FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német felmérés a fahasznosításról

A németek nagyon ambivalens viszonyban vannak az erdőkkel és a fahasználattal. Ez a proHolz Bayern által megrendelt reprezentatív felmérés központi eredménye. Igaz, hogy a lakosság tudatában van az éghajlatváltozásnak és annak, hogy az erdő veszélyben van.

Arról azonban, hogy mit lehet tenni ellene, megoszlanak a vélemények. 67 százalékuk támogatja, hogy aktívan segítsük az erdőt, fiatalítással vagy új fafajok telepítésével. Ezzel szemben 17 százalékuk szeretné az erdőt a sorsára hagyni. “Ez azt jelentené, hogy az erdőnek néhány száz évre lenne szüksége, hogy alkalmazkodjon az éghajlathoz.

Sajnos az éghajlatváltozás nem ad nekünk ennyi időt. Addig az erdő ki lenne téve az éghajlatváltozással összefüggő hatalmas károknak a viharok, a szúbogarak, egyéb károsítók és az erdőtüzek révén. Emellett a fa hiányozna, mint olyan anyag, amely az éghajlatkárosító szén-dioxidot tárolja, például az építőiparban” – mondja Prof. Dr. Hubert Röder, a Weihenstephan-Triesdorfi Műegyetem fenntartható üzleti menedzsment tanszékének vezetője és a bajorországi Erdészeti és Faipari Klaszter szóvivője.

A fatermékek nagyfokú elfogadottsága

A válaszadók mindössze három százaléka ellenzi kifejezetten a fa használatát. A fából készült termékek elfogadottsága tehát magas. 51 százalékuk a bútorokban való fafelhasználást tartja észszerűnek, ezt követi 42 százalékuk a belsőépítészetben és 39 százalékuk az épületek építésénél. “Bár az emberek 31 százaléka tisztában van a fa CO2-tároló képességével, a nyersanyagnak ez az alapvető előnye még mindig nincs eléggé jelen” – elemzi Alexander Bogner, a proHolz Bayern ügyvezető igazgatója. Ugyanez vonatkozik a biogazdaságban rejlő lehetőségekre is, amelyekkel a műanyagot és a kőolajat fával lehet helyettesíteni. A megkérdezettek mintegy 30 százaléka van ezzel jelenleg tisztában.

“Szükségünk van az erdőre” – mondta Cem Özdemir szövetségi mezőgazdasági miniszter a müncheni Interforst erdészeti vásáron. Ez egy légkondicionáló, mondta, és nincs jobb módja annak, hogy védekezzünk az éghajlati válság ellen.
“Erdőink klímabiztos átalakítása olyan mamutfeladat, amely végső soron az egész társadalom javát szolgálja. Ehhez elengedhetetlen a jövőorientált és innovatív erdőgazdálkodás. Éppen ezért a állam hatékony támogatással támogatja az erdőtulajdonosokat” – mondta Michaela Kaniber bajor erdészeti miniszter a Zöld Kanapé nyitóelőadásán.

szerk: Tóth János, forrás: HolzForum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Német barkácsüzletek energia-felhasználás csökkentő ötletei

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 140., 2022/34.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések