Úti cél – A dégi Festetics kastély története / Muzsikált az erdő, Sümeg község határában / Faj és erdőállomány megőrző munkák a Peszéri-erdőben / Vadvilág – Április végi hangulat / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fafajcserés erdőátalakítás / Gasztro percek – Nyúlpaprikás
Úti cél – A dégi Festetics kastély története
Hazánk bővelkedik csodás műremekekben, valamint impozáns kastélyokban. Ezúttal a magával ragadó, dégi Festetics Kastély, illetve a szomszédságában található Hollandi-ház környékét mutatjuk be Önöknek.
Muzsikált az erdő, Sümeg község határában
A változékony tavaszi időjárás nem akadályozhatja, hogy testi-lelki feltöltődésben legyen részünk a „Muzsikál az Erdő” programjain. A Pannon-táj szívében, a Sümeg környéki erdők lombjai alatt élvezzük a klasszikus és népzenét, a színes családi programokat, valamint az erdei sétákat.
Faj és erdőállomány megőrző munkák a Peszéri-erdőben
Bács-Kiskun megye északi határán, Kunpeszér község külterületén található a Peszéri-erdő. Az itt található, napjainkra fennmaradt természetközeli állományok unikális természeti értéket képviselnek. Éppen ezért az erdészeti szakemberek honos faj-és erdőállomány megőrző munkát végeznek a területen.
Vadvilág – Április végi hangulat
A mind korábbra tolódó hajnali filmes cserkelések fogvacogtató hidege után a már tavaszi nappalokon megfelelő ruhát választani felettébb nehéz, kész szerencse hogy legalább kimelegedéstől nem kell tartanunk mozdulatlan leselkedésünk közben.
Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fafajcserés erdőátalakítás
Az elmúlt évszázadokban a magyar erdőkben sok változás ment végbe. Az erdőállományok veszítettek sokszínűségükből, gyakran olyan fafajok nyertek teret, melyek nem azonosak a korábbi őshonos állománnyal. Az erdészek ezeket a részeket igyekeznek átalakítani.
Gasztro percek – Nyúlpaprikás
A nyúlpaprikás elkészítéséhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk a zsírját, majd rádobjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, paprikát, és kb. 10 perc alatt megpirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, rátesszük a fűszerköményt, a pirospaprikát, a felkockázott paradicsomot, felöntjük 1 l alaplével, és felforraljuk. Egy botmixerrel simára turmixoljuk, majd beletesszük a combokat, és felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje. Addig rotyogtatjuk, amíg a combok puhára nem főnek (1-2 óra). Ha elforrt a lé a húsról és szükséges, akkor pótoljuk. Amikor megfőtt a hús, a tejfölt hőkiegyenlítéssel hozzákeverjük.
A teljes adás (26:00)
– Úti cél – A dégi Festetics kastély története
– Muzsikált az erdő, Sümeg község határában
– Faj és erdőállomány megőrző munkák a Peszéri-erdőben
– Vadvilág – Április végi hangulat
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fafajcserés erdőátalakítás
– Gasztro percek – Nyúlpaprikás
Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM