FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

1000 km turistaút hálózat újul meg a pilisi parkerdőben

A Pilisi Parkerdő a kirándulóhelyeket összekötő és a Budapest-környéki erdőket átszövő, közel 1000 kilométer hosszú turistaút hálózat pihenőit és parkerdei berendezéseit is megújítja.

Magyar Természetjáró Szövetséggel konzorciumban végrehajtott fejlesztéssel így többek között közel 1000 új pad-asztal garnitúra, 100 tűzrakóhely és 32 helyen a kerékpárosokat kiszolgáló létesítmények várják a Gerecsében, a Visegrádi-hegységben, a Pilisben, valamint a Gödöllői-dombságban akár gyalogosan, akár kerékpárral kirándulókat.

A sikeres és egyre népszerűbb beruházásokkal összhangban – egyebek mellett a Som-hegyi Turistaház, Prédikálószéki-kilátó, Fekete-hegyi kulcsosház, Hidegvölgyi négy évszakos pihenőhely, Anna-lak – a Pilisi Parkerdő 2018-ban megkezdte teljes turisztikai infrastruktúrájának megújítását. A VEKOP és GINOP forrásokból finanszírozott, több mint 1 milliárd forint összköltségvetésű programmal az ország leglátogatottabb erdeit felkereső, évi mintegy 30 millió látogató 21. századi színvonalú turisztikai berendezésekkel találkozhat. A fejlesztés tartalmát a természetjárók civil szervezeteivel, valamint a Magyar Természetjáró Szövetséggel egyeztetve alakították ki.

A Pilisi Parkerdő az ország legnagyobb ökoturisztikai infrastruktúráját kezeli, évente immár több mint 30 millió látogatóval. Ez a látogatószám kifejezi, milyen terhelés éri a turisztikai infrastruktúrát, amely sokszor több évtizeddel korábban létesített elemeket is tartalmaz. A Magyar Természetjáró Szövetséggel kialakított eredményes partnerségünknek köszönhetően most lehetőségünk nyílt jelentős lépést tenni a XXI. századi turisztikai igények kielégítése felé.” – mondta az átadón Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatója.

A program részeként nemcsak a már ismert, félrönkökből álló eszközöket, hanem új arculatú, modern vonalvezetésű és könnyen fenntartható berendezéseket is kihelyeztek. Összesen 997 pad és asztal garnitúra, 32 esőbeálló, közel 100 tűzrakó és pihenőhely újul meg, továbbá a kerékpáros és gyalogos utak találkozási pontjaira mintegy 30 helyszínen a kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra is épül. Ez utóbbi tovább növeli a 350 kilométer hosszú, kerékpározásra kijelölt erdei utakon haladó Pilis Bike erdei kerékpáros hálózat színvonalát. A Parkerdő területén található források közül 24 foglalását újítják fel, továbbá sor kerül a vízfolyásokon átívelő hidak cseréjére is.

A most elkészült fejlesztések a VEKOP-4.1.1.-15-2017-00007-es kódszámú, „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát”, illetve a GINOP-7.1.2.-15-2017-00019-es kódszámú „Lépésekre a Dunakanyartól” című pályázatok keretében valósulnak meg, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdőgazdasággal közös konzorciumi együttműködésben. A projektelemek költsége 304 millió forint.

Visegrád, 2021. július 7.Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a visegrádi Bertényi Miklós Füvészkertben, a Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai fejlesztéseit bemutató sajtótájékoztatóján 2021. július 7-én. Mögötte Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese, Dalvári Vince, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője, Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója és Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője (b-j). A kormány 1,5 milliárd forinttal támogatta a parkerdő és a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) alkotta konzorcium fejlesztéseit.MTI/Mohai Balázs

Az eseményen részt vett és beszédett mondott Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Dalvári Vince, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője, Dr. Seregi János, a Magyar Természetjáró Szövetség elnökhelyettese, valamint Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: Parkerdő Zrt.
Sz: MM

Előző cikk

Mecsekerdő: örökerdő. Erdőt hozunk létre, ez a munkánk eredménye

Következő cikk

Nemzeti álláspont Európa klímapolitikájának jövőjérőlStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések