FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 82., 2021/28. adás

Erdő és víz szoros kapcsolata / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdők és csapadék / Muzsikál az Erdő – Rézfúvósok dallama az erdő mélyéről / Vadvilág – Júliusi tikkasztó életképek / Tradíció és hagyomány a jelenben / Gasztro percek – Csirkemelltorta

Erdő és víz szoros kapcsolata

Az erdők alkotják a Föld legösszetettebb ökoszisztémáját, melyeknek a jövőben döntő szerepük van az elsivatagosodás és az aszály elleni küzdelemben. Az erdő rendelkezik az egyik legkomplexebb vízkörforgalommal a szárazföldi ökoszisztémák közül és a vízkészletekre mind mennyiségi, mind minőségi szempontból jelentős hatása van. A globális klímaváltozás hatásaként világszerte gyakoribbá, súlyosabbá válnak az időjárási szélsőségek, köztük az aszályos időszakok. Éppen emiatt kiemelkedően fontosak azok a kutatási programok, melyek az erdő és a víz kapcsolatával foglalkoznak.

Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdők és csapadék

500 milliméter – ez a bűvös érték szó szerint létkérdés erdeink szempontjából. Évente, rendszeresen legalább ennyi csapadék szükséges ahhoz, hogy az erdők kialakuljanak, lévén a legnagyobb vízigényű növénytársulás ez az életközösség.

Rézfúvósok dallama az erdő mélyéről

Hosszú kihagyás után itt az ideje egy kis igazi örömzenélésnek! Az újfent “muzsikáló” erdő ezúttal egy rézfúvós kvintett életigenlő dallamaitól volt hangos, zenész és a közönség legnagyobb örömére.

Vadvilág – Júliusi tikkasztó életképek

Ez az olykor már-már perzselő hőségbe átcsapó időszak igazi természeti bőségszarunak bizonyul a lelkes természetfilmes számára. Friss, élénk zöld színvilág, tücsökciripelés nesze vagy éppen a lágy füveket mohón fogyasztó vad nyugalmat árasztó látványa, mind arra sarkallja az erdőt járó képalkotót, hogy csak még pár órát a béke szigetén töltsön.

Tradíció és hagyomány a jelenben – Gróf Merán Fülöp Múzeumban

Tradíció és hagyomány a jelenben. Csákberényben, az egykori Merán-uradalom központjában található a Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum, valamint a Vértesi Panoráma Tanösvény. A létesítmény célja a vidék vadászati és erdészeti kultúráját, hagyományait méltó módon ápolni és bemutatni.

Gasztro percek – Csirkemelltorta

Könnyen összeállítható egyszerű étel, játékosan be lehet vonni a gyerekeket a konyhai előkészületekbe. Az elkészült ételt melegen és hidegen is lehet fogyasztani. Otthoni elkészítése kb. 1 óra 20 perc összeállítással és sütési idővel együtt.

A teljes adás (26:00):

– Erdő és víz szoros kapcsolata
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdők és csapadék
– Muzsikál az Erdő – Rézfúvósok dallama az erdő mélyéről
– Vadvilág – Júliusi tikkasztó életképek
– Tradíció és hagyomány a jelenben
– Gasztro percek – Csirkemelltorta

Forrás: Hazaivadász
Szerkesztette: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

EKÁER - fatermékek zöme a kockázatos besorolásban

Következő cikk

Erdőrezervátum, vadvíz, madárvárta a Körösök mentén



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések