FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

‘Turbo obelisk’ akác és nemesnyár klónok nevelése

A Hungaroplant Kft. – Silvanus Forestry – vezette konzorcium a 2017-1.3.1-VKE-2017-00022 szerződésszámú, „A fatömeg hozamot és faanyagminőséget jelentősen növelő, a gyakorlatban eddig nem alkalmazott állománynevelési és trágyázási eljárások kidolgozása új, gyorsnövésű fajtákkal létesített erdészeti ültetvényekben” című projektet 2021. június 30-n sikeresen lezárta.

Az együttműködő konzorciumi partnerek – Hungaroplant Kft., Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézet, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – kutatói és munkatársai a projekt keretében létrehozott, valamint a projektelőzmény kísérleti ültetvényeken több, mint három éven át vizsgálták az új nemesítésű akác (’Turbo Obelisk’) és nemesnyár klónok tápanyag- és vízigényét, a tápanyag utánpótlás különböző formáinak, valamint a telepítési hálózatnak a növekedésre és a növényfejlődés egyéb aspektusaira gyakorolt hatását, továbbá technológiai irányelveket dolgoztak ki az ipari célú akácültetvények termőhelyfeltárási, kivitelezési, illetőleg a minőségjavítást célzó nyesési munkálatainak elvégzésére.

A projekt eredményei komoly előrelépést jelentenek a gyors növekedésű akácklónok bázisán megvalósuló ültetvényes termesztés zárt technológiai rendszerének kidolgozásban és jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az új típusú akácgazdálkodás felzárkózzon a nemesnyár termesztés élő gyakorlatához.

forrás: Hungaroplant Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

A HDH szerint szénmegkötés terén a „Fit for 55” a célokkal ellentétes hatást gyakorolhat

Következő cikk

Fakitermelés korlátozása az USÁ-ban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések