A Szigetköz vízi világa és a Trianoni zsilip múltja / Betekintés a Miszla-Art zenei alkotóházába / Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászkürt / Vadvilág – Kezdődik a szeptember, indul a szarvasbőgés / Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fenntartható erdőgazdálkodás / Gasztro percek – Narancsos, gyömbéres batátaleves
A Szigetköz vízi világa és a Trianoni zsilip múltja
375 négyzetkilométernyi területén, közel 900 km-nyi holtág, folyó, ártéri erdő, a nagy mezőgazdasági táblák mellett mocsarak, vizes élőhelyek garmadája. Történelmi kastélyhangulat és kenutúra, hányatott vízügyi múlt után újraéledt vizes életközösségek csodái, szélkerekek és rekreáció – mai adásunkban kezdésként egy különleges adottságú térséget mutatunk be, mégpedig a Szigetköz natúrpark festői táját.
Betekintés a Miszla-Art zenei alkotóházába
A Miszla-Art művésztelepén különféle kurzusokon vehet részt az ideérkező. Látogatásunk alkalmával betekintettünk a különböző alkotóhelyek működésébe, és az alkotás folyamatáról is érdeklődtünk mind diáktól, mind oktatótól egyaránt.
Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászkürt
A vadászkürt hangja elválaszthatatlan a vadászatok, vadásznapok hangulatától. Olyan fúvós hangszer, melyen nincsenek billentyűk az egyes hangok képzéséhez, ezért ahhoz, hogy tisztán szólaltassák meg, nagyon jó kürtösnek kell lenni, hóban, fagyban, rekkenő nyárban is tökéletesen fújva a hangokat.
Vadvilág – Kezdődik a szeptember, indul a szarvasbőgés
Adásunk Vadvilág kiadásában ezúttal egy olyan természeti eseményről adunk hírt, mely megdobogtatja mind a természetfilmes, mind a természetet kedvelő kirándulók szívét. Megkezdődött ugyanis – a lassan őszbe forduló – erdő első nagyszabású látványossága: a gímszarvasok bőgése.
Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fenntartható erdőgazdálkodás
Erdészgenerációk sora gondozhat egy kijelölt területet, melynek fenntartása kemény munkát követel. Szükség is van az emberöltőket átölelő munkafolyamatra, hisz erdőségeink állapota csak ily módon tartható fent.
Gasztro percek – Narancsos, gyömbéres batátaleves
Felaprítjuk a batátát, a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a vöröshagymát, valamint a fokhagymát. Ezeket beletesszük egy edénybe, vízzel felöntjük. Ízesítjük sóval, borssal és ekkor adjuk hozzá a gyömbér is. Hagyjuk összeforrni. Ha elkészült, leturmixoljuk, és ezután öntjük hozzá a narancslevet. Serpenyőben elkészített, sült bacon-nel találjuk. Jó étvágyat!
A teljes adás (26:00)
– A Szigetköz vízi világa és a Trianoni zsilip múltja
– Betekintés a Miszla-Art zenei alkotóházába
– Erdő Ernő bácsi meséi – A vadászkürt
– Vadvilág – Kezdődik a szeptember, indul a szarvasbőgés
– Nemzeti Kincsünk az Erdő – Fenntartható erdőgazdálkodás
– Gasztro percek – Narancsos, gyömbéres batátaleves
Forrás: Hazai Vadász
Szerkesztette: MM