FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

FAO: Legyenek vízközpontúak a világ erdei

Esőerdő az Amazon vidéken

A Víz Világnapja alkalmából 2021. augusztus 25-én a FAO, a IUFRO, az EB Közös Kutató Központja és az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata közös iránymutatást tettek közzé arról, hogy az erdő és a fák elemi szerepet játszanak a világ növekvő vízigényének kielégítésében és a vizes élőhelyek ökoszisztéma szolgáltatásainak elérésében.

Az Útmutató az erdő-vízgazdálkodáshoz az első átfogó globális kiadvány, amely útmutatást ad az erdők hozzájárulásáról a vízkészlet-gazdálkodás holisztikus megközelítéséhez, beleértve az erdők kezelését, nyomon követését és értékelését a vízzel kapcsolatos ökoszisztéma-szolgáltatások biztosítása érdekében.

Az Útmutató az erdő-vízgazdálkodáshoz (184 oldal, pdf, angolul) az első átfogó globális kiadvány, amely útmutatást ad az erdők hozzájárulásáról a vízkészlet-gazdálkodás holisztikus megközelítéséhez, beleértve az erdők kezelését, nyomon követését és értékelését a vízzel kapcsolatos ökoszisztéma-szolgáltatások biztosítása érdekében.

Az erdős vízgyűjtők jelentősen hozzájárulnak a világon hozzáférhető édesvízhez mezőgazdasági, ipari, környezetvédelmi és háztartási célokra, a világ nagyvárosai pedig egyre inkább támaszkodnak az erdős vízgyűjtők vizére. A városi vízellátás kétharmada részesülne a vízminőség javításából, a jobb erdőgazdálkodásból, például a védelemből, a helyreállításból és/vagy az erdő-üzemanyag-terhelés csökkentéséből a tűzveszély minimalizálása érdekében.

“A vízbiztonság jelentős globális kihívás, amely hatással van a mezőgazdaságra, az energiatermelésre, az emberek alapvető szükségleteire és a támogató ökoszisztémákra”-mondta Maria Helena Semedo, a FAO főigazgató-helyettese. “Az éghajlatváltozás és a növekvő népesség kettős kihívása egyre nagyobb nyomást gyakorol ökoszisztémáinkra. Fel kell ismernünk, hogy az erdők kulcsszerepet játszanak a vízbiztonságban, és az erdőgazdálkodási és irányítási döntésekben a vizet kell előtérbe helyezni” – folytatta.

Itt a hivatkozott FAO cikk még részletezi a kiadvány jelentőségét és kapcsolódó ismereteket oszt meg. Végül ismerteti, hogy a jelentéshez kapcsolódóan a FAO és a Stockholmi Nemzetközi Vízintézet e-learning tanfolyamot készített, a Forest and Water Nexust, amelyet szintén a héten indítottak el, hogy segítsen az embereknek megérteni az erdők és a víz közötti összefüggéseket, és hogyan fordítsák le ezeket az emberek számára nyújtott előnyökre. és a bolygó.

Forrás: FAO
SzF: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei Utakon Reviczky Gáborral – 91., 2021/37. adás

Következő cikk

Falemez termelés és fogyasztás 2020-ban



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések