogatható barlang várja az érdeklődőket és a hűsölni vágyókat. A sokak által ismert Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangok lenyűgöző föld alatti képződményeivel kápráztatnak el, a Budai Várnegyed alatt húzódó Vár-barlang egy történelmi időutazást kínál, a Mátyás-hegyi-barlangban pedig overallos túrán tehetik próbára ügyességüket az érdeklődők.

Forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Német támogatás faépítésre, faiparra

Következő cikk

2050-re klímasemleges EU



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések