FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fapellet piac Ausztriában

A fapellet árakat a proPellets Austria 2006 óta havi rendszerességgel állítja össze. Az 54 osztrák pelletkereskedőnél forgalmazott árumennyiségek több mint 70%-a szerepel ebben az árfelmérésben, így megbízható indikátora a piaci árak alakulásának.

Fapelletárak 2022. augusztus
A felmérés módszertana

A fapelletárakat a proPellets Austria 2006 óta havonta állítja össze. A forgalmazott pelletmennyiségek több mint 70%-a szerepel ebben az árfelmérésben 50 pelletkereskedőnél, így megbízható indikátora a piaci árak alakulásának.
A laza pellet, a kereskedelmi felhasználásra szánt és a zsákos pellet szállításának árát kérdezzük. A két legmagasabb és a két legalacsonyabb árat kizárjuk, mielőtt a pelletkereskedők fennmaradó árajánlatait átlagolnánk.
A fapellet-kereskedelem felmérésére alapvetően a hónap első hetében kerül sor. Az eredményeket minden hónap 20. napja körül az Aktuális pelletárak menüpontban tesszük közzé.

Az ömlesztett pellet ára

A proPellets Austria által végzett árfelmérés átlagosan 53,78 € Cent/kg fapellet, azaz 10,98 Cent/kWh árat mutatott ki.

  • Az előző évhez képest + 139,4 %.
  • Az előző hónaphoz képest + 22,1 %.
1 kg pellet ára ömlesztve
Költségelőny a fűtőolajhoz képest

A fapellet jelenleg a következő árelőnyt kínálja

  • 44,3 % az extra könnyű fűtőolajhoz képest.

A költségek jelenlegi összehasonlítása
A különböző tüzelőanyagok jelenlegi költségeinek összehasonlítása
A különböző tüzelőanyagok költségeinek hosszú távú összehasonlítása
A fűtőanyagok éves árai
Pelletárindex PPI 06

A kiindulási pont (100-as érték) 2006 januárja, a rendszeres árfelmérések kezdete.

Az aktuális érték: 302.49

Pellet árindex PPI 06
A fa pellet ára zsákokban

A zsákos pellet átlagosan 8,53 euróba kerül 15 kg-os zsákonként = 56,84 Cent/kg (raklaponkénti rendelés esetén).

  • Az előző évhez képest: + 134.3 %
  • Az előző hónaphoz képest: + 19.5 %
A zsákos pellet ára euróban/15 kg-ban
Szezonális áringadozás

A fapellet ára Ausztriában általában szezonálisan változik. Ez 2022-ben az ukrajnai háború hatásai miatt először változik. A múltban a legkedvezőbb árakat tavasszal, az úgynevezett tárolási akciók során kínálták. Ezek lehetővé tették a pelletszállítók számára, hogy optimálisan kihasználják járműparkjukat, és hogy az üzemanyagot már korán betárolják a vevőknél. Az áprilisi és májusi tárolási kampány során a pellet ára átlagosan 5-10%-kal volt alacsonyabb az őszi és téli költségeknél.

Szezonális áringadozások
A különböző fűtési rendszerek életciklusköltségei

Az Osztrák Környezetvédelmi és Technológiai Társaság (ÖGUT) különböző fogyasztási forgatókönyvek alapján készített tanulmánya azt mutatja, hogy a régi, olajtüzelésű fűtési rendszerről a fapellettel működő fűtési rendszerre való átállás mindenképpen megtérül.

A fapellet ára a fosszilis olaj árának nyomában? Egyáltalán nem.

Többször is azt állították, hogy a fapellet ára valamilyen módon az ásványolaj árához van kötve, és ezért “követi” azt. Az elmúlt évek fejleményei azonban azt mutatják, hogy ez nem így van. Míg a fűtőolaj költségei szélsőséges áringadozásoknak vannak kitéve, addig a fapellet költségei nagyrészt stabilak. A fapellet átlagos ára 2012-ben az inflációval kiigazítva alacsonyabb volt, mint a 2002-es fapelletár. Egy rövid árcsúcs 2006-ban következett be a különösen hideg és havas tél miatt, amely a faanyagszállítással kapcsolatos problémákat okozott, valamint a gyorsan növekvő kereslet miatt. Időközben Európa-szerte több mint 400 fapelletüzem épült. Ausztriában a termelési kapacitások csaknem megduplázódtak. Ezenkívül az európai minőségi szabványok egységesítése (ENplus) növelte a piacok átjárhatóságát. Ma már nagyfokú ellátásbiztonság és árstabilitás van.

A fűtőolaj és a pellet inflációval kiigazított árai

szerk: Tóth János, forrás: ProPellets

Előző cikk

Forrongó francia fapellet-piac

Következő cikk

Rekordmértékű béremelés várható




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version