FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Megújuló felsőoktatás

A következő szemesztertől a többi között a körforgásos gazdasághoz és az adattudományhoz kapcsolódó új szakokkal bővül a hazai felsőfokú képzési kínálat. A hallgatók egészséges életmódjuk érdekében kredittel ösztönözhetők rendszeres testmozgásra, sportolásra.

Egyre fokozódó igény mutatkozik az egyformán magas színvonalú mérnöki és fizikai ismeretekkel rendelkező szakemberek iránt, ezért jött létre a fizikus-mérnöki alapképzési szak. A teremtett környezet megóvását szolgálja a körforgásos gazdasági modell, amely a fenntarthatósági szempontokat komplexen kezelő megoldásokat keres a gazdasági folyamatokra. A tiszta, zöld alternatívák felkutatását és térnyerését támogató ismereteket, kompetenciákat, készségeket szerezhetnek azok a fiatalok, akik az újonnan induló fenntartható és körforgásos turizmus, körforgásos gazdaság menedzsment és körforgásos gazdaság tervező-fejlesztő mérnök szakokon folytatják tanulmányaikat. 

A természetben, a gazdaságban vagy a társadalomban lezajló folyamatok jobb megértése érdekében kulcskérdéssé vált az egyes adatok közötti összefüggések felderítése. Az adattudomány mesterképzési szakon e területen élenjáró teljesítményre képes szakembereket képeznek majd. Az üzleti adattudomány alapképzési szak pedig a gazdaságtudomány üzleti ágára fókuszál, az adatelemzéshez és modellezéshez szükséges módszertani, informatikai és üzleti ismeretek elsajátítását teszi lehetővé. A kiemelt ágazatként kezelt egészséggazdaságban hiánypótló szerepet tölt be a gyógyszerek gyártásával kapcsolatos ismeretek ipari gyakorlat útján történő megerősítése a gyógyszerészképzésben. A felsőoktatás versenyképességét növeli, hogy az eddig kormányrendeletben rögzített képesítési jegyzéket a továbbiakban miniszteri rendelet, az eddig miniszteri rendeletben meghatározott képzési és kimeneti követelményeket pedig a felsőoktatásért felelős minisztérium honlapján közzétett hivatalos közlemény állapítja meg. A képzési struktúra így rugalmasabban követheti a gyorsan változó munkaerő-piaci igényeket, és gyorsabban alkalmazkodhat a technikai fejlődés jelentette kihívásokhoz is.

A megújuló felsőoktatásban fontos szerepet kap a hallgatók egészséges életmódra bátorítása. Az egyetemi sportolás ennek megfelelően kreditet ér, a megújuló képzési tartalmakban a bevált gyakorlatok szerint valamennyi nappalis képzésben megjelenik a heti fizikai aktivitás. A rendszeres testedzés intézményi kereteken kívül is végezhető, igazolt sporttevékenységgel is kiváltható. 

Február közepi jelentkezési határidővel az ünnepek előtti indult el a felsőoktatási felvételi eljárás, amelyben a 2022 szeptemberében induló új képzések közül is válogathatnak a diplomaszerzést tervezők. A kormány a hazai felsőoktatás egészét, annak minden szereplőjét érdekeltté kívánja tenni abban, hogy nemzetközi szinten is elismerést kiváltó eredményeket mutassanak fel az egyetemi rangsorokban, az innovációs teljesítményben. E törekvés valóra váltása érdekében a tanulmányaikat idén megkezdő fiatalok még gyakorlatorientáltabb képzési struktúrában vehetnek majd rész, átalakult az öt éves tanárképzés tartalma is.

forrás: ITM sajtó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fa csomagoló-anyag árindexek Németországban

Következő cikk

Erdészeti Tudományos KonferenciaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések