Értékmegőrzés az écsi Cifra Műhelyben / Őshonos állatok a Mátrai Bivalyrezervátumban / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdősültség itthon és a nagyvilágban / Vadvilág – Télbe hajló november vége / Erdő Ernő bácsi meséi – Mi az a magasles? / Gasztro percek – Zöldséges oldalas papírhüvelyben
Értékmegőrzés az écsi Cifra Műhelyben
Bár javában megtapasztaltuk már a hűvös és párás hétköznapokat, de ez nem szegheti kedvünket. Eldöntöttük, hogy jövő év tavaszáig, adásról-adásra foglalkozunk kellemes hangulatú, napsütéses nyári élményekkel és témákkal is. Elsőként ismerkedjünk meg az Écs községben található Cifra Műhellyel, és annak értékteremtő munkájával.
Őshonos állatok a Mátrai Bivalyrezervátumban
A Nyugat-Mátra kapujánál, Szurdokpüspökiben található a Mátrai Bivalyrezervátum, ahol egy hegyvidéki gyógyfüves legelőn gazdálkodnak a magyar parlagi szamár és a magyar házi bivaly gazdag állományával.
Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdősültség itthon és a nagyvilágban
Az erdő az alapja a szárazföldi életnek. Sokfélesége, működése meghatározó az emberiség, sőt az egész élővilág fennmaradása szempontjából. Most Hazánk és a nagyvilág erdőségeiről ejtünk szót.
Vadvilág – Télbe hajló november vége
November vége. A meglassúdott idő, a csöndes várakozás, a lezárult téli felkészülés időszaka az erdőn. November végén már nem a lombok színesednek. Az állatvilágban is leállnak már a nagy folyamatok, a szarvasok, muflonok, őzek telten, felkészülve várják a tél beköszöntét. A lényeges események, a párzási, ellési időszakok már véget értek, minden résztvevőt egyfajta különös béke jár át.
Erdő Ernő bácsi meséi – Mi az a magasles?
A kilátószerűen magasodó magasleseken könnyedén megfigyelhetők az erdőt benépesítő állatok. A cserjeszint fölé magasodva, türelmesen várakozva nagyobb eséllyel pillanthatjuk meg az erdő lakóit.
Gasztro percek – Zöldséges oldalas papírhüvelyben
Az oldalast hagyományos módon megsütjük. A zöldségeket hasábokra, szeletre vágva vajon meg pároljuk, kevés sóval, kicsi cukorral. Majd egy zsírpapírból kivágott szívecske formába tesszük a párolt zöldségeket és a korábban megsütött oldalast. Összehajtjuk a szívformát, majd előmelegített sütőbe tesszük kb. 15 percre!
A teljes adás (26:00)
– Értékmegőrzés az écsi Cifra Műhelyben
– Őshonos állatok a Mátrai Bivalyrezervátumban
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Erdősültség itthon és a nagyvilágban
– Vadvilág – Télbe hajló november vége
– Erdő Ernő bácsi meséi – Mi az a magasles?
– Gasztro percek – Zöldséges oldalas papírhüvelyben
Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM