FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Az erdő hangjai

A világ minden tájáról összegyűjtjük a fás területek és az erdők hangjait, és ezzel egyre növekvő hangtérképet hozunk létre, amely a világ erdeinek hangjait és textúráit gyűjti össze.

Valahogyan ráakadtam erre a világtérképre, melyen erdei hangok gyűjteménye található.

A térképbe belenagyítva, majd az egyes jelekre kattintva lehet meghallgatni az adott helyen felvett erdei hangokat.

A térképbe belenagyítva még Magyarország területéről is vannak feltöltve erdei hangok.

A hangtérkép oldalon az “About” [bemutatkozás] menü alatt olvasható:

A hangok nyílt forráskódú könyvtárat alkotnak, amelyet bárki meghallgathat és alkothat belőlük. A kiválasztott művészek az összegyűjtött hangokra reagálva zenét, hanganyagot, műalkotást vagy valami más hihetetlen dolgot alkotnak majd, amelyet a Timber Festivalon mutatnak be.
A Timber szervezi évente a háromnapos fesztivált a Nemzeti Erdő szívében, amely a fákhoz és az erdőkhöz fűződő kapcsolatunkat ünnepli a zenén, a művészeten és az ötleteken keresztül, a középhegységi Nemzeti Erdő átalakult tájából merítve az inspirációt.

A különböző menükön tovább lépegetve azt látom, hogy a Timber (fa) által szervezett nyári, erdőkkel kapcsolatos angliai erdőünnepről van szó. Ezt a 3 napos eseményt minden évben megszervezik, 2023-ban július 7-8-9-én lesz a Timber Festival, mely zenéről, erdőről, művészetekről, ötletekről szól. A Timber Festival felvezető szövege:

Gyűljenek össze a természet szerelmesei, álmodozók, nagy gondolkodók…
Lépjetek be egy hihetetlen hétvégi fesztiválra, ahol ünnepelünk, vitázunk és elmélkedünk a Nemzeti Erdőben. A Timber meghívja Önt, hogy álljon fel és számoljon, miközben újragondoljuk a fákkal és erdőkkel való kapcsolatunkat.
Csatlakozzon az új gondolkodókhoz, akik kihívást jelentenek számunkra, hogy felülvizsgáljuk a természeti világgal való kapcsolatunkat. Gyűljön össze művészekkel, zenészekkel és írókkal, akik merész és izgalmas módon reagálnak és reagálnak az erdőre. Aktivisták és alkotók hívják Önt, hogy csatlakozzon hozzájuk a természet örömteli ünneplésére. A lázadók és a váratlanok a zene, a művészet, az előadás és a jólét világából játszanak, provokálnak és inspirálnak, miközben megváltoztatjuk a világot.
Jöjjön el, kapcsolódjon ki, sétáljon be a fák közé, és kerüljön a Timber varázslatába. Töltődj fel a levelek alatt. Jót tesz a léleknek.

Az eseményre már most helyet lehet foglalni, azaz megvenni a belépőjegyet.

A Timbert így mutatják be:

A Timber-t a Wild Rumpus, egy közösségi érdekeltségű vállalat szervezi, amely a művészetek és a természet metszéspontján dolgozik. A fesztivált a Nemzeti Erdőben rendezik meg, és a fák és erdők életünkre gyakorolt átalakító hatását ünnepli és vizsgálja. A Wild Rumpus … nonprofit családi művészeti szervezet, amely olyan térben létezik, ahol a művészet és a kultúra találkozik a természeti környezettel. A 4 hektáros erdőben, a Whirligigben dolgozva olyan élményeket teremtünk, amelyek kíváncsiságot ébresztenek, és olyan eseményeket tervezünk, amelyek hihetetlen történetekben és a csodák pillanataiban merítik el a közönséget.
A Wild Rumpus CIC társadalmi vállalkozás, amely nagyszabású szabadtéri művészeti rendezvényeket szervez, leggyakrabban vad természeti tájakon. Hiszünk abban, hogy a természetben történő zsigeri művészeti élmények létrehozásával arra ösztönözhetjük az embereket, hogy újragondolják a környezetükkel való kapcsolatukat, és hogy a természet iránti érzelmi kötődés és szenvedély révén az emberek nagyobb valószínűséggel tesznek lépéseket a természet megőrzése és védelme érdekében.

Az eseményt a Nemzeti Erdő támogatja. (Ez 25 évvel ezelőtt indult civil kezdeményezés erdőtelepítési céllal.)

A Nemzeti Erdő … az Egyesült Királyság legmerészebb környezetvédelmi irányítású regenerációs projektje: Anglia első új erdejének létrehozása ezer év óta. A Derbyshire, Leicestershire és Staffordshire egyes részein 200 négyzetmérföldet átfogó projekt a fenntartható fejlődés fantáziadús és ambiciózus nyilatkozata. 
A Nemzeti Erdő átalakítja az életet, a tájat és a gazdaságot. Az elmúlt 25 év során több mint nyolc és fél millió fát ültettek a közösségek és a földtulajdonosok, így az erdősültség 20%-ra nőtt, ami jóval meghaladja az országos átlagot.
Ez az erdő azonban többről szól, mint fákról. Ez az átalakulás arra inspirálja az embereket és a vállalkozásokat, hogy kapcsolódjanak, újra kapcsolatba kerüljenek a természettel és virágozzanak. Egy sajátos helyérzetet, a 21. század erdei kultúráját teremtjük meg.
Tudjon meg többet a Nemzeti Erdőről itt - nationalforest.org

Nos, innét még hosszasan lehetne bolyongani a fent jelzett honlapokon, amit a továbbiakban a kedves olvasóra bízok. Minden esetre érdekes a kezdeményezés. Ha valaki be akar kapcsolódni a hang anyagok feltöltésébe, illetve felhasználásába, előtte olvassa el az ezekre vonatkozó feltételeket, játékszabályokat.

Remélve, hogy nem teljesen érdektelen e kis tallózás,
jó szerencsét: Mőcsényi Miklós

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Bababútorban verhetetlen

Következő cikk

Szombathelyi Erdészeti Zrt. FSC® felülvizsgálati auditja



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…