FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német támogatás faépítésre, faiparra

Németország szövetségi kormánya új finanszírozási programot indított a faipar és a faépítés számára.

A cikk nem minapi friss, a pályázati időszak már lezárult Németországban, a jelenség azonban érdekes, hiszen a döntés, a támogatási program 2021. egészében él. Nem lehetne valahogy példaként venni és megfelelően adaptálva lemásolni Magyarországon?


A szövetségi kormány új finanszírozási programot indított a faipar és a faépítés számára. A pályázatokat április végéig lehet benyújtani. (© stock.adobe.com/U. J. Alexander)

Az elmúlt három év hatalmas erdőkárai hatalmas mennyiségű sérült fát eredményeztek. Az új finanszírozási programnak hozzá kell járulnia a károsodott fa újrahasznosításához, és támogatnia kell a fafeldolgozásba beruházásokat. A folyó évben két finanszírozási területen összesen 35 millió euró (több mint 12 Md Ft) áll rendelkezésre. Az alapokat március 4-től lehet(ett) igényelni.

Hogyan támogatják a faipart?

Faipari beruházási program (15 millió Euró 2021-ben)

– Beruházás a károsodott fa értékmegőrzésébe vagy értéknövelő felhasználásába,

– beruházás a lombosfa nagyobb mértékű használatába,

– beruházás a fa építőanyag-felhasználásának bővítésére.

A finanszírozás összege a vállalat méretétől függ, és legfeljebb a beruházás 20 százaléka. A faipari vállalatok, például fűrészüzemek, fafeldolgozó vállalatok, fa logisztikai és faépítő vállalatok pályázhatnak. A beruházási támogatást pozitív finanszírozási döntés meghozatala után folyósítják. Az intézkedéseket 2021. április 30-ig lehet kérni, és 2021. november 15-ig kell befejezni.

A programról részletes információkat talál az alábbi link alatt: www.ble.de/holzinvestition. Ha bármilyen kérdése van, a BLE elérhető e-mailben a holzinvestition@ble.de címen, vagy telefonon a 0228/68 45-2787 telefonszámon. (FATÁJ: BLE = Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung = Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szövetségi Ügynökség)

Hogyan támogatják a faépítést?

Klímabarát építés fával (20 millió Euró 2021-ben)

– Tanácsadási szolgáltatások támogatása a faipari vállalatok számára (például a digitalizálás, a robotika, a mesterséges intelligencia területén).

– Az innovációs klaszterek támogatása a faépítés területén a tudás átadása céljából a vállalatok, intézmények, a tudomány közötti jobb hálózatépítés / együttműködés révén.

Vállalatok, egyesületek, intézmények és szervezetek pályázhatnak. A finanszírozás a kiadásokon alapul. A műveleteket 2021. november 15-ig kell befejezni.

A programról részletes információkat talál az alábbi link alatt:

www.fnr.de/projektfoerderung/klimafreundliches-bauen-mit-holz.  

Meg kell erősíteni a klímabarát erdőgazdálkodást

Julia Klöckner szövetségi földművelésügyi miniszter kijelentette, hogy a szövetségi kormány a programokkal a teljes faellátási lánc megerősítésére kívánja fordítani, az erdei termeléstől és a fafeldolgozástól az építőanyagként, faalapanyagként felhasználásig.

Albert Stegemann, a CDU/CSU parlamenti csoportjának agrárpolitikai szóvivője hangsúlyozta, hogy az éghajlat védelmének egyik módja az a fenntarthatóan kezelt erdő, amelyből a klímabarát fa alapanyagot nyerik.

Alois Gerig, az Unió parlamenti képviselőcsoportjának erdőpolitikai szóvivője jelzésről beszélt – mind a klímavédelem fokozása, mind pedig a koalíció az erdészek oldalán. Az erdőtulajdonosoknak jelenleg pénzügyi eszközökre van szükségük az erdők klímaellenállóvá átalakításához, fenntartásához és fenntartható kezeléséhez.

Forrás: agrarheute.com
SzF: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Országos tűzgyújtási tilalom

Következő cikk

Különleges élményt nyújtanak nyáron is a barlangok a nemzeti parkokbanStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések