Kerékpárral a déli Bácska vidékén / Vízimalom és fűszerkert Gyenesdiáson / Kastélytúra – a füzérradványi Károlyi Kastély / Vadvilág – Napsütéses nyári órák a határban / Erdő Ernő bácsi meséi – A muflon / Gasztro percek – Ponty Molnárné módra
Kerékpárral a déli Bácska vidékén
A Duna-Tisza közén, hazánk déli, szerb határ menti térségében 12 település, többek között Tompa, Ásotthalom és Kelebia együttműködésével jött létre a Felső Bácska-Homokhát Natúrpark Egyesület. A terület gazdag történelmi emlékekben, a Rózsa Sándor betyárkirály emlékét őrző ruzsafák vidéke, régen az Arany Bácska névvel illették. A vidék újbóli turisztikai felfedezésében a kerékpárnak is nagy szerepe lehet.
Vízimalom és fűszerkert Gyenesdiáson
Gyenesdiás majdhogynem kifogyhatatlan az érdekes látnivalók tárházából. Ezúttal is egy helyi érdekességet mutatunk be, méghozzá a Diási Vízimalom, a Festetics fűszerkert és Herbárium képében. A malomépület mellett egy úgynevezett „gyógyító óriás” is helyet kapott, amely egy emberalakot formáló, fél magas ágyásban található gyógynövény kertet jelent.
Kastélytúra – a füzérradványi Károlyi Kastély
Adásunk mai epizódjának Kastélytúra részében Füzérradványra kirándulunk, ahol a Károlyi Kastély csodálatos épületével és történelmével ismerkedünk meg. Elsőként azonban a helyszín, vagyis a település múltját elevenítjük fel.
Vadvilág – Napsütéses nyári órák a határban
A Nap június 21-én a Ráktérítőn delelt, elérkeztünk az év leghosszabb nappalához, az északi félgömb nyári napfordulójához. 16 óra napfény naponta – 16 óra izgalmas lehetőség a természetes fényben fotózó természetfilmesnek, 16 óra energiapótlás a teljes pompájukban álló erdőknek, maga a Nyár teljessége állatnak, filmesnek egyaránt.
Erdő Ernő bácsi meséi – A muflon
A muflon jellegzetes szarváról azonnal felismerhető. Leggyakrabban a hegyvidéki erdőkben, csapatokban él. A nőstények terelgetik, nevelgetik báránykájukat, és a hímek is ott vannak velük.
Gasztro percek – Ponty Molnárné módra
A besózott halszeleteket az olajban ropogósra sütjük. Tálra tesszük, és leöntjük a megforrósított vajjal, amelybe finomra vágott petrezselyemzöldet, borsot és citromlevet keverünk. Sós vízben kifőtt burgonyát kínálunk hozzá. Jó étvágyat!
A teljes adás (26:00)
– Kerékpárral a déli Bácska vidékén
– Vízimalom és fűszerkert Gyenesdiáson
– Kastélytúra – a füzérradványi Károlyi Kastély
– Vadvilág – Napsütéses nyári órák a határban
– Erdő Ernő bácsi meséi – A muflon
– Gasztro percek – Ponty Molnárné módra
Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM