FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Változtak a bekebelezés szabályai

Módosításra került a földeken fennálló osztatlan közös tulajdon felszámolásának részletes szabályairól szóló 647/2020. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet), melynek módosuló rendelkezései 2021. augusztus 14. napjától léptek életbe.

A folyamatban lévő megosztás tényének feljegyzésére irányuló eljárás, valamint az osztóprogram alkalmazására (az alrészletek méretére vonatkozó minimumok kerültek rögzítésre) vonatkozó apróbb módosítások mellett a legjelentősebb változás a közös tulajdonnak az ingatlan egyetlen tulajdonostárs tulajdonba vétele útján történő megszüntetése (a továbbiakban: Bekebelezés) vonatkozásában következett be:

A módosítás az alább felsorolt esetekben lehetővé teszi, hogy egy tulajdonostárs vagy tulajdonostársak megakadályozzák a Bekebelezést:

  1. Ha egy tulajdonostárs tulajdoni hányadának megfelelő terület az ingatlan művelési ágait és minőségi osztályait figyelembe véve a leggyengébb minőségű területen elérné a Foktftv. 11. §-a szerinti területi minimumot.
  1. Ha több tulajdonostárs tulajdoni hányadaiknak megfelelő terület együttesen az ingatlan művelési ágait és minőségi osztályait figyelembe véve a leggyengébb minőségű területen elérné a Foktftv. 11. -a szerinti területi minimumot és úgy nyilatkoznak, hogy az ingatlan megosztása esetén egymással közös tulajdonban kívánnak maradni.

Továbbá a módosítás a Foktftv. legutóbbi módosításával összhangban részben átalakítja azon esetkört, amikor több tulajdonostárs is Bekebelezné az érintett ingatlant, ugyanis kikerült a rendeletből a földet legnagyobb mértékben használó tulajdonostárs privilégiuma, ezzel egyidejűleg pedig szabályozásra került az ingatlan tulajdonba vételéért folyó licitálás lehetősége:

  • Tehát, ha a Bekebelezésről értesített tulajdonostárs is tulajdonba kívánja venni az ingatlant, akkor ellenajánlatot tehet, aminek legalább 10 %-al meg kell haladnia a Bekebelezést kezdeményező tulajdonostárs ajánlatát.
  • Abban az esetben, ha a Bekebelezést kezdeménytő tulajdonostárs az ellenajánlat ellenére, továbbra is igényt tart az ingatlanra, akkor az ellenajánlathoz (ha több ellenajánlat érkezett, akkor a legmagasabb ellenajánlathoz) képest 10 %-al magasabb összegben teheti meg az újabb ajánlatát.
  • A licitálást mindaddig folytatni kell, amíg nem érkezik több ellenajánlat.

forrás: NAK

FATÁJ kiegészítés: pontosították az alrészlet kialakítás minimális méreteit

13/A. § (1) Az osztóprogram alkalmazásával kialakítandó ingatlan 400 m2-nél kisebb alrészletet nem tartalmazhat.
(2) Ha az osztóprogram alkalmazásával olyan vegyes művelési ágú ingatlan kerül kialakításra, amely az erdő alrészlet mellett szántó, rét, legelő vagy fásított terület művelési ágú alrészletet tartalmaz, és a megosztás érinti az erdő alrészletet, abban az esetben a kialakításra kerülő ingatlanban az erdő alrészlet nem lehet 10 000 m2-nél kisebb területnagyságú.
(3) Ha az osztóprogram alkalmazásával olyan vegyes művelési ágú ingatlan kerül kialakításra, amely az erdő alrészlet mellett szőlő, kert, gyümölcsös, nádas művelési ágú alrészletet tartalmaz, és a megosztás érinti az erdő alrészletet, abban az esetben kialakítható 10 000 m2-nél kisebb területnagyságú erdő alrészlet is, figyelemmel az (1) bekezdésben foglaltakra.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új táblák a parkerdőben

Következő cikk

Biomassza fűtőmű épül Kaposváron



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések