FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Továbbra is balesetveszélyes a Kékes-Észak Erdőrezervátum sárga+ útja

Kép forrása: erdorezervatum.hu

Már több éve figyelmezteti az EGERERDŐ Zrt. a kirándulókat, hogy balesetveszélyes a túrázás a Kékes-Észak Erdőrezervátumban futó sárga kereszt ösvényen. A kalandvágyó túrázók közül – a figyelmeztetés ellenére – mégis sokan nekivágnak a kidőlt fákkal „nehezített” kirándulásnak.

A jól járható turistaúthoz szokott kirándulók fejében biztos megfogalmazódott már a kérdés, hogy: Miért nem tesz rendet az útvonalon az erdőgazdálkodó

Kép forrása: erdorezervatum.hu

Erre a válasz pont az erdőrezervátum szóban keresendő!

Az erdőrezervátum olyan, jellemzően vegyes korú, változatos fafajú erdő, melyben ökológus kutatók vizsgálják a természetes erdődinamikai folyamatokat. Az erdőgazdálkodó semmilyen tevékenységet nem végez a rezervátumban, a kutatók viszont évről évre felmérik az erdő természetes életét, a fajok természetes változását.  A több százéves, esetleg korhadt belsejű fák kidőlése a természetes erdődinamikai folyamat része, melyet olykor a szélviharok hatása felgyorsít. Ezután is fontos szerepük van a földre hullott faóriásoknak, hiszen a kidőlt fák holtfaként szolgálják tovább az erdei életközösséget. Erdei szervesanyagként többek között számos korhadéklakó fajnak, gombának és rovarnak kínálnak táplálékot és élőhelyet.

Az EGERERDŐ Zrt. területén összesen 8 db erdőrezervátum található. Az itt zajló vizsgálatok eredményei segítik az erdőgazdálkodót, hogy egyre természetközelibb erdőkezelési módokat alkalmazzon erdeibe.

A változatos erdőkép, a több százéves fák, a mohos sziklák és kőfolyások valóban csodás látványt nyújthatnak. A pazar erdőkép csalogató szava mellett viszont óvatosságra int a balesetveszély.

Kép forrása: erdorezervatum.hu

A fákkal bedőlt útszakasz az idősebb korosztály számára nehéz akadályt jelenthet.  A jól felkészült túrázóknak viszont kalandokkal és élményekkel teli túrázást ígér a sárga kereszt turistaút.

Az EGERERDŐ Zrt. balesetveszélyre figyelmeztető tájékoztatása a magterület két szélén találhatók. A sárga kereszt útvonal kiváltására a piros kereszt vagy a sárga vagy kék sáv jelzést ajánljuk.

Balesetmentes túrázást kívánunk! Egererdő Zrt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 115., 2022/09. adás

Következő cikk

Látják a fától az erdőt



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések