FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdei utakon Reviczky Gáborral – 140., 2022/34.

A Mátételkei Alkotóházban jártunk… / Lelki utazás zenei dallamok útján / Kastélykörút – A szabadkígyósi Wenckheim Kastély élete / Erdő Ernő bácsi meséi: A szarvasagancs / Vadvilág – Vadbőség a tikkasztó nyárban / Gasztro percek – Viharsarki húsgombócleves

A Mátételkei Alkotóházban jártunk…

Mai kirándulásunk első helyszíne Mátételke község. Ha egy térséget szeretnénk megismerni, a növény- és állatvilág mellett a kulturális hagyományokra is érdemes időt szánnunk.  Hát még itt a Bácskában, ahol a Mátételkei Alkotóház szinte esszenciáját kínálja a régi tárgyak, életformák, épületek megidézésével e gazdag múlt bemutatásának.

Lelki utazás zenei dallamok útján

A Muzsikál az erdő környezettudatos rendezvénysorozat következő állomása a Mátra ölelésében volt, ahol a szervezők az erdők értékeit népszerűsítették a klasszikus zene erejével. Népes közönség előtt az erdei helyszínen olyan kiváló komolyzenei produkciók hangzottak el, melyek egy lelki utazásra is lehetőséget adtak.

Kastélykörút – A szabadkígyósi Wenckheim Kastély élete

A sümegi vár lábánál álló barokk püspöki palota ismét régi szépségében várja a látogatókat. Az épületben látható kiállítás a 18. század szellemét ragadja meg Padányi Biró Márton püspök élete mentén. A püspök művészettel, hitvitákkal vagy épp bukással tarkított életén végig utazva átfogó képet kaphatunk a korszakról.

Erdő Ernő bácsi meséi – A szarvasagancs

Az állatvilágban csak a szarvasfélék családja növeszt agancsot. Ez a koponyából kinőtt csontképződményt ágakra bomlik és hegyes csúcsokban végződik.

Vadvilág – Vadbőség a tikkasztó nyárban

Mai összeállításunk fő szereplői azonban a dámok, hiszen fontos időszak zajlik életükben: az agancsok tisztázása, a védő háncsrétegtől való megszabadítása, mely sokszor nem is annyira egyszerű folyamat.

Gasztro percek – Viharsarki húsgombócleves

A zöldséget sajtreszelőn hajszálvékonyra reszeljük, a hagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük. Az olajon sötétbarna karamellt készítünk, rádobjuk a reszelt zöldségeket, ételízesítővel félig puhára pároljuk. Pirospaprikával és majoránnával meghintjük, átforgatjuk, vízzel felengedjük, sózzuk. Amíg fő, összeállítjuk a húsgombócot: a húshoz keverjük a tojást, a rizst, a vágott petrezselymet, a zúzott fokhagymát, sót, piros aranyat, borsot és 3-5 centis gombócokat hengergetünk. Amikor a leves forrt pár percig, mustáros, tejfölös habarással besűrítjük (hagyjunk tejfölt a végére is), belecsavarjuk egy fél citrom levét és ha újra forr, lassan puhára főzzük benne a gombócot. Jó étvágyat!

A teljes adás (26:00)

– A Mátételkei Alkotóházban jártunk…
– Lelki utazás zenei dallamok útján
– Kastélykörút – A szabadkígyósi Wenckheim Kastély élete
– Erdő Ernő bácsi meséi – A szarvasagancs
– Vadvilág – Vadbőség a tikkasztó nyárban
– Gasztro percek – Viharsarki húsgombócleves

Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Német felmérés a fahasznosításról

Következő cikk

Megóvjuk hazánk zöld tőkéjét



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések