FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai Erdőváros 2022: Barcelona

Ahol az EFI, az Európai Erdészeti Intézet éves közgyűlését tartja, annak a városnak adja e szervezet az Európai Erdőváros (European Forest City) elismerését 2014. óta.

Az erdők Európa legfontosabb és legsokoldalúbb ökológiai infrastruktúrája. Ma a páneurópai táj 35%-át erdők borítják, amelyek a biológiai sokféleség jelentős részének adnak otthont, és olyan termékeket és szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek támogatják a vidéki területek ellenálló képességét és a városiak jólétét. Az erdők kulcsfontosságú ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak, támogatják a kritikus erőforrások, például a víz és a talaj fenntarthatóságát, és kulcsszerepet játszanak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban és az ahhoz való alkalmazkodásban.

Az urbanizált európai társadalmakban könnyen megfeledkeznek az erdők áruk, jóléti, egészségügyi és egyéb szociális juttatások biztosításában betöltött szerepéről. Az Európai Erdészeti Intézet szeretné növelni a nagyközönség és a döntéshozók figyelmét Európa erdőivel kapcsolatban – és előmozdítani azok sokoldalúságát, jelentőségét és társadalmi hatását.

Az Európai Erdészeti Intézet 2014-től az „Európai Erdőváros” címet adományozta az EFI éves konferenciájának otthont adó városnak. Az EFI 2021-es éves konferenciája 2021 októberében volt Prágában. Pontosabban lett volna, mert a pandémia miatt virtuális konferenciát kellett tartani.

A címet évente adják ki, és egy évig tart (azaz Európai Erdőváros 20xx). Az adott év során a város a címet promóciós anyagaiban és kommunikációjában hasznosíthatja. Az EFI erre a célra speciális logót biztosít. Az európai erdők ismertségének növelésére irányuló eredeti cél elérése érdekében a város várhatóan egyéb erdőkkel kapcsolatos tevékenységeket is beépít a szakemberek és a lakosság számára az adott évi programjába.

Itt található, hogy a korábbi években mely városok voltak Európa Erdővárosai.

A 2020-ban Bonnban tartott EFI konferencián döntöttek arról, hogy 2022-ben Barcelona ad otthont e szervezet eseményének s kapja így az Európai Erdőváros 2022. kitüntető címet.

A fő konferenciára 2022 októberében kerül sor, a Barcelona nagyvárosi körzetének számos pontján, többek között a Hospital de San Pau-ban (ahol az EFI al-székhelye van) és az IAAC Valldaura Labs-ában, a Collserola parkban. Barcelona 636 km2-es városi területének csaknem 40%-a védett, beleértve a Collserola Parkot, a La Serralda Lioral-t vagy a Garraf Parkot.

Az Európai Erdészeti Intézet az európai államok által létrehozott nemzetközi szervezet, amelyből 29-en ratifikálták az EFI-egyezményt. (Tehát 29 ország a tagja az EFI-nek) Ezen túl tagja még 130 szervezet 40 országból. Az EFI székhelye a finnországi Joensuuban található.

Forrás: EFI és a fenti további kapcsolók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

UK: A Built by Nature támogatási alapot indít a tömeges faépítéshez

Következő cikk

EU Tanácsa következtetései az erdőstratégiáról



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések