FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Többcélú erdőgazdálkodás tervezése

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2023. novemberében új útmutatót tett közzé, amely segítséget nyújt a kis- és középméretű erdőgazdaságoknak az erdőkkel való gazdálkodás megtervezésében, hogy azok a következő generációk számára is termékek és szolgáltatások széles skáláját nyújtsák.

Bármely képre kattintva letöltheted a 144 oldalas, angol nyelvű útmutatót.

Az Útmutató a többcélú erdőgazdálkodás tervezéséhez kis- és középvállalkozások számára c. összeállítás lépésről lépésre útmutatást nyújt annak megtervezéséhez, hogy miként lehet az erdőket fenntartható módon gondozni és használni a konkrét környezeti, gazdasági, társadalmi és kulturális célok elérése érdekében. Megmutatja a kis- és középméretű erdőgazdálkodóknak, hogyan kell kezelniük az erdőgazdálkodás adminisztratív, gazdasági, jogi, társadalmi, műszaki és tudományos szempontjait, világszerte elismert szabványok alkalmazásával.

“Ez a kiadvány hiánypótló útmutatást nyújt a kis- és középméretű erdőgazdálkodók számára, akiknek általában nincsenek meg a részletes gazdálkodási tervek kidolgozásához szükséges forrásai, és gyakran olyan akadályokkal szembesülnek, mint például a szerepüket, jogaikat vagy igényeiket el nem ismerő szakpolitikák, valamint a támogatáshoz és finanszírozáshoz való hozzáférés nehézségei” – mondta Kenichi Shono, a FAO erdészeti tisztviselője.

A jó erdőgazdálkodási tervezés potenciálisan segíthet leküzdeni ezeket az akadályokat, és növelheti a közösségek, a gazdálkodók és a tulajdonosok által az erdőkből nyert pénzbeli értéket, valamint biztosíthatja az erdők fenntartható kezelését – magyarázza az útmutató.

Az erdőgazdálkodás javítása

Az erdőgazdálkodási tervezés évszázadok óta jellemzője az erdőgazdálkodásnak, és a faanyagra való összpontosításból egy holisztikusabb, a környezeti, gazdasági és társadalmi dimenziókat integráló megközelítés felé fejlődött. Ez egy egyre inkább hivatalos és jogi folyamat, amely biztosítja az erdők által nyújtott számos termék és szolgáltatás fenntartható áramlását – a vízszabályozástól és az éghajlatváltozás mérséklésétől kezdve az élelmezésbiztonság, a biológiai sokféleség, a megélhetés és a helyi közösségek kultúrájának támogatásáig.

A FAO új, 151 oldalas útmutatója felvázolja az általános tervezési folyamatot és a kis- és közepes erdőgazdálkodási vállalkozásokra vonatkozó konkrét megfontolásokat. Elmagyarázza, hogyan kell hozzáférhető és megfizethető eszközökkel adatokat gyűjteni és elemezni, és hogyan kell szabványos sablonok és egyeztetett időkeretek felhasználásával megbízható tervet összeállítani a meghatározott célok elérése érdekében. Tartalmazza az üzleti terv elkészítését, a szokatlan eseményekre való tervezést, valamint az előrehaladás nyomon követését és értékelését.

Meghatározza továbbá a minden erdőgazdálkodási tervezésre vonatkozó minimumkövetelményeket, valamint azokat a további intézkedéseket, amelyek “jó, ha vannak”, ha vannak erőforrások vagy kapacitások.

Az útmutatót úgy tervezték, hogy bármely nemzeti vagy helyi környezethez igazítható legyen, és már használják Örményországban, Mianmarban, Libanonban, Tanzániában, valamint a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

szerk/ford: Tóth János, forrás: FAO.org

Előző cikk

Fűtőanyag a vágástéri hulladékból

Következő cikk

Sikeres erdő- és tájfelújítás



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések