FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Mecsekerdő: örökerdő. Erdőt hozunk létre, ez a munkánk eredménye

A Mecsekerdő Zrt. az általa kezelt területek egyre nagyobb hányadán folytat örökerdő-gazdálkodást, ezért gyakorlati továbbképzést szervezett munkatársainak. Cél a tapasztalatcsere és a szemléletformálás.

A természetközeli erdőgazdálkodás akkor lehet sikeres, ha egységes szemléletben, a teljes erdei ökoszisztéma figyelembevételével dolgoznak a szakemberek. „Az erdész munkájának a terméke az erdő. Nem fát, nem trófeákat, nem pihenőhelyet termelünk, hanem erdőt hozunk létre. Az örökerdő-gazdálkodás tipikusan az a fajta gondolkodásmód, amikor az erdő egészéről gondolkodunk, mindenféle funkciónak egy időben való megfelelésével – ezen kívül pedig a legolcsóbb és a legtermészetközelibb eljárásrend. Ezért gondoltuk azt, hogy a szakszemélyzetünket mindenképpen tovább kell képezni ebbe az irányba” – foglalta össze a képzés alapgondolatát Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója.

A Mecsekerdő Zrt. az 1990-es évek közepétől kísérleti szinten, több mint tíz éve, 2006-tól pedig üzemi szinten kezdte bevezetni az örökerdő-gazdálkodást, és mára az általa kezelt területek közel negyedén jellemző ez a folyamatos erdőborítást eredményező erdőkezelési mód. Az erdőgazdálkodás fenntarthatóságához az is szükséges, hogy 21. századi válaszok szülessenek az újszerű társadalmi igényekre és az olyan szokatlan helyzetekre, mint amilyen a klímaváltozás. Ripszám István ezt a folyamatot jellemezve elmondta: „…abban segítjük az erdőt, hogy minél önfenntartóbb módon, minél jobban meg tudjon felelni a környezeti változásoknak és a társadalmi igényeknek. Az erdésznek azt kell figyelnie, hogy a természeti folyamatok mit kívánnak, mit generálnak, ezt kell egy cseppet segíteni és akkor jó úton járunk.”

A Mecsekerdő erdész szakszemélyzete, valamint a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai a Magyaregregy körüli három erdőrészletben ismerkedtek meg az örökerdő-gazdálkodás gyakorlati tapasztalataival és a kialakítás feltételeivel. „A képzés hangsúlya az erdőállományok berendezésén, vagyis a faállomány-szerkezet és az ökoszisztéma-szolgáltatások biztosításához szükséges erdőalak kialakításán és annak a fenntartásán van” – mondta el a kurzust vezető Partos Kálmán, a Mecsekerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi főmérnöke.A résztvevők az erdő természetes folyamatait, és azok lehetséges az örökerdő-gazdálkodásbeli hasznosítását ismerhették meg – a közel 150 éves, faanyagtermelést 35 éve nem szolgáló, több mint egy évtizede részletesen megfigyelt terület példáján. Másik helyszínen az aktív örökerdő-gazdálkodás elveinek megfelelően kezelt, a folyamatos erdőborítást szolgáló terület kiválasztási és fenntartási szempontjairól kaptak részletes információkat a tanfolyam résztvevői. Zárásként pedig több mint tíz éve az örökerdő-elveknek megfelelően kezelt erdőt láthattak a szakemberek, amelynek gazdálkodási eredményeit is megismerhették.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.
Sz: MM

1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Rudolf-tanyán versengtek az erdészek

Következő cikk

1000 km turistaút hálózat újul meg a pilisi parkerdőben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések