FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hordó gurult át elsőként a hídon

Hídavatást tartottak az algyői hullámtér tanösvényén, a felújított és visszahelyezett gyaloghídnál: söröshordó gurult át rajta elsőként, amelyet aztán csapra vertek és el is fogyasztottak. Az ártéri fokok kitakarításánál vitték el renoválni a hidat, a fokok vezetik vissza a Tiszába a kubikgödrök vizét, amelyek így nem válnak szúnyogbölcsővé.

Az átlagnál szórakoztatóbb avatási ceremónia zajlott le szerdán délután 15 órakor az algyői hullámtér tanösvényén.

– Azért gyűltünk össze, hogy a felújított gyaloghidat felavassuk, és átgurítsunk rajta a hagyományokhoz híven egy söröshordót, a tartalmát utána természetesen el is fogyasztjuk – mondta a híd lábánál Füzes István, Algyő alpolgármestere.

Megtudtuk: az első hidat, amely a fok fölött áthaladt, 25 éve építették algyői horgászok. Amikor eltervezték, hogy a fokok kimélyítésével, kitakarításával vezetik vissza a kubikgödrökben ragadt vizet – és halakat – a Tiszába, látták, hogy itt az ideje renoválni és meghosszabbítani.

A hordó pedig azért kellett, mert a babona szerint aki először átmegy az új hídon, azt szerencsétlenség éri – így a hordóra száll, ami az embert sújtaná.

Molnár Áron polgármester és a Gyeviép Nkft. ügyvezetője, Katona Antal gurította át a hordót a vashídon.

– Megszűnt az átok, lehet rajta közlekedni – mondta az alpolgármester, és abban a pillanatban át is hajtott rajta egy kisfiú biciklivel. Nem rendezték meg a jelenetet, spontán érkezett.

Májusban írta meg lapunk: Algyő önkormányzata és a DALERD Zrt. megkezdte a fokok kitakarítását az ártérben, hogy a pangó vizeket visszatereljék a Tiszába, így nem tudnak szaporodni a szúnyogok. A település polgármestere most rámutatott: a szúnyogirtás ebben az időszakban már szinte lehetetlen a nehezen megközelíthető vagy megközelíthetetlen kubikgödröknél.

Egy tavalyi felmérésnél derült ki, hogy hét fok is leromlott állapotban van, így összefogtak a Gyeviép Nkft.-vel és a hullámteret keze­lő Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal. Most három fokot takarítottak ki, amelyek a látogatott partrészeket érintik. A harmadikat, amelyen a gyaloghíd visz át, a DALERD Zrt. rakta rendbe: beteg fákat kellett kivágniuk, és akadályozták a munkát a vízzel telt kubikgödrök. Később a többi fokra is sor kerülhet.

forrás: délmagyar

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Bemutatkozik a Soproni Egyetem új logója

Következő cikk

OEE 2021. évi kitüntetettjei



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések