FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Spanyol fapiaci helyzet

A spanyol statisztikai hivatal adatai szerint 2021 decemberig, egy év alatt összességében a fa ára közel 10 %-kal nőtt. Ez az emelkedés felgyorsult 2022-ben. Spanyolországban jelenleg nincs faanyag export korlátozás. Az országban működő fatüzelésű kazánokban főleg pelletet használnak.

Maderea – információk a köztulajdonban lévő erdőkből az idei második negyedévben kitermelt fa árveréseiről

A második negyedévben a következő fajok voltak a vezető fajok: eukaliptusz, erdeifenyő, tengerparti fenyő és Monterey-fenyő.

A spanyolországi állami erdőkből származó faanyag árveréseinek piaci értéke 2022 második negyedévében 25,1 millió euró volt. Ez a szám az előző negyedévhez képest megduplázódott az árverésre bocsátott fa értékét tekintve, a Maderea, a faanyagok promóciójával foglalkozó nemzeti platform által rögzített adatok szerint, ahol az állami erdészeti faárverésekkel kapcsolatos összes adatot összegyűjtik nemzeti szinten.

Ahogy arról a Maderea beszámolt, a becslések szerint a végső eladási ár adókkal együtt 39,6 millió euró körül lesz. Ez a becslés az árverési alapon alapul, a végső ár 30%-os növekedésével számolva a pályázatban közzétett eredeti árhoz képest.

A fakitermelés a területen kulcsfontosságú, mivel lehetővé teszi a gazdálkodási tervek betartását és az erdők fenntarthatóságát, ami hatással van a környezeti, társadalmi és gazdasági javulásra.

A spanyol erdőkből kitermelt faanyag teljes mennyisége 1 185 368,10 köbméter volt, ami az előző negyedévhez képest jelentős, 81,3%-os növekedést jelent az árverésre bocsátott faanyag mennyiségében. Ezek az értékek meglehetősen nagymértékű növekedést mutatnak mind a pályáztatott fa mennyiségében, mind az árverésre bocsátott fa értékében. Ez kétségtelenül megoldja a faipari ágazatban a 2022 első negyedévében kiírt tenderek alacsony volumene miatt kialakult nyersanyaghiányt.

Április 1. és 2022. június 30. között összesen 302 fakitermelési pályázatot írtak ki a spanyol állami erdőkben, ami 27%-kal több, mint az előző negyedévben. A második negyedévben a pályázatok számának növekedése figyelhető meg, bár ha összehasonlítjuk a 2021 második negyedévében forgalomba hozott faanyag mennyiségével, akkor kis mértékű csökkenés tapasztalható. Bár azonban a 2022-ben Spanyolországban pályázott faanyag mennyisége 2021-hez képest csökkent, gazdasági értéke nőtt, ami annak tudható be, hogy a faanyag ára Spanyolországban még nem stabilizálódott, és még mindig nagy a kereslet.

A második negyedévben a legtöbb fatenderrel rendelkező tartomány Cantabria volt, ahol összesen 48 árverésen bocsátották áruba az állami erdőkből származó fát, és ez volt az a tartomány, ahol a tenderek gazdasági értéke a legmagasabb volt, mivel 5,5 millió euró értékben hoztak forgalomba fát, mivel ez volt az a tartomány, ahol a második negyedévben a legnagyobb mennyiségű fát hoztak forgalomba. A második helyen azonban az árverések száma alapján Soria áll 45 pályázattal, ami nem esik egybe a gazdasági érték tekintetében a második hellyel, ami Navarra tartományt illeti, amely 3,3 millió euró induló értékű fát bocsátott piacra.

2022 második negyedévében a legtöbbet árverésre bocsátott fafajok az eukaliptusz, az erdeifenyő, a Pinus pinaster és a Pinus insigne voltak, bár más fafajok, például az európai bükk is nagyobb arányban voltak jelen.

szerk: Tóth János,
forrás: Székely Edit, külgazdasági attasé, Magyarország Madridi Nagykövetsége és Maderea

Előző cikk

TOP 100 bútorgyártó vállalkozás Magyarországon 2021

Következő cikk

Interforst szakvásári beszámoló




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version