FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hat izgalmas hazai szurdokvölgy a túrázóknak

Lassan érkezett, de végre országszerte beköszöntött a tavasz. Az éledező természet egyre több színnel hirdeti eljövetelét. Aranyszínbe öltöztek a mezők, virágba borultak a fák. A túrázók rendre járják az erdőket, kalandos útvonalak és látványos természeti kincsek után kutatva. Ha hétvégén elbűvölő látnivalóra vágyunk, akkor érdemes bebarangolni az állami erdőgazdaságok által kezelt területeken található, ismert és kevésbé ismert szurdokokat.

Magyarország számos természeti kincset rejteget, amik csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. A Bakonyerdő Zrt. területén, Bakonyszentlászlónál található a Cuha-szurdok, amelyet a Cuha-patak mentén közlekedő millenniumi vasútra szállva is bebarangolhatunk. A szurdok egyik legromantikusabb szakaszán magasodik a vasút lenyűgöző völgyhídja, a végén árnyas lombsátor alatt találjuk a Kőpince-forrást, amelynek hűs, kristálytiszta vize kiváló szomjoltó lehet a túra során. Az itt található Alsó-Cuha-szurdok jóval rövidebb ugyan „testvérénél”, de két felfedezésre váró barlangja, és a helyenként merész vezetésű ösvénye miatt érdemes ezt a 7 km-es utat megtenni. 

Az ország másik felén, Mátraszentimrén egy rövidebb, de annál izgalmasabb útvonalra hívnánk fel a természetjárók figyelmét. A Csörgő-szurdok hazánk egyik legvadregényesebb hasadéka, ahol a több méteres andezitfal között lehet megcsodálni a víz felszínformáló erejét. Az Egererdő Zrt. kezelésében lévő területen a Felső-Mátra irányából a piros sáv jelzésen haladva járhatjuk be a páratlan szépségű völgyet. 

Hatalmas, mohás sziklák, kristálytiszta patak, vadregényes erdő: ez a látvány fogadja a turistát a Csondró-völgybe érkezve. Az Északerdő Zrt.-hez tartozó Mályinka településnél található Cakó-kőnél kezdődő, meredek sziklafalakkal határolt szurdokvölgy egyedi látnivalót tartogat a felfedezőkedvű látogatóknak. A terep nehezen járható, így érdemes lélekben is felkészülni. A túra során a Kemesnye-völgy torkolatánál, az Ámor-forrás mellett viszont egy ikonikus nomád barlangszálláshelyet, a Jókai-barlangot is meg lehet csodálni.

Szekszárd nemcsak a borairól és kulturális életéről híres, hanem a természeti adottságairól, köztük a Lösz-szurdik nevet viselő völgyről is, amelyet több tanösvényen is bejárhatunk. A Gyulaj Zrt. területéhez tartozó, mintegy tizenegy állomásból álló útvonalakat a belvárosból indulva érhetjük el. Az utakat kísérő löszfalak régi költőhelyei a fokozottan védett gyurgyalagnak. A híres Csontos-szurdik pedig – amint a neve utal rá – avar régészeti lelőhely, hiszen a löszmélyút falában ma is állati és emberi csontok találhatók.

Az Ipolyerdő kezelésében lévő, Nógrádszakál községtől északra, a település határától egy kilométernyire található a Páris-patak szurdokvölgye, amelyet Palóc Grand Canyon-nak is szoktak hívni. Pár évvel ezelőtt egyébként itt lelték fel Magyarország első fatörzsbarlangjait, amelyek világviszonylatban is kuriózumnak számítanak. 

Az ország egyik leglátogatottabb szurdokaként emlegetik a Pilisi Parkerdő kezelésében lévő, Pomázhoz közel eső Holdvilág-árkot. Ősi, kultikus helyként is számon tartják a területet, hiszen hallhatunk legendát arról, hogy itt állt egykor Attila városa, de arról is, hogy Árpád fejedelmet itt temették el. A szurdok nemcsak a természeti szépségek miatt ide érkező túrázók, hanem a feltárásán munkálkodó régészek körében is népszerűségnek örvend. Fontos, hogy megfelelő lábbelit, bokát tartó, csúszásmentes talppal felszerelt túrbakancsot mindenképpen vegyünk fel, mielőtt nekivágunk a völgyszoros bejárásának.

forrás: AM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Munkavállalás keretei Ausztriában

Következő cikk

Soproni diákok tették szebbé a botanikus kertetStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések