FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A HDH szerint szénmegkötés terén a „Fit for 55” a célokkal ellentétes hatást gyakorolhat

Az Európai Bizottság ma bemutatja az energia- és éghajlat-változási törvénycsomagot, amellyel 2030-ra (-55%-os kibocsátás) és 2050-re (nettó nulla) kell kitűzni az éghajlati célokat. A „Fit for 55” csomag részeként 13 jogalkotási javaslatot terveznek. Különösen a földhasználatról, a földhasználat megváltoztatásáról és az erdőgazdálkodásról szóló módosított rendelet (LULUCF) és az EU Erdészeti Stratégiája a Német Faipari Főszövetség (HDH) véleménye szerint ellentétes hatást gyakorolhat a szénmegkötés növelésére, amint azt a HDH elnöke, Johannes Schwörer hangsúlyozza.

“Kifejezetten üdvözöljük az erdészeti értékláncok központi átalakítási eszközként való elismerését a fenntartható és éghajlat-semleges gazdaság elérése érdekében” – mondta Schwörer. “De: Kritikusan viszonyulunk az EU Erdészeti Stratégiájához, mivel új felhasználási korlátozásokat követel meg a tagállamoktól a biodiverzitás stratégiával kapcsolatban: a terület 30%-át kell szigorú védelem alá helyezni, 10%-át pedig nem kell megművelni. “A privát tulajdonosokat a mező- és az erdőgazdálkodásban általában kompenzálni kellene a területhasznosítás elvesztése miatt, különösen fennáll annak a veszélye, hogy korlátozzák a fahasználatot a közerdőkben (állami erdők).

Ennek következtében messzemenő használati tilalmakra kell számítani, ami ellentétes az EU saját maga által kitűzött megtakarítási céljaival. „A nem kezelt erdők egyre inkább felszabadíthatják a szén-dioxidot, különösen az egyre növekvő éghajlatváltozás közben. Az aktív erdőgazdálkodás viszont biztosítja az éghajlattal szemben ellenálló erdők létrehozását és a szén megkötését az erdőben vagy a fatermékekben. Ezért sürgetjük az EU Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy folyamatosan támogassák az aktív és fenntartható erdőgazdálkodást, és tartózkodjanak az új használati tilalmaktól! Az éghajlati célok egyszerűen nem érhetők el művelésből kivont erdők nagy területeivel.”

A biomassza bejelentettek szerinti energiatermelésre kiterjesztését szintén nagyon differenciáltan kell megvalósítani a HDH véleménye szerint. “A megújuló hő- és villamosenergia-termelés a feldolgozóipar hatékony biomassza-erőműveiben alapvetően hozzájárul a klímavédelemhez” – hangsúlyozza a HDH elnöke. “A biomassza felhasználásának átalakított széntüzelésű erőművekre kiterjesztését, amiről Németországban jelenleg egyre inkább szó van, kritikusan kell tekinteni a további biomassza-igény és ezek sokkal gyengébb hatékonysága miatt.”

A HDH részletes észrevétele az EU Klímacsomaghoz. (3 oldal, németül, pdf)

A HDH részletes észrevétele az EU Erdészeti Stratégiájához. (2 oldal németül, pdf) A lényeg: Aktív erdőgazdálkodás használati tilalmak helyett!

Háttér:

A forrás szerinti cikk bemutatja az EU Energia és Klíma csomagjának előzményeit, valamint az EU Erdészeti Stratégiája ügyeit és kitér a LULUCF témára is.

Forrás: HDH, 2021-07-14, Bad-Honnef
SzF: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Földvárak és barlangok megóvása

Következő cikk

'Turbo obelisk' akác és nemesnyár klónok nevelése



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések